Fiske igen – Harasjömåla – Flugströmmen

Då har man kommit iväg och fiskat igen, alldeles för lång tid sedan sist. Min trogna fiskekompis som också är min far var med som vanligt och dessutom hade vi fått med oss en nykomling i flugfiske världen, min gamla vän Amir.
Vi begav oss iväg tidigt och satte kurs mot Harasjömåla och flugströmmen som så många gånger tidigare.Vädret var på våran sida, nästan vindstilla och ca 10 grader i luften det kan man inte klaga på i november. Vi vandrade upp en bit uppströms och jag stannade vid min favorit pool, Amir poolen nedanför och far några pooler ovanför. Vi hade knappt hunnit att börja kasta innan Amir ringer mig på mobilen och vill ha assistans med håvning. Han hade nästan direkt fått på en fin båge och efter ett antal rusningar började fisken tröttna och vi kunde landa en fin fisk på 2,6 kg. Fantastiskt kul för Amir att som nybörjare när det gäller flugfiske landa en fisk direkt och dessutom på sin egna hembundna fluga. Han har endast bundit i 2 veckor men hade förtroende för sin skapelse och fick utdelning. Nu var Amir biten och det var kul att se hans glädje och förhoppningsvis har vi en trogen fiskekompis med oss på våra framtida fiskeresor. Fisket gick lite sämre för min och farsan del och strax innan vi skulle gå ner för att äta lite lunch så small det på Amirs fluga igen. Fisk på igen och det var en rejäl båge som hade fastnat för hans mönster igen. Fisken var redo för landning men med våran en aning för lilla håv så var det svårt att landa fisken och fisken som rusat under ett par stenar kom undan men med en av Amirs flugor i munnen. Tafsen small av och hade nöts av alla stenar och försvagat linan.

 

 

 

 

 

 

Vid lunch kunde vi då konstatera att eleven (Amir) verkade läxa upp sin lärare (jag). Jag var tvungen att rycka upp mig. Vi gick nedströms och jag såg ett par fina fiskar i en pool som jag stannade vid. Jag band på en klassisk havsöringsfluga ”pattegrisen” och fick direkt utdelning. Jag såg flugan perfekt i vattnet och där dök det upp en regnbåge och slukade den, mothugget satt perfekt. Jag hade ingen håv och kände att denna måste jag ju bara få upp och tog in fisken för snabbt, och när jag skulle försöka lyfta upp fisken tog den en rusning till och även här small tafsen.  Surt som räven men det vara bara att ge sig på det igen.

Jag fortsatte nedströms och kunde se att Amir lyckats landa ännu en fisk. Jag knöt på en egen variant som jag tyckte likna några av Amirs flugor i färgen, en gul streamer med marabou stjärt och gummiben. Jag kastade flugan nedströms och lät den fara med strömmen och direkt small det till. En pigg fisk som bjud på flera rusningar som jag till slut lyckades landa utan håven och vägde 2.35 kg.

 

Dagen flöt på snabbt och vädret var med oss hela vägen, vi landade på fyra fiskar totalt 2-2 mellan mig och Amir. Tyvärr fick inte min far någon denna gången men denna gången var det min tur att få flest och återställa ordningen eftersom senast vi var ute så gick jag hem lottlös medan min far drog upp en fin fisk. Men han var i alla fall lika glad för det då det trots allt inte handla om att dra mest fisk utan själva upplevelsen och umgås med bra vänner och jag är mycket tacksam för att ha en sådan bra fiskevän och ännu mer tacksam för att ha en sådan far.

En kanondag var över, bra fiske, fint väder och trevligt sällskap bidrog till detta. Amir tjatar redan om när vi skall iväg igen så det känns extra roligt att väckt intresset för flugfisket hos ännu en människa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.