Guidning á la Karma-16

I början av december hölls Karmaauktionen på Tradera. För tredje året i rad bidrog jag med en guidning på mitt hemmavatten och i lördags var det äntligen dags att bjuda auktionsvinnaren Felix på en heldags gäddfiske.

 

 

Felix är en trogen bloggläsare som följt mina gäddiga ord under en längre tid. Vi har haft lite kontakt via sociala medier och på mässor men aldrig fiskat ihop tidigare. Jag såg verkligen fram emot att köra ett pass tillsammans men kände också lite press, i vanlig ordning. När någon betalat en nätt summa pengar vill man kunna erbjuda valuta tillbaka. Nu vet förvisso Felix (redan innan han budade) att jag varken är professionell guide eller har något annat än en rasslig plasteka utan elektroniska hjälpmedel till mitt förfogande. Han var ändå givmild, utan att ha skyhöga förväntningar på min guideförmåga. Stort av honom men prestationsångesten var hos mig närvarande lik förbannat.

Felix dök upp från Stockholm vid 09:00 och vi kastade oss ut på ett vindhärjat vatten. Tunga, grå moln prydde himlen och en kraftig nordväst slet i båten. Nordväst skriver jag enbart för att den riktningen var dominerande även om vi under dagen drev åt alla möjliga håll i de kraftiga kastbyarna.

Vi kom så småningom till första driften och jag satte på samma blå/vit/orangea Hippishake som levererade senaste turen. Felix körde med en skrikig PigShad och Karmadagen kunde starta.

 

 

Det dröjde inte alltför länge innan det högg. En arg efterleksfisk på 3-4 kilo, till guiden. Och sedan en snipa, till guiden. Efter att jag krokat fyra snabba gäddor såg gästen på mig med viss tveksamhet. Vad håller du på med Anders, frågade vi oss båda två. -Downsize, sa jag. -Har du en PigShad Jr, kanske i blå/vit, frågade jag. Det hade Felix och den var förlösande. Även gästen började att kroka gäddor i parti och minut.

 

 

Det blev en förmiddag i de utlekta snipornas tecken trots att jag enbart siktade på platser där det normalt sett står färre fiskar men större. Sniporna härjade vilt lite överallt och när det var dags för lunch hade vi krokat av 16 mindre gäddor.

 

Lunchpaus…

 

…med hemgjord bratwurst, surkål med bacon och senapssås.

 

Stärkta av varm mat och nykokt kaffe kastade vi oss ut i den kalla snålblåsten igen. Nu fick det vara nog med småfisk och vi provade nya sträckor och vassgluggar mm i jakten på större gäddor.

 

 

Trots gemensamma ansträngningar och besök till flertalet små specialställen här och där som levererat bra tidigare vårar så var de större fiskarna inte med på noterna. Den enda vi såg var en följare jag hade på ca 95 cm och kanske 5-6 kilo som vände vid båten. Vi prickade leken helt enkelt. När vi tidigare bokade datum hade jag inte räknat med den vädermässiga tillbakagången som skedde för ett par veckor sedan då allt stannade av. Efterleksfisket på stor fisk blev efterleksfiske på snipor istället. Sådant är livet.

Vi nötte på in i det sista men lyckades aldrig kroka någon stor fisk. Då vi valde bort sniphaken blev det ”bara” sex gäddor till efter lunch. 22 landade fiskar, 13 till gästen och 9 till guiden. Ett väl godkänt antal i sig men ack så smått. Vindpinade, lite trötta och smått frusna återvände vi till båtplatsen vid halv fem-tiden. Ett mycket trevligt pass på sjön var över och jag var relativt nöjd med min insats som guide. Felix verkade också nöjd med sin spinnfiskepremiär för året, trots att jag inte hittade några större gäddor åt honom. Att han satte sig i bilen glad och med en god känsla var huvudsaken och mitt mål med dagen. Jag tror att jag lyckades med det.

Skitfiske på er, så länge!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *