Lyckat kvällspass i vårsolen

Nu är suget hårt. Spinnfisket har helt tagit över och präglar stora delar av min vakna tid. Mina drömmar också, för den delen. I natt var jag tydligen i Rügen. Fick en gädda som lätt vägde 15+. Efter sådana drömmar vaknar man med frustration. Dels för insikten att det bara var en dröm men också för att man måste åka till jobbet istället för till sjön.

 

 

Lördagens tur i skärgården gav, som alltid, rejäl mersmak. Samma dag blev hela hemmavattnet isfritt. Jag åkte förbi sjön i söndags när jag skjutsade min dotter och den låg där, vacker och inbjudande med sina lockrop. Med en viljestyrka samlad från djupet av min existens tittade jag bort och åkte hem. Där väntade min 20 kubikmeter stora hög med stockar jag dragit hem från skogen, som nu ska bli ved.

Jag gav mig till tåls då men under gårdagen gick det förstås inte längre. Trots annat inplanerat rensade jag bort det ur kalendern och drog ut på en eftermiddags/kvällstur i vårsolen. Båten låg där jag lämnat den i december; uppochned på två stockar. Sedan blev det till att på egen hand vända och släpa ned den till vattnet. Det förstnämnda var enkelt men inte det andra. Men tio minuter senare satt jag i båten och flämtade av utmattning, styrandes mot den första anhalten.

 

Min skruttiga, smutsiga och alldeles underbara lilla pärla.

 

Innan jag började att fiska kollade jag vattentemperaturen och trodde först att jag såg fel. 7 grader! Det kan ju inte stämma!? De delar av sjön jag var på blev ju inte helt isfria förrän i slutet på förra veckan. 7 grader!? Det stämde. Fort går det när medeldjupet är under 1,5 meter. Det var bara att tacka och ta emot för det var riktigt bra fart på gäddorna.

På beteslåset hamnade en grön/guldglittrig Mcrubber som lyser fint under vattnet i solen. Jag fick aldrig anledning att byta. På tredje kastet fick jag ett karatehugg deluxe och höll nästan på att tappa spöt. Det var ingen bjässe men farten och kraften var det inget fel på.

 

 

Jag drev vidare med min ikeakasse som drivankare och hade efter bara tjugo minuters fiske krokat av två gäddor och bommat ytterligare tre. Jag provade lite nya, grunda vassträckor där det stod några finare fiskar. Först fick jag en tjockis på strax över 90 cm och ca 5,5 kg…

 

 

…och strax därefter en på ca 95 cm och 6+.

 

 

Bra kondis.

 

Efter drygt två timmars fiske var klockan 17.30 och jag hade krokat av åtta gäddor och bommat minst lika många. Jag körde en timme till men då var mattiden över för denna kväll. Det blev bara några småpet och följare till innan det var dags att packa ihop och återvända hemåt.

 

En snipas ofog under sista timmen.

 

Kvällens vinnande koncept.

 

Alldeles varm i själen och genuint lycklig styrde jag in mot bryggan. Det brukar kunna var svårt nära inpå islossningen. Men inte denna dag och inte när vårsolen åstadkommit 7 grader på kort tid. Det blev en riktigt trevlig invigningstur för min lilla båt denna säsong. Åtta gäddor där de fem längsta sammanlagt mätte över 400cm och samtliga högg extremt hårt och våldsamt. Spinnfiskesugets övertag lättade därför inte direkt sitt grepp efter gårdagen. Tvärtom. Det är nu oöverskådligt långt till söndag, då nästa fiske är inplanerat. Kanske måste det bli ett till kvällspass innan dess…

Skitfiske på er, så länge!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *