Skymningsfiske

Årets ljusaste dagar är här. Solen går ned 22.11 i uppland nu men fiskeljuset dröjer sig kvar en bra stund efter det. Ett tillfälle uppenbarade sig under gårdagen, som genom trolleri och jag kunde dra ut på ett längre kvällspass bland näckrosorna.

En isande nordanvind svepte över vattnet denna junikväll och jag var klädd som om det vore november. Vid åtta-tiden kändes det som onödigt mycket kläder men ett par timmar senare ångrade jag mig knappast. Det är något speciellt över hur frusen man kan bli efter att ha fått en försmak av, och hunnit vänja sig vid, den kortlivade värmen som varit.

Jag styrde båten till områden med snäppet mer djup, där näckrosorna inte hunnit växa sig riktigt lika täta ännu. Gädda stod som alltid överst på agendan men abborrspöt låg också popper-riggat och redo ifall det skulle bli synlig kvällsjakt.

 

img_6059

 

Första driften satte igång och fiskarna lös med sin frånvaro. När vinden mojnade räknade jag med att se den vanliga ytaktiviteten komma igång men den uteblev, förmodligen tack vare den kalla kvällsluften. Jag fortsatte att nöta med offsettriggat gummi och spinnerbaits och först efter 1,5 timme såg jag tecken på liv. Först två bomhugg och sedan tre snabba gäddor på samma fläck.

 

img_6060

 

img_6061

Jag fiskade om fläcken från ett annat håll men hittade inga fler som ville äta. Det blev istället förflyttning till andra platser, mer vassnära och med betydligt tätare växtlighet. Det gav just ingenting och trögheten denna kväll var anmärkningsvärd.

När jag går tillbaka och läser blogginlägg jag skrivit vid denna årstid tidigare år så är känslan mellan raderna alltid densamma; frustrerad. Fiskarna finns i sjön och de äter för fullt men är samtidigt så galet svåra att komma åt. Varje juni skriver jag att ”nu är det dags att överge sjön för säsongen” till förmån för mer lättfiskade vatten. Och varje juni blir jag kvar på sjön, envist fastklamrad som en blodigel, med hoppet att jag till slut ska lyckas locka en större fisk till hugg under denna tuffa period på hemmavattnet. Det har inte lyckats ännu. Men skam den som ger sig.

Skitfiske på er, så länge!

P.s

Jag bjuder också på den klassiska solnedgångsbilden, som det sig bör…

 

img_6065

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *