Livspussel och Trolltider

Det börjar märkas att vi snart är i december månad, temperaturen går upp och ned kring nollan och SMHI kastar runt vädret hit och dit, dagligen… Ska även säga att jag bor strax utanför Tingsryd i Småland för er som inte vet det.
Men för att släppa min bittra inledning en aning så börjar vi från början och en mer positiv känsla.

Vi är många som har familj och man ska få hela pusslet att gå ihop med aktiviteter, jobb, föräldramöten m.m. Och samtidigt ha en förstående bättre hälft som tillåter att man fiskar så ofta man kan vilket ibland kan ställa till det för övriga i familjen…
Min fru är otroligt förstående, det är väldigt sällan hon inte ställer upp och löser pusslet så jag får möjlighet att fiska, vilket jag är otroligt tacksam för!
Men samtidigt bor det nog en liten sportfiskare inom henne också, på sommaren när man metar med ungarna är det oftast hon som inte vill åka hem, hon ska kroka den där sista mörten…

Vi har sagt under en längre tid att till hösten då ska hon följa med ut och flötestrolla gädda. Men det är ju det där livspusslet så jag trodde nog aldrig att vi skulle få tid till det. Men för ett par veckor sedan så bestämdes det att ungarna skulle sova över hos mormor och morfar, så jag frågade min fru vad hon ville hitta på och då föreslår hon att vi kan väl åka och fiska gädda! Ni ska då veta att hon är av det morgontröttare slaget så att hon skulle välja bort en sovmorgon för att flötestrolla gädda… Ja ni förstår 🙂 Stort!

Jag höll koll på vädret som vanligt under veckan och hoppades innerligt att det inte skulle blåsa storm, hällregna eller bli svinkallt (småländskt svinkallt är snålblåst från nordost och ett par minusgrader). Men som jag nämnde i början, SMHI och övriga väderappar byter ju ut vädret oftare än en nyfödd behöver byta blöja…
Men tillslut lyckades de bestämma sig hyfsat och söndagen såg ok ut, lite kallt ute och ett lågt lufttryck, men uppehåll i alla fall… Hade jag varit själv ute så hade jag inte brytt mig så mycket, men när frugan ska med ut vill man ju gärna ha uppehåll.

Vi var ute på sjön strax efter åtta, det blev lite sovmorgon, vi var ju ändå barnfria 🙂
Men grejerna var snabbt i vattnet och vi började sakta glida fram över sjön med ett par betesfiskar släpandes bakom båten. temperaturen i vattnet låg på 3,4 grader. Vi såg en del ansamlingar av betesfisk, men inte så hoptryckta som jag hade trott…

Det regnade lite i omgångar till en början men som tur var i väldigt liten mängd fast de hade sagt uppehåll… Tyvärr blev sjön spegelblank efter ett par timmar och sedan började det spricka upp och man kände att kylan komma krypande. Vid ett par tillfällen så blev betesfisken lite mer nervös men det var allt som hände under de 5 timmarna vi var ute. Det var bara en gång som frugan utbrast, jag ser bara ett flöte… Jag tittade upp och insåg att ett flöte var borta och hörde sen ett par klick i baitrunnern så jag fällde snabbt upp bygeln och flötet dök upp igen… Jag började ana att det var bottennapp som snart besannades och det hela slutade med att jag rätade kroken och fick allmänt ont i fingrarna efter flätlinan.

När gäddorna vägrade hugga är det ok att kolla mobilen!

Så vi åkte hem med det fula ordet över oss… Fast det var nog inte sista gången hon ville följa med ut, vilket är riktigt skoj!
Och det går som sagt troll i mitt fiske för tillfället, men jag hoppas det vänder snart!

Något som är mindre skoj är att det kanske kan vara så att tjuvfiskeligan som härjade i Småland och Norra skåne har varit i sjön där vi fiskade, de hade nämligen sitt ”basecamp” bara någon kilometer från Tingsryd…
Jag har haft en otroligt seg höst i sjön och jag är inte ensam om att tycka att det är något som inte stämmer, jag pratade med en annan fiskare som sa att han har inte haft så här dåligt fiske på över 10 år i sjön… Men jag hoppas att det bara är ett segt år i vattnet, så de inte har varit där och förstört för det hade varit otroligt tråkigt… Jag lider med de som har blivit utsatta för tjuvfisket i sina hemmavatten.

Men till helgen är det förhoppningsvis dags för ett nytt försök, det hänger som alltid på hur väder, vind och livspusslet ser ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *