Portabelt Ekolod

Jag har för tillfället ingen möjlighet att ha min båt på trailer utan får snällt acceptera att ha den liggandes i en sjö. Och då vill jag inte ha min givare till lodet fastsatt i båten, så jag har valt en portabel lösning så länge.
Jag flötestrollar eller metar enbart från båten, så jag rör mig inte i några större hastigheter och därför tycker jag en portabel lösning är helt ok.
Till givaren använder jag en färdigköpt portabel givarhållare, så inget speciellt där.

Men att flytta lodet, givarhållaren och batteri är lite värre så jag valde att bygga en smidig lösning som är lätt att frakta, enligt mig. Jag vill även ha möjligheten att ta med mig lodet till andra båtar.
Så det första jag gjorde var att få lite inspiration från nätet, och det finns en och annan lösning där… Vissa bra, andra mindre bra.
När jag hade kikat runt en stund så hade jag en rätt klar bild över hur min lösning skulle se ut, så det var bara att börja leta upp prylar som passade.

Jag föll för en verktygslåda med bärhandtag, i lådan finns det plats för både batteri och lodet. Den är även rätt hård i materialet så det är inga problem att skruva fast fästen m.m.
Sen valde jag att införskaffa mig rostfria skruvar och muttrar, brickor hade jag hemma.
Jag ville även ha möjligheten att hänga lådan på relingen, så jag valde att använda mig av väggkrokar som passade bra på min båt. Dessa är 14 * 11 cm.
Till sist var kravet att kunna sätta fast givarhållaren på lådan så jag kan få med mig allt i en hand. Jag valde att fästa två redskapshållare på lådan, på så vis kan jag trycka fast givarhållaren i dessa.

jag började med att borra upp hålen för fästet till själva lodet och fäste det med rostfria  M5 20 millimeter långa maskinskruvar, brickor och muttrar.

Sen borrade jag hål för väggkrokarna, men enbart det övre hålet per väggkrok var genomgående då de nedre hålen hamnade i tjockare plast och även rätt långt ned så det skulle blivit knepigt att fästa skruven med mutter. Så istället valde jag att använda mig av mindre träskruv som drog bra i plasten. För de övre hålen använde jag samma skruv, mutter och bricka som tidigare.

Endast ett genomgående hål. Till det nedre hålet använde jag träskruv.

Så här blev det på insidan när skruvarna var fästa.

När det var klart så borrade jag upp hålen för redskapshållarna, här fick jag gå ned en storlek i skruv och mutter så jag använde mig av M4 20 millimeter.

Insidan av locket när alla skruvar var fästa.

När allt var fastsatt så måttade jag ut var jag ville ha ut kontakten till lodet och mätte även tjockleken på sladden innan jag borrade upp ett hål lite större än sladden.
Jag borrade hålet precis vid kanten av luckan till verktygslådan. Sedan så skar jag ned innerkanten av lådan med en kniv och filade kanterna lite tills jag nådde hålet så sladden kunde läggas i skåran. Nu kunde jag stänga luckan utan att klämma sladden.

Inte den snyggaste lösningen, men det fungerar och sladden blir inte klämd av locket.

Alla yttre detaljer var nu klara och fastsatta.

Färdigt resultat för det utvändiga.

Sen var det dags att få ordning på insidan av lådan och fästa sladdar, låsa fast batteriet och se till så själva lodet kan ligga skyddat i lådan under transport.

Jag valde att sätta batteriet i mitten av lådan för att få jämn fördelning av vikten eftersom lådan ska kunna hängas på relingen. Jag mätte ut avstånden från tre håll och skar till bitar av frigolit som jag limmade fast i lådan så de låste fast batteriet och på den sista sidan, till vänster limmade jag fast en mindre bit frigolit. Anledningen till det är att jag har lodet på den sidan och det får inte plats om jag fäster en större bit frigolit likt de andra.

Alla bitar limmade för att hålla fast batteriet.

Batteriet på plats.

Jag tänkte först tejpa fast sladden med eltejp på insidan av lådan men valde att bara ha den liggandes lös med endast buntband tills jag ser att det fungerar ordentligt. Blir jag nöjd kommer jag fästa den.

Jag åkte ned och öste båten och passade på att sätta upp lodet i båten för att se så det fungerade som jag tänkt mig och det ser ut att bli bra!

Jag hoppas att det här inlägget hjälpte dig som letar efter en bra lösning till ett portabelt ekolod, om inte annat kanske du fick lite idéer och inspiration.

Nästa gång hoppas jag det kan bli lite fiske här på bloggen igen, vädret har varit hopplöst ett tag med hårda vindar…

3 svar på ”Portabelt Ekolod

  1. Satt precis och funderade på en lösning på samma problematik. Tycker att din konstruktion är snygg och användbar. Ska bara hitta verktygslådan. Tyvärr råkade grabben sparka sönder örat på min ekolodsgivare, så det blir ett hemmabygge av en tving, ett skaft och en målarroller. Tanken är att jag ska kunna flytta ekolodet mellan olika båtar.

    • Hej, om du inte redan gjort ditt lilla kit så kan jag varmt rekommendera en ammunitionslåda i plast istället. Kaliber 50 brukar vara bra storlek. Riktigt tjock plast och ordentligt gjorda och man hittar dom nya för drygt 200kr och har även de spänne så att de går att stänga och handtag att bära i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *