Alla goda ting är tre

Vädret här i Småland har varit lite sämre den senaste tiden med regn och rejält blåsigt, men jag valde ändå att åka ut till skogssjön i torsdagskväll då det såg ut som det skulle vara uppehåll.

Vinden låg på rejält från väst vilket inte är optimalt för platsen jag ville fiska, samma plats som sist. Men när jag kom fram strax innan sju så såg det ändå inte så illa ut som jag hade föreställt mig.

Flötmete Sutare

Jag började loda upp för att få betet att ligga precis på botten, jag satte även dit ett majskorn för att få det exakt. När jag som bäst höll på dök flötet!
Jag krokade per automatik då jag blev rätt förvånad och jag kunde landa en fin mört.

Flötmete Mört

En rolig start på passet! Men det krävdes lite mer justering av flötet innan jag var helt nöjd och flötet dyker igen… Men den här gången missade jag.
När jag äntligen fått ordning på lodningen så var det dags att fukta upp mäsket lite som bestod av Swedbaits Champion mäsk och cirka en tredjedel Champion Plus + Krill. Ett riktigt fint mäsk utan några stora partiklar eller annat, men det doftar gott, binder bra fast spricker ändå upp snabbt på botten. Ett riktigt fint allroundmäsk.
Jag tillsatte inga partiklar eller annat i mäsket utan kramade fyra bollar som jag kastade i och sen toppade jag det med lite majskorn runt mitt flöte.

När allt äntligen var klart tog det inte många minuter innan flötet rörde sig lite, fisken var på plats och simmade emot linan när de bökade runt på botten. Ganska snart så började flötet röra sig lite i sidled, steg något innan det dök. Jag lyfte spöt och dagens andra mört var krokad. Även denna var bra i storlek.
Jag satte snabbt dit ett nytt majskorn och placerade flötet knappt en meter från spötoppen, precis intill näckroskanten.

Flötet hann knappt ställa sig innan det var borta, men den gången var jag lite för snabb med att lyfta spöt så jag missade. Men jag missade inte nästa napp och ännu en fin mört kom upp ovanför ytan en kort stund.

Efter den mörten blev det lugnt, mörkare moln började dra fram… Inget de kära väderapparna pratade högt om, där var det en stor gul sol!

När jag som bäst höll på med termosen för att hälla upp lite kaffe så tittade jag snabbt upp mot flötet, men det var borta… Efter någon hundradels sekund fattade hjärnan vad som hänt och jag lyfte spöt och ännu en mört landades.

Jag kramade några nya bollar mäsk och kastade i, mer majs åkte också i.
Efter knappt tio minuter rörde sig flötet lite, jag satt med handen på spöt… Flötet reste sig sakta och började gå i sidled innan det försvann. Jag lyfte spöt och äntligen möttes jag av bra motstånd!
Fisken rusade rakt ut, gick upp i ytan och snurrade. Sen gjorde den ett försök mot näckrosorna, men jag lyckades styra undan och efter några fler försök rakt ut så kunde jag tillslut håva första sutaren från sjön!

Flötmete Sutare

Inget monster, men den hade bra proportioner och en rund fin mage, så det verkar finnas gott om mat i sjön, vilket det även syns på mörtarna. Så mer än nöjd släppte jag ner sutaren i vattnet igen.

Glad efter en grymt rolig fight och första sutaren kastade jag i ett par nya bollar mäsk och i med mer majs, något jag borde gjort direkt efter jag håvat fisken… Men det är lätt att vara efterklok. Jag satte på ett nytt fint majskorn som jag doppade i lite glykossirap som jag blandat ned lite sött och rött pulver i. Det blir nästan som klister på majskornet. Det brukar fungera bra efter man haft en lugn period eller precis fått napp. Annars fiskade jag med ett vanligt majskorn på en Drennan Wide Gape storlek 12.

Det tog inte många minuter innan flötet gungade till lite och sen dök det. Men jag missade…
De mörka molnen höll sig till att bara vara mörka och regent höll sig borta.
Framåt halv tio avtog även vinden en hel del och molnen lättade något vilket var välkommet.
Det bubblade sporadiskt vid mäskplatsen, flötet gungade till lite ibland.
Men det hände inget på länge.

Flötmete Sutare

Strax innan jag ska plocka ihop får jag ännu en mört. Sen var det bara att vandra tillbaka genom skog och hästhagar med hjälp av pannlampans sken.

Det blev ett lyckat kvällspass i blåsten med första sutaren och mörtarna fortsätter hålla bra storlek. Nu ska jag bara lyckas lura någon större sutare som jag tror huserar i den lilla skogssjö.

2 svar på ”Alla goda ting är tre

  1. Det är så härligt att läsa dessa inlägg, tankarna far iväg till när jag var i tonåren och metade sutare och ruda. Det är nästan så att jag är på plats. Väldigt fint beskrivet och fina bilder. Tyvärr har jag inte såna vatten i min närhet på västkusten. Jag blir ju såååå sugen!

    • Tack så mycket Gary! Kul att du gillar inläggen 🙂
      Tråkigt att du inte har något bra vatten i din närhet och stilla begäret lite! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *