Premiär i nytt vatten

Efter några gångers vandring, mäskning och krattning vid det nya vattnet så var det äntligen dags att få blöta en krok!

Ingen har fiskat i sjön på många år och ingen riktigt vet vad det finns för arter i den. Förr fick de stora sutare i nät men även abborre och gädda.
Självklart är mitt fokus på sutaren och förhoppningsvis finns det fortfarande stora exemplar.
Sjön ligger väldigt avlägset, helt enkelt en riktig skogsjö, med mörkt humusfärgat vatten och på sina ställen en dyig botten. Rent teoretiskt bör det finnas sutare i vattnet. Sjön är grund, men det finns vissa platser som har ett djup på 1.5 – 2 meter där även botten är något hårdare.
Jag valde att börja fiska vid en sådan plats.

Flötmete Sutare

Jag kom fram till sjön strax efter sju på kvällen, efter jag lodat djupet och slängt i några bollar med mäsk så betade jag på¨en mask på kroken och kastade ut. De första femton minuterna hände det inte mycket, inga fiskar som visade sig i ytan eller några bubblor från botten. Jag vevade in och kastade om, flötet hann inte sätta sig rätt innan det började vandra i sidled, adrenalinet rusade hysteriskt fort, det var napp! Jag krokade, och fick några snabba ettriga ryckningar i spöt, hmmm en abborre kanske… Sen såg jag något som blänkte till och snart visade sig en mört!
Vikten spelade ingen roll, jag vara bara otroligt glad att få fisk.

Flötmete Sutare

När den har fått simma tillbaka igen så åkte det ut en ny mask på samma plats. Omgående gungade det till i flötet, fisken var kvar.
Efter fem minuter reser sig flötet rejält och jag krokar, ännu en mört i samma storlek.

Sen blir det något lugnare en stund, men helt plötsligt dyker flötet och går fort i sidled och jag möts av några gungningar i spöt, men fisken går fri… Det kunde kanske ha varit en sutare, den var helt klart större än de andra fiskarna.

Jag fortsatte med masken som krokbete, men krokade även på ett majskorn för att se om en cocktail kunde få någon fisk att nappa.

Flötmete Sutare

På ytan hade aktiviteten ökat rejält, det plaskade och det hoppades, även någon gädda avslöjade sin närvaro med att visa ryggen i jakten på fiskarna i ytan. Riktigt kul att titta på, så kul att jag missade att flötet hade rest sig och börjat vandra… Jag krokade, men missade såklart!  Snabbt ut på samma plats och omgående är det fisk vid flötet då det svajade till lite, och så reste det sig sakta, sakta men sjönk ned igen. Jag satt på helspänn, myggorna o knotten fick bita mig en stund, de kunde jag vifta bort sen. Men tyvärr så blev det återigen lugnt.

Flötmete Sutare

Klockan gick och ljuset började sakta försvinna, så jag fick tillslut ge upp och börja vandra tillbaka mot bilen.

Flötmete Sutare

Men det var ändå ett lyckat pass, jag fick fisk och det visade sig mycket fisk i ytan där jag tyckte att ett par av dem var sutare som rullade. Så det är bara att fortsätta nöta och kämpa ett tag till och prova ett par andra platser. Så lätt ger jag inte upp och skulle det visa sig att det är en nitlott, ja då är det bara att leta upp och testa ett nytt vatten!

 

2 svar på ”Premiär i nytt vatten

    • Hej Ken! Jag har inte lyckats få fram någon info om det finns ruda i sjön. Men jag håller med dig att det är en perfekt rudasjö, så man kan ju alltid hoppas på en sådan överraskning framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *