Fodermajs

En snabb genomgång av fodermajs, hur jag använder dem och preparerar dem.

Fodermajs Mete

Fodermajs är billigt och bra till framförallt karpfiske då dessa är ganska hårda även efter man preparerat dem, men karparna har inga problem att krossa dessa majskorn.
Jag använder ibland krossade fodermajs i mitt mäsk när jag fiskar sutare. Hur jag gör det kommer jag till senare i inlägget.

Fodermajs finns att köpa på Granngården, Lantmännen, Jaktia och andra liknande butiker. Säckarna brukar vara på 20-30 kilo för omkring 150 – 200 kronor beroende på var man köper dem.
Det behövs inte heller någon direkt utrustning för att preparera några kilo åt gången.
Det som behövs är följande:
• Hink med tillhörande lock, gärna 10 liters eller större.
• Sirap / Melass
• Socker
• Salt
• Stor kastrull
• Sked

Börja med att mäta upp mängden fodermajs som ska prepareras i hinken, jag brukar göra ett par kilo åt gången men självklart kan man göra mer eller mindre.
Men för att göra det enkelt kommer jag utgå ifrån ett kilo fodermajs.

Sen bör man skölja av fodermajsen från all smuts.
Häll ljummet vatten i hinken och rör sen runt med handen lite och häll sedan ut vattnet så smuts, skal och dåliga majs inte blir kvar i hinken. Man kan behöva skölja av dem ett par tre gånger.

Fodermajs Mete

Häll sedan på nytt varmt vatten så det täcker all fodermajs ordentligt.

Fodermajs Mete

Sen tar man 1 deciliter sirap eller melass per kilo fodermajs och häller ner i vattnet. Efter det ska 1 deciliter socker ned hinken och avsluta med 1 matsked salt. Rör runt ordentligt i hinken så allt blandar sig.
Melass som är som sirap fast mörk, nästan svart i färgen och utvinns från sockerrör vid tillverkning av socker. Det finns att köpa på t.ex. Granngården.
Just melass är också utmärkt att blanda ned i sitt mäsk, häll ned lite i vattnet som man blandar sitt mäsk med för att ge det en rejäl sötma.

Melass Mete

När allt är blandat så ska locket på och sen låter man hinken stå i tre dagar, men kolla gärna till det någon gång så inte vattennivån hamnar under majsen.
Efter tre dagar så är det dags att ta fram en stor kastrull så man får plats med mängden fodermajs som är i hinken, sen häller man över innehållet från hinken i kastrullen.
Koka upp vattnet och låt det sedan koka i ca 30 minuter, se bara till så det inte kokar torrt. Märker man att mycket av vattnet har kokat bort så kan man koka upp lite mer i en vattenkokare och hälla över fodermajsen så slutar det inte koka i kastrullen.

Fodermajs Mete

När majsen har kokats i ca 30 minuter ska man kunna ta ett korn och med lite lagom tryck pressa ihop det med fingrarna. Går det så tag bort kastrullen från plattan och häll tillbaka alltihop i hinken.
Låt det nu stå i tre dagar igen med locket på, minst. Gärna ute i solen så det gosar till sig. Man kan ha det längre i hinken, se bara till så det inte börjar mögla.
När dessa tre dagar har gått så kan man frysa in dem eller ge sig ut på ett pass efter karparna då de är klara att använda.

Till sist tänkte jag bara förklara hur jag krossar fodermajsen.
Det som behövs är en matberedare.
Ner med den preparerade majsen i maskinen och kör på full effekt i ca 2 minuter eller tills de har blivit krossat ordentligt. Kör det i omgångar så det inte blir för mycket på en gång för den stackars matberedaren. Klart att användas eller frysas ned i påsar eller burkar för framtida fiskepass.

Har man ingen matberedare eller möjlighet att göra det själv så finns det färdigkrossade fodermajs att köpa i olika grovstorlekar på Swedbait.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *