Nu börjar det bli dags

Det blir mer och mer öppet vatten här i Småland och mina tankar börjar gå mot flötestrolling och gäddmete. Det börjar helt enkelt suga lite i gäddtarmen!

Men än går det tyvärr inte att lägga i någon båt, så istället har mina planer inför kommande fiskepass riktat in sig på statiskt bottenmete från land efter de gröna sjövargarna. En riktigt bra metod när det fortfarande är kallt i vattnet, gäddorna är inte så aktiva så det kan många gånger löna sig att nöta på en plats en längre tid. Metoden bottenmete passar utmärkt till att nöta, du placerar antingen en död eller levande betesfisk på en liten yta du tror det kan stå en stor gädda och så väntar man. Det är inte den mest aktiva metoden och det kan krävas en del tålamod och segt skinn där bak. Men utdelningen kan många gånger vara värd att vänta på. Ett pass kanske bara ger ett par napp, men har man tur så stor det en stor dam på ens valda platser.
Tror jag på en plats kan jag låta mitt bete ligga ute i 4-6 timmar, för står det en gädda i närheten så kommer den tillslut att ta betet. Men fiskar man på en ny plats kan det vara värt att kasta om efter en timme ungefär. Tillåter platsen man fiskar ifrån fler spön så är det perfekt att börja i ena änden och sen flytta spöna under dagen mot den andra änden.
Jag har skrivit en guide kring utrustning och hur man kan gå tillväga på min förra blogg, så jag länkar till det inlägget istället för att upprepa mig.
Börja med deadbait mete

Jag hann inte med något fiske i helgen som var så istället har jag försökt lugna min fiskeabstinens med att läsa böcker. Så jag tänkte tipsa om några böcker, framförallt om gäddmete.

boktips om gäddmete

Det finns tyvärr inte så många svenska böcker skrivna om gäddmete, men Luis Rasmussen gav ut boken – Så fångar du storgäddan 1998 där han tar upp mycket om gäddmete och delar med sig av tips & trix, en bra bok för den som är ny inom gäddmetet. Tyvärr går det inte att köpa boken ny längre men den dyker upp titt som tätt på Tradera, så håll utkik där för den är helt klart värd att köpa!

Så fångar du storgäddan

I England är gäddmetet större så därifrån finns det många böcker och flera av dem kan man hitta på t.ex bokus.se
En bok som förklarar hur man knyter riggar och även metoder bra är FOX Guide to modern pikefishing. Även den här boken är riktigt bra och till stor hjälp om man är nybörjare inom predatormetet.

FOX guide to modern pike fishing

Mick Brown är en känd herre inom fisket i England och då främst inom predatorfisket. Han har skrivit flera böcker om gäddfiske och är även inblandad i FOX boken. Gillar man att läsa fiskehistorier men även vill ha lite tips & trix så har Mick skrivit boken Pike Fishing – The practice & the passion. Boken är uppdelad i 12 kapitel, ett för varje månad där han beskriver sitt fiske och delar med sig av lite historier.

Pike Fishing

Till sist vill jag tipsa om en ännu en svensk bok, men den är inte enbart inriktad på gäddmete. Fast den har ett kapitel om gäddor av stor kaliber, men även många andra arter.

Storgäddor & Monstermalar

Storgäddor & monstermalar Skriven av John B.Eriksson är en bok som handlar om jakten på att fånga de största fiskarna av en art. Det är inte en bok som ger tips & trix hur man ska göra, utan här handlar det om historier kring jakten på de stora fiskarna. En välskriven, intressant och spännande bok som jag har läst om fler gånger än jag kan minnas. Det är ofta jag går och hämtar boken och bara läser ett kapitel för att få ännu mer fiskefrossa! Så gillar man fiskeböcker och inte har läst den här så är det hög tid att lägga vantarna på ett exemplar. Den finns att beställa på bland annat bokus eller metebolaget.se
Vill man höra författaren prata mer om boken finns det en intervju på nätet.
En bok, en författare: John B.Eriksson

Sen finns det även flera artiklar skrivna inom ämnet gäddmete i Svenska online fiskemagasin som t.ex Magazine Fisheco. Så kolla även igenom gamla nummer av dessa tidningar för att hitta lite inspiration eller tips & trix till ditt framtida gäddmete!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *