+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Nina Fellmans ledare om fiske ur etiskt perspektiv.
Fotograf: Elis Wessmark

Nina Fellmans ledare om fiske ur etiskt perspektiv.


Ledarskribenten
på tidningen Nya Åland, Nina Fellman, ställer fiskets etik mot väggen. Eller, så kan man i alla fall få uppfattningen att hon gör när man läser rubriken på hennes ledare - "Vågar vi prata om fiske som etisk fråga".

Faktum är att majoriteten av textmassan faktiskt handlar om jakt, och inte om fiske som man skulle kunna tro. Nina pekar på den etiska aspekten i att döda djur för nöjes skull och frågar sig upprepade gånger om detta är rätt. Tyvärr är nivån på argumenteringen på en så basal nivå i Nina Fellmans ledare, att någon debatt är svår att sätta i rullning i frågan. Jag gör ett försök ändå.

Nina Fellmans kunskap om jakt och fiske framstår som ganska liten, då hennes ord saknar medlen att lyfta fram de egentliga frågorna som finns i fråga om etik i jakt och fiske. Att helt upp och ner ställa frågan - är det rätt att döda djur för nöjes skull? - tar inte de nyanser och kringliggande kontexter som är viktiga, i anspråk. När frågan ställs rakt ut utan något sammanhang kan svaret bara bli, nej det är inte rätt att döda djur för nöjes skull. Vidgar man dock sina vyer och börjar dissekera vad det egentligen handlar om, nämligen jakt och fiske, ja då får man fler infallsvinklar och argument att bolla med. Det finns ett givet utrymme för en etisk debatt i sportfisket, men den ligger djupare än Ninas frågor når.

De flesta sportfiskare kan hålla med om att drivkraften bakom sitt sportfiskeintresse inte ligger i att varken skada eller döda fiskar. Det handlar om själva planeringen, att smyga sig på, överlista och lyckas fånga ett byte, en fisk. Vissa menar att detta är en urgammal instinkt som ligger kvar i människan, och även om jag själv har svårt att sätta ord på drivkraften som får mig att fiska, så kan jag i alla fall säga att den finns där. Nina nämner C&R och menar att det är något som används vid gäddfiske, och att "proffsen" klarar av att återutsätta fisk med minimala skador. C&R används ju, som många vet, på i princip alla fiskarter av oss sportfiskare, och även om det finns de som utför C&R bättre än andra, så kan man inte säga som Nina gör i sin ledare. Att vi vill skada fisken så lite som möjligt vid C&R, det är dock sant.

Det handlar ofta om så mycket mer än att med sitt spö dra upp fisk. Sportfiske är en helhetsupplevelse nära naturen, där många människor världen över finner ro och en avstressande miljö. Det handlar också om en social gemenskap som ofta tillhör sportfisket, man umgås och delar upplevelser med varandra.  Det handlar om tiden hemma på kammaren där nya flugor binds, varje fjäder, material och färgval noga valt med tanke på ett fiske som kanske ligger ett halvår framåt i tiden. Sportfiskare är man dygnet runt, alla årets månader, veckor och dagar.

Så att fråga om det är rätt att döda djur för nöjes skull, det är att trivialiser den pågående debatten om fiskets etiska aspetkter. Sportfisket erbjuder en värld som är långt borta från stadens stress och avgaser, långt ifrån räkningar, möten, ärenden och måsten. Det är en oas i tillvaron där många svenskar finner att man kan koppla av och varva ner. Det ger oss tillbaka lite av en värld som en gång var varje människas verklighet. Närheten till naturen, kopplingen till växter och djur är idag för många utbytt mot betong, plåt, robotar, datorer, etc. Vi har dock privilegiet att ta del av båda dessa världar. Det möjliggör att jag kan sitta här och skriva, att du kan läsa det jag skriver, men samtidigt finns möjligheten att komma ut i naturen och upplevelserna där.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att jag älskar sportfisket, och det älskar mig.


Läs Nina Fellmans ledare här -> Nya Åland

//Sebastian WimanDela denna artikel...

   


Kommentarer

4 kommentarer...
Simon Rosén skrev...
Men frågan är fortfarande relevant
Det som artikeln säger om frågan om det är fel att döda eller skada fiskar för nöjes skull är att det är ett nöje att fiska. Det är ju bra att man inte förminskar fiskares upplevelser, men samtidigt är frågan fortfarande relevant. Kan inte de som fiskar få gemenskap,spänning och naturupplevelser utan att just blanda in fisken?
Klockan 01:26, 14 Jan 2013

Mikael galvér skrev...
Var och en efter förmåga.
Andreas, Vi har inget problem med en exploderande rovfiskstam av gäddor, lax och havsöringar som behöver decimeras. Inte i Sverige i alla fall! Jag tror att hon som skrev artikel pratade om det faktum att vi faktiskt bara leker med fisken ett tag, och sen släpper den. Många fiskar klarar ju inte det utan dör. Det är ett faktum man får leva med menar jag. Jag tror jag förstår vad du menar för övrigt.
Klockan 00:59, 09 Maj 2011

Andreas Dybedahl skrev...
?
Tycker helheten i den där "nöjjes skull" grejen är ganska rövknullad över lag. Hoppas ni inte tar illa upp i mitt ordval. Vi har varit jägare, fiskare och bönder i hela vår historia, våra knappt 100 moderna år räknas inte in i historien. Nöjet i våra gener är att införskaffa föda, punkt slut. Man kan göra det på ICA med avlade djur som endast avlas för att dödas. Man kan göra det via jakt eller fiske för nöjets skull att döda eller fånga intet ont anande villebråd i sin naturliga miljö, att äta det eller inte är väl ett mycket bra val vi kan göra inom fisket, om vi kan göra det på ett bra sätt, dvs, inte döda för dödandets skull om vi inte vill och måste. Jakten är väl tur vi kan göra för nöjes skull, då slipper ju vi alla som kör bil för nöjes skull och för att vi måste oroa oss för alldeles för många djur som springer på vägarna eller skogar som betas sönder, svins som pajjar åkrar och gräver upp gräsmattor, rådjur som snor vårlökarna osv. Jag själv, jag kör c&r och vill jag äta kör jag catch and kill, jag jagar och dödar med berått mot dem storögda vackra skapelser som betar lugnt och inte ont anande om att de ska dö. Men jag skjuter inte rådjursmammor som ska bära frukten vidare. Att vi skjuter björnar och andra djur vi inte vill äta för nöjes skulle är ju skitbra, för hur många vill ha en exploderande rovdjursstam som bråkar med oss i svampskogarna eller lodjur som snor våra katter (ja lodjur älskar katter om de får nys på dem). Mer kunskap om att vi är en del av naturen behövs, och att leva en liten symbiosliknande del med jakt och fisket och naturen behöver vi ha kvar, och eftersom vi idag kan köpa allt vi behöver så förblir det; ”För nöjets skull”.
Klockan 14:08, 08 Maj 2011

Mikael Galvér skrev...
Väl skrivet Simon.
Jag håller med dig Simon. Ur etisk synpunkt kan många nöjen ifrågasättas. Sen beror det ju på vems etik det gäller. Enligt min etik är det helt ok att både sportfiska och fiska överlag, så länge bestånden består. Personligen släpper jag tillbaka nästan all fisk. Att någon irriterar sig på min etik kan jag leva med.
Klockan 19:08, 06 Maj 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaLetar du efter en karriär inom media kopplat till sportfiske?

Letar du efter en karriär inom media kopplat till sportfiske?

Press/ reklam Sportfiskeföretaget Fox Rage vill förstärka sitt företag i Sverige med en media coordinator! Kanske ett drömjobb för den skicklige sportfiskaren och mediakunnige...

Inga kommentarer
Fiske som friskvård - ett bra sätt att stötta sportfiskeguider!

Fiske som friskvård - ett bra sätt att stötta sportfiskeguider!

Notiser För en tid sedan klubbades beslutet att låta fiske ingå i i det skattefria friskvårdsbidraget! Så, boka en guide! Fiska dig frisk eller friskare....

Inga kommentarer
Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Eko/ Miljö Företrädare för småskaligt yrkesfiske och kommuner uppmanar myndigheterna att prioritera det småskaliga kustfisket...

Inga kommentarer
Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Magazinet Häng med till Borgs Motor, en av Sveriges största försäljare av sportfiskebåtar! Med start 1918, personal som sportfiskar och mååånga sålda båtar vet man vad man gör...

Inga kommentarer
Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Notiser Det här tjuvfisket lönade sig inte! Tingsrätten i Växjö dömde två tjuvfiskare för brott mot fiskelagen till böter och ersättning till brottsofferfonden...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.