+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Stor manifestation mot utbyggnaden av Arjeplogsströmmarna...
Stor manifestation mot utbyggnaden av Arjeplogsströmmarna.
Fotograf: Tage Olsin

Stor manifestation mot utbyggnaden av Arjeplogsströmmarna...

För några år sedan beslutade Arjeplog Allmänning att ännu ett kraftverk skulle byggas mellan Sällasjön och Uddjaur i Arjeplogströmmarna. Detta bygge hotar att försämra fisket i Arjeplogströmmarna för all framtid. Strömmarna räknas som ett av Sveriges absolut bästa öringvatten. Öringar på 6-8 kilo tas årligen.

Ärendet togs upp i miljödomstolen med Arjeplogs Allmänning på ena sidan och Älvräddarna, Fiskeriverket, Länsstyrelsen, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen på den andra. Trots att motståndarsidan kunde påvisa tydliga försämringar på fisket, beslutade Miljödomstolen att Arjeplogs Allmänning skulle få tillstånd att bygga kraftverket. Ärendet överklagades men togs inte upp av miljööverdomstolen trots att man kunde påvisa att flera av motståndarsidans argument inte hade beaktats. Därmed är den juridiska vägen för att rädda strömmarna stängd.

Men Älvräddarna ger sig inte och kommer att ordna en manifestation lördagen 2 juli.

Syftet med manifestation är att visa att det finns ett starkt motstånd och att det är fullkomligt vansinne att förstöra dessa naturvärden. Det finns 400 underskrifter från Arjeplogsbor som säger nej till bygget.

Märkligt nog har kommunen sagt ja till utbyggnaden trots att det investerats flera miljoner i sportfisket och besöksnäringen på nittiotalet. De investeringarna ter sig nu totalt bortkastade.

Vad som är ännu märkligare är att kraftverket som förändrar strömmarna för all framtid bara ger delägarna i Allmänningen lite drygt 600 kronor var före skatt, per år. Ett vindkraftverk skulle generera tre gånger så mycket energi och även pengar.

Manifestationen kommer att gästas av kända sportfiskeprofiler såsom William Moberg-Faulds, Peter Sjödin, Martin Falklind, Gunnar Westrin, och Stefan "Trumman" Trumstedt med flera.. Dessutom kommer Christer Borg (ordföranden i Älvräddarna) att hålla tal. Älvräddarna bjuder på livemusik och en ståuppare. Det hela kommer att bevakas av riks- och lokalmedia. Torget som evenemanget kommer att ske på är i själva verket en gräsplan så ta med picknickkorg och en filt. Det kommer att finnas grillmöjligheter där man kan köpa hamburgare och korv eller grilla medhavt själv.

//Älvräddarna
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Allan Lewis skrev...
Arjeplogströmmarna
Jag flugfiskar årligen i Arjeplogströmmarna och håller med många Arjeplogare. Bygg kraftverket, och det nu. Många Arjeplogare tycker alltså att det blir bra med ett kraftverk. Det kommer INTE att påverka fisket eller insektslivet negativt pga att det redan finns ett kraftverk i det område det nya skall byggas. Området är med andra ord redan utbyggtoch förstört. Och det allra bästa: Arjeplog slipper ju de så kallade fisketuristerna vilket vi som fiskar tycker är bra. Dessa strömmar vill vi Arjeplogare ha för oss själva.
Klockan 10:05, 06 Maj 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaLetar du efter en karriär inom media kopplat till sportfiske?

Letar du efter en karriär inom media kopplat till sportfiske?

Press/ reklam Sportfiskeföretaget Fox Rage vill förstärka sitt företag i Sverige med en media coordinator! Kanske ett drömjobb för den skicklige sportfiskaren och mediakunnige...

Inga kommentarer
Fiske som friskvård - ett bra sätt att stötta sportfiskeguider!

Fiske som friskvård - ett bra sätt att stötta sportfiskeguider!

Notiser För en tid sedan klubbades beslutet att låta fiske ingå i i det skattefria friskvårdsbidraget! Så, boka en guide! Fiska dig frisk eller friskare....

Inga kommentarer
Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Eko/ Miljö Företrädare för småskaligt yrkesfiske och kommuner uppmanar myndigheterna att prioritera det småskaliga kustfisket...

Inga kommentarer
Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Magazinet Häng med till Borgs Motor, en av Sveriges största försäljare av sportfiskebåtar! Med start 1918, personal som sportfiskar och mååånga sålda båtar vet man vad man gör...

Inga kommentarer
Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Notiser Det här tjuvfisket lönade sig inte! Tingsrätten i Växjö dömde två tjuvfiskare för brott mot fiskelagen till böter och ersättning till brottsofferfonden...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.