+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Djurens Rätt demonstrerar mot fiske på söndag.
Kan fisken känna smärta? Vad skulle det i så fall innebära för sportfisket i Sverige?
Fotograf: Burnopfielder1

Djurens Rätt demonstrerar mot fiske på söndag.

I ett pressmeddelande informerar organisationen Djurens Rätt att man på söndag tänker hålla vad man kallar för en spektakulär demonstration gällande fiskars lidande. Demonstrationen är en del av en större kampanj där Djurens Rätt vill höja fiskens status, man säger i pressmeddelandet att på det sätt som fiskar behandlas skulle aldrig tillåtas för något annat djurslag. Djurens rätt repeterar i pressmeddelandet att vilda fiskar inte omfattas av djurskyddslagen.

"Fiske är det i särklass största djurplågeriet. Det sätt som fiskar behandlas på skulle aldrig tillåtas för något annat djurslag"

säger Stella Nordqvist, ordförande i Stockholmsavdelningen av Djurens Rätt i pressmeddelandet.


Om detta är en liten del av en större kampanj kan man anta att sportfisket kan komma att ifrågasättas av Djurens Rätt offentligt. Frågan om fiskars lidande är något som även många sportfiskare vill veta mer om. En naturlig reaktion kan vara att slå dessa ifrågasättande argument ifrån sig, av rädsla för en djupare granskning. Jag tycker att det är absolut nödvändigt att bemöta dessa och argumentera för sportfiskets existensberättigande. Frågan om fiskens lidande är fortfarande mig veterligen en gråzon där inga säkra svar står att finna.

Vad händer den dagen det visar sig att man med största möjliga säkerhet, på vetenskaplig väg, kan styrka dessa teser om fiskens förmåga att uppleva smärta enligt den definition man brukar användas gällande djur? Det är inte helt osannolikt att en debatt om sportfiskets etik och moral lyfts upp i dagsljuset, så hur bemöter man som sportfiskare detta? Catch and release är ett fenomen som för många sportfiskare handlar om respekt och vördnad gentemot fisken, men ur ett smärtperspektiv kan hela fenomenet omkullkastas. I Tyskland är t.ex. Catch and release förbjudet enligt lag, där måste man ta upp den fisk man fångar.

Jag tror inte att Djurens Rätt med sin demonstration på söndag lyckas lobba upp frågan tillräckligt högt, men det ger alla sportfiskare möjligheten att fundera på saken och bilda sig en egen uppfattning i frågan. Djurens Rätt förknippas ibland felaktigt med rabiata veganer som släpper ut minkar och bränner Scan-transporter, en bild som ligger organisationen duktigt i fatet när dem ska framföra en välformulerad åsikt offentligt. Faktum är att organisationen driver på djurrättsfrågor med stort engagemang, och enligt dem själva så ligger deras fokus nu på fisken. Förhoppningsvis framkommer det motargument från någon vass tunga ur sportfisket sprungen, själv är jag kluven och har svårt att ta en absolut ställning utan konkreta fakta.

Jag skulle vilja se ett större engagemang från Sportfiskarna, som jag fram till nyligen i min enfald trodde bl.a. hade till uppgift att representera Sveriges sportfiskare i debattklimatet. De debatter som nyligen blåst upp i sportfiskekretsarna, tycker i alla fall jag saknar deltagare med den tyngd och pondus som en intresseorganisation som Sportfiskarna borde kunna bidra med. Om debatten om fiskens smärta och Catch and release hamnar på högre mark, ja då kan det vara till stor hjälp att ha en stabil organisation som företräder sportfisket.

Läs mer här -> PRESSMEDDELANDET


//Sebastian WimanDela denna artikel...

   


Kommentarer

11 kommentarer...
Anonym skrev...
Försvara, försvåra, förvärra eller förbättra?
Vill hålla mig anonym, då jag just nu jobbar på en artikel i ämnet kring sportfiskare och dess motståndare. Har tidigare levt och verkat inom mer hårdförda kretsar av djurrättsrörelsen. Det är många år sedan nu, men många av de saker jag då lärde mig, bär jag än idag med mig. Det är en svår sak att lösa och balansgången är hårfin. Själv har jag flugfiskat sedan 12-års åldern och gjorde så även under de år jag var aktiv i bl a Animal Liberation Front (ALF). Av naturliga skäl hölls detta mycket hemligt. Det fanns gott om människor i dessa kretsar som skulle kunna göra mig mycket skada annars. Problematiken för oss sportfiskare är den att vi aldrig kan argumentera mot de anledningar till att förbjuda sportfiske som framförs från olika djurrätts organisationer. Det enda vi kan göra är att vara rakryggad. Precis som med frågan kring hur någon kan äta kött, så finns bara ett svar, man äter kött för att det är gott. Det finns inga andra bra förklaringar. Allt som läggs fram mot att äta kött, kan av den som väljer att göra det, endast avvisas med "det struntar jag i, för det är gott". Så är det. Inte heller kring sportfiske finns något annat svar än att det är jävligt roligt och trevligt. Att försöka ta kamp är omöjligt. Jag själv valde ursprungligen att helt sluta med animaliska produkter i min mat av hänsyn till miljön. Det vore nog nyttigt om alla sportfiskare, som ju ofta är en relativt miljömedveten grupp i samhället, men en av de grupper med störst dubbelmoral, att läsa på lite kring detta ämne. Köttproduktionen är en av de största miljöförstörarna på vår jord. Det enda vi kan göra som sportfiskare i denna diskussion är att påvisa fördelarna. Den rekreation som vinns på sportfiske, att vi som grupp tar kamp för rena och fria vattendrag, att vi faktiskt tar strid mot yrkesfisket, att vi skapar arbetstillfällen som i höggrad bygger på naturnära turism och skapar arbetstillfällen i glesbygden som är betydligt bättre än t ex köttindustrin. Men, en av de viktigaste delarna i ett bra framförande som allmänheten kan ta till sig, som de som inte är sportfiskare kan förstå, är friheten. Med detta menar jag att "sportfisket är första steget", det börjar här, men vad kommer härnäst? Vad förbjuds här näst? Jakten såklart, den kommer förbjudas ett par år senare. Vi måste påvisa att det är här det börjar, men successivt så begränsas allt fler möjligheter och vi reduceras till att leva i en fyrkant (naturligtvis lite överdrivet), det handlar om att påvisa och kämpa för friheten. Här har vi ett större övertag än många andra organisationer som försökt sig på samma sak. För några år sedan handlade det om huruvida man skulle få köra båt berusad. Då används frihetsbegreppet även där, men utan större framgång. Inte så konstigt, för det är ju uppenbart att man då utsätter andra människor för risk, det gör inte vi sportfiskare. Slutligen, tänk bortom dina egna gränser.
Klockan 10:15, 19 Feb 2013

E skrev...
Fiskar känner inte smärta
Det finns redan forskning om detta, väl underbygd forskning av meriterade professorer. Det är inte svårt att hitta om man vill, jag har själv en av de viktigaste forskningsrapporterna på min hårddisk. Jag har ingen lust att dra alla fakta, men i korthet så är det så att fiskar saknar det nervcenter som genererar smärtimpulser. De känner alltså inte "smärta" som en människa definierar smärta. De vet givetvis om ifall sitter fast i något och försöker ta sig loss, men det är inte samma sak som smärta. Det Djurrättsaktivisterna gör är att de får någon obskyr forskare med vänlig inställning till deras politiska motiv att göra en beställd forskning där man påvisar att fiskar sprattlar när de sitter fast, och jämställer det med smärta genom att förmänskliga fiskarna. Ungefär som Disney gör i sina filmer. Sedan framställer de denna knäppgök som "ledande på sitt område" och skriker i högan sky. Djurrättsaktivisterna är dessutom knappast några moraliska övermänniskor, de filosofer som de följer har väldigt intressanta åsikter, som t.ex. att tidelag och ättestupa för äldre är moraliskt försvarbara. Inget av det jag skriver här är vidare svårt att få reda på, lite googlande så hittar ni det lätt själva.
Klockan 09:26, 20 April 2011

Artur skrev...
Jag fiskar för mitt eget höga nöjes skull och ibalnd för att äta.
Fiskar som kvävs i nät är en tråkig verklighet men visst smakar den halstrade laxen underbart... Skinka och biff föredrar någon annan. Vad är värre: ett djur som lever vilt (fisken) och fångas av någon entusiast, lider under drillningen och får friheten åter. Eller ett djur som föds upp i fångenskap under torftiga (ibland grymma) förhållanden för att sedan under stress slaktas. Jag hoppas verkligen att alla i Djurens Rätt är veganer om de har mage att ge sig på sportfiskare. Annars så hoppas jag verkligen att de spyr när de äter nästa hamburgare...
Klockan 14:50, 15 April 2011

Simon skrev...
Läs!
Djurens rätt har gett ut en omfattande rapport som handlar om fiskar, fiskindustri och sportfiske. Ni kan läsa den här: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/material/nedladdningsbart/fiskrapport_web.pdf Angående debatten om fiskars förmåga att känna smärta så finns det en väldigt intressant vetenskaplig studie kring ämnet som kan läsa här: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1691351/
Klockan 23:00, 14 April 2011

Lasse skrev...
Det är klart att fiskar känner smärta...
Man behöver inte vara Einstein för att förstå att fiskar har de flesta förmågor som djur/människor har. Däremot är det bra att förstå Darwin.... Fiskarna äter, skiter och blir rädda som vi. De har ögon, mun, hjärta, inälvor, muskler, blod, nerver osv. De är simmande djur som andas med gälar..... Däremot känns det bättre för oss människor att intala oss att de känner nog ingenting..... Jag har fiskat sedan barnsben och tycker det är en härlig känsla att få något stort på kroken, men det har blivit mer blandade känslor i takt med att man lär sig mer...
Klockan 22:49, 14 April 2011

Ulrika skrev...
Smärta..
Betänk, att för sådär 60 år sedan, skar man i spädbarn utan bedövning, för man trodde inte att de hade utvecklad känsel....
Klockan 22:09, 14 April 2011

Per-Anders skrev...
Sportfiskets berättigande kommer allt mer att ifrågasättas...
Sportfiskets berättigande kommer allt mer att ifrågasättas, var så säker. Det insåg jag för ett par år sedan efter en diskussion med en såm då var en av ideologerna inom den Svenska djurrättsrörelsen. Inte nog med att jag insåg att väldigt många var välformulerade och välutbildade (tvärs emot bilden av galningar som utför sabotage), de var också extremt väl organiserade och målmedvetna. Vi sportfiskare är också extremt målmedvetna, när det gäller att samla på prylar och till varje pris fånga troféfisk för att hiva upp i ansiktet på varandra, men sen då? Har länge tänkt på en sak som djurrättsaktivisten sa den gången. "Folk gillar normalt sett inte djurplågare. Vi vill förhindra djurplågeriet, medan ni Sportfiskare värnar den rätten. Förklara för mig hur man i ett modernt samhälle i längden kan försvara en sådan nöjessadism?" Vad svarar man på på det? Killen har ju rätt, kan man inte förklara och visa för allmänheten att det vi håller på med har en viktig samhällsfunktion, så är vi i längden rökta. Har svårt att se hur vi skall kunna vinna den kampen om sportfiskarna fortsätter agera som idag (scanners inlägg ovan är klockrent). Att hänvisa till gammal tradition (som blir allt mer obsolet med varje landsbygdsgeneration som försvinner) eller att sportfisket skapar enstaka arbetstillfällen (i princip försumbara till antalet sett ur ett urbant präglat samhällsperspektiv) är knappast något som går hem i speciellt många villaförorter. Kanske dags att börja fundera på vilka vi faktiskt är och börja fundera lite på den framtida mediabilden.
Klockan 18:55, 14 April 2011

Scanner skrev...
Tävla i C&R ? Att använda C&R som sportfiskets existensberättigande!
Att använda C&R som en framträdande faktor i större tävlingssammanhang drar uppmärksamhet till en av sportfiskets kritiska frågor. Varför ska vi hålla på med sportfiske om det sker på levande djurs bekostnad? Varför fiskar just du? Tänk igenom hur just ditt sätt att fiska ser ut i en svenssons ögon. Att pussa&krama fiskarna efter att man precis innan drivit stora 3 krokar i dem, mjölksyrechockat dem, bränt sönder det känsliga slemskiktet, eller gjort fisken blind för all framtid pga förfrysningsskador. Är det verkligen sportfiske? Att ha tävlingar med stor massmedial framtoning där det spelas in film från helikopter, och där 200 båtar speedar fram i trånga vatten i hög fart bara för att några stackars fiskar ska mätas och fotograferas i syfte att någon/några ska bli bäst på att plåga fiskar. Är det verkligen sportfiske?
Klockan 16:42, 14 April 2011

MAGNUS skrev...
ursäkta
Såg nu att fokus låg på nätfisket... Läste inte pressmedelandet innan jag skrev. Stor tabbe. Jag håller med dem i just plågeriet med självdöda fiska. Fram för mer krokfiske och avlivning direkt. Borde ge bättre kvalité och bättre smak på fisken med mindre bifångster.
Klockan 16:21, 14 April 2011

magnus uhr skrev...
mat
Jag skulle gärna börja med att fråga demostranterna om de är 100% veganer. Annars är det hyckleri så det stänker om det. Fokusera på djurhållning och nätfisket istället...
Klockan 16:18, 14 April 2011

P A skrev...
xxx
Det brukar emellanåt bli sådana här stormar, (bl.a har vi genom åren vid några tillfällen drabbats av sönderslagna fönster och klotter på väggarna utanför butiken), men jag tror inte det kommer bli mycket mer än två minuters oväsen, och sedan tyst igen. Däremot kan jag hålla med om att det vi gör när vi "leker med fisk för eget nöjes skull" som vi sedan släpper, kan vara en aning etiskt tveksamt i sig om man skärskådar saken. Dock, tycker jag själv att man kan man ta vissa steg i "rätt riktning" och inte använda sig av vissa fiskemetoder, som jag själv länge tyckt extra tveksamma. (Vi pratar nu inte gäddsax eller ståndkrok som ändå inte har med sportfiske eller fiske överhuvud taget att göra i dagens värld, och tack o lov är mer eller mindre borta idag). Men som exempel kan man ta att ismeta eller meta med levande mört för att fånga en gädda, gös eller abborre man sedan släpper. Man plågar alltså ihjäl en art av fisk för att fånga en fisk som inte sedan tas reda på, utan släpps. Och detta bara för rent fiskenöje. I Tyskland har man t.ex redan förbjudit mete med levande fisk just för att tillmötesgå "aktivisterna" som är starkare där än här. Men detta är en diskussion man får ta med sitt eget samvete, om det är ok att fiska på det sättet, eller inte. Men det kan kanske vara en idé att fundera lite extra över t.ex denna metod när det gäller C&R-fiske och inte fiske för egen mat. Nu tror jag aldrig i världen att sportfiske skulle drabbas av några förbud, men att sopa lite extra och minimera anledningen till några personers agg, är väl knappast fel. Tycker jag i alla fall.
Klockan 15:26, 14 April 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaLetar du efter en karriär inom media kopplat till sportfiske?

Letar du efter en karriär inom media kopplat till sportfiske?

Press/ reklam Sportfiskeföretaget Fox Rage vill förstärka sitt företag i Sverige med en media coordinator! Kanske ett drömjobb för den skicklige sportfiskaren och mediakunnige...

Inga kommentarer
Fiske som friskvård - ett bra sätt att stötta sportfiskeguider!

Fiske som friskvård - ett bra sätt att stötta sportfiskeguider!

Notiser För en tid sedan klubbades beslutet att låta fiske ingå i i det skattefria friskvårdsbidraget! Så, boka en guide! Fiska dig frisk eller friskare....

Inga kommentarer
Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Eko/ Miljö Företrädare för småskaligt yrkesfiske och kommuner uppmanar myndigheterna att prioritera det småskaliga kustfisket...

Inga kommentarer
Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Magazinet Häng med till Borgs Motor, en av Sveriges största försäljare av sportfiskebåtar! Med start 1918, personal som sportfiskar och mååånga sålda båtar vet man vad man gör...

Inga kommentarer
Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Notiser Det här tjuvfisket lönade sig inte! Tingsrätten i Växjö dömde två tjuvfiskare för brott mot fiskelagen till böter och ersättning till brottsofferfonden...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.