+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
\
Ännu en gång har någon förstört Jim Svenssons redskap...
Fotograf: Kultfilm/Per Anders Rudelius

"Den siste kustfiskaren" fick redskap vandaliserades igen...

Dokumentärfilmen om kustfiskaren Jim Svensson som fått sina redskap förstörda väckte stor debatt i sportfiskekretsar. Nu har redskapen ännu en gång vandaliserats. När Jim skulle vittja sina ryssjor igår söndag, så visade det sig att flera av hans ryssjor fått strutarna sönderskurna så gäddorna simmat ut.

Debatten här på +Fisheco kunde ganska snart visa på olika åsikter i fråga om yrkesfiskets vara eller icke vara. De flesta tog dock avstånd från de vandaliseringar som drabbat Jim och hans verksamhet. I filmen pekades sportfiskare ut som bovarna, och enskilda individer från sportfiskeforumet Fiskesnack.com portätterades med användarnamn och bild där man suddat ut ansiktena.

Sportfisket har den senaste tiden hamnat i en vortex i vilken debatterna duggat tätt. Inte minst när filmen om "Den siste kustfiskaren" sändes syntes en viss splittring bland sportfiskare. Många tyckte t.ex. att organisationen Sportfiskarna inte svarade upp på den kritik som framfördes mot sportfisket, trots att Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén själv deltar i filmen.

Nu har Jim Svenssons redskap vandaliserats åter igen vilket tyder på att det fortfarande finns dem som tycker sig stå över lag och rätt. Samtidigt får sportfiskare i hela Sverige ta på sig dumstruten, för att några ruttna ägg fortsatt anser det vara en god idé att ta till olagligheter i sina aktioner. Det är inte ens säkert att det är sportfiskare som ligger bakom alls, men det är tyvärr nog det som blir mångas första tanke.

Många sportfiskare inklusive mig själv står inte bakom dessa aktioner. Har man några invändningar mot enskilda yrkesfiskare får man helt enkelt gå den långa vägen genom de instutitioner som har till uppgift att reglera fisket, eller undersöka om fiske inte bedrivs på ett regelmässigt sätt. Att ägna sig åt vandalisering, hot och terror är förkastligt och vidrigt oavsett vem som står som mottagare för dåden. Låt oss hoppas att de som gjort detta ställs till svars någon gång, och man kan ju hoppas att det inte är sportfiskare som ligger bakom.

Vi sportfiskare ska stå upp mot dem som drar vårt anseende i smutsen. Vi ska inte behöva stå med skam i blick för något vi inte har gjort eller står bakom. Detta är viktigt att poängtera, och om jag får säga det själv, så tycker jag att det är hög tid att Sportfiskarna tar sitt ansvar att representera alla Sveriges sportfiskare i frågan som en respekterad organisation.

Läs mer här -> SVT

//Sebastian Wiman

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

22 kommentarer...
David Lundqvist skrev...
Release or die..
Tack Björn "Scanner" Gladh, Karlstad för att du sprider mitt budskap! Jag är gärna ett ansikte för att gäddans lekplatser borde vara fria från massfångande redskap. Speciellt i östersjön, där beståndet är på kraftig tillbakagång. Fiskeripolitiken är som ett avsnitt ur dolda kameran, man tror inte det är på riktigt? I stort sett samtliga bestånd är på tillbakagång, prognoser pekar på att det innom en inte allt för avlägsen framtid inte kommer finnas några fiskbara bestånd kvar i världshaven.. Det är ingen utveckling jag vill sitta och vänta in.. Självklart står inte sportfiskarna bakom mina personliga åsikter, men jag har heller inte referat till dom, och dom har inte referaret till mig.. Dom som borde sätta upp rimliga riktlinjer, är oförmögna att göra det, därför behöver i det här fallet gäddorna lite hjälp på vägen. Till alla ni som för det heliga kriget.. Gäddguden ser er, ni kan se fram emot ett nästa liv i paradiset, där gäddorna är långa och grova... ;)
Klockan 09:53, 22 April 2011

Keldor skrev...
inlägg nr 2
Andra inlägget var en fråga, inte ett ifrågasättande, Saxat. (Trist. Har han rätt till det? Om inte så kan man ju dokumentera med videokamera kanske och hoppas att det leder till något bättre för sportfiskarna. Att han blir av med näten eller nåt. ) Och inlägg tre var svaret, Saxat. (50st redskap där fisken ska leka? nä jag tror knappast han har rätt till det..... Som sagt har vi ringt kustbevakningen och dom har sagt att han absolut inte får göra så, men dom hade inte resurser till att skicka dit nån..... ) Som du ser tråden hanlade du fortfarande om vad folk trodde var tjuvfiske i stor skala. Sen så är uppmuntran till brott inte rätt väg att gå, det har du rätt i. Att skära sönder dom och sen ta sitt straff, (civilolydnad)kan ha varit rätt väg... Oavsett så verkar inte Polisen ha tagit de här kommentarerna speciellt allvarlig, eftersom de bara kom fram till att brott kan inte styrkas. Så då kan man fundera lite över varför enskilda individer ska hängas ut på bästa sändnings tid.
Klockan 22:20, 17 April 2011

Keldor skrev...
Scanner
Ja du tycker tydligt att filmen är okej, Inte en kommentar om det jag skrev angående att de har stulit bilder som de inte har någon som helst rätt till. När jag påpekade det så försvarar jag tydligt alla i tråden. Följdaktligen verkar du tycka att stölden är okej. Eller är du av åsikten att det är fel att ta deras bilder och använda de i filmen?
Klockan 22:05, 17 April 2011

Scanner skrev...
Uppmana till brott! Ingår även detta i skälen till dokumentären
David Lundqvist fd ordförande och skapare av svenska gäddklubben upprepar flera gånger att det är ok att förstöra andras egendom. " Størst verkan, før minst insatts ær att skæra sønder skiten.. Hade alla satt i system att skæra sønder varenda fasta redskap dom såg, hade det snart inte funnits några. " Trots att majoriteten av alla redskap är lagliga. En del t.o.m. används vid forskning. Jag gissar att Sportfiskarna som organisation i sitt arbete att framhålla sportfiskares argument och intressen även i detta fallet avsäger sig något som helst ansvar för Davids uttalande.
Klockan 19:38, 17 April 2011

Scanner skrev...
Påstå inte
Keldor! VAR hittar DU att jag tycker det är ok att stjäla?
Klockan 19:29, 17 April 2011

Scanner skrev...
Vissa tänker som en gädda = dumhet?
Jag har till motsats från en del aldrig tyckt det är ok att stjäla, sabba, hota, skadegörelse, uppvigla eller annat. Keldor, redan i inlägg nr 2 av 254 ifrågasätts uppgifterna. Pasi och sportfiskemackan ( "Ursprungligen postat av Sportfiske_macke Visa inlägg Betala mig resan ner ditt och fixa mig en båt så lovar ag att plocka upp dom och bränna dom på hans tomt. Vilken jävla idiot, såna som han måste ställas inför rätta.")och några till får faktiskt ta konsekvenserna att medverka i den hotbilden Dokumentärfilmaren har som anledning att skapa filmen. Dumhet är inget försvar. Förstår fortfarande inte varför någon vill försvara Pasi, sportfiskemackan m.fl när Sportfiskarna som organisation bl.a undanber sig dessa herrars typ av uttalande och uppvigling till olaglig handling.
Klockan 19:27, 17 April 2011

Keldor skrev...
Scanner
Har läst tråden redan då den kom och igen efter programmet Det tog ganska många inlägg innan det kom fram att han var yrkesfiskare med licens. Pasi hade ingen aning om det när han uttalade sig, sen att han redigerade inlägget var ett tag efter programmet kom ut, till skillnad mot dig raderar han inte sina inlägg per atumatik. Sen att inlägget var dumt, är det ingen som protesterar emot, nu när alla fakta har kommit fram. Sen tycker jag att det de tog ur tråden, precis som det du saxade, är taget ur sitt sammanhang, Det du har och produktionen har citerat är från när alla i tråden fortfarande trodde det handlade om tjuvfiske. Men åt andra sidan brukar du inte bry dig om sådana petitesser så länge du får attackera folk som fiskar Gädda. Så enligt dig är det okej att stjäla och att hänga ut folk i media. Eller vad säger du Björn? I min värd är det inte okej, men tydligtvis i din.
Klockan 15:35, 17 April 2011

Fiskare skrev...
Fundera över situationen
Fruktansvärt fegt av gäddkramare att gå på en ensam man. Jag hoppas att ni andra sportfiskare med vettiga tankar förstår att en opinion vänder ganska lätt. Ni lever precis som jag i gråzonen på vad som anses ok i dagens samhälle. Jag föreslår att ni intar en ödmjukare attityd för eran egen organisations framtid.
Klockan 10:07, 17 April 2011

Scanner skrev...
Pasi kommentar
"Ursprungligen postat av pasi75 Visa inlägg Det är alltid lätt att Säga vad man skulle göra över ett forum. Gubben kanske bor 100m från stället, har psykiska sjukdomar i släkten och tillgång till jaktvapen. Själv skulle jag hugga ett stort hål i hans båt på natten och sen fara dit på dan med min båt och börja skära hål i ryssjorna. Kommer han ut rasandes och skall börja ro,köra så kommer han inte långt " Pasi visste vid tidpunkten för sitt inlägg att det inte var frågan om tjuvfiske. Att han redigerat bort sitt inlägg anser jag styrker uppfattningen att det är kantboll till uppvigling, uppmaning till brott m.m.
Klockan 23:26, 16 April 2011

Scanner skrev...
Anledningen till dokumentären
Keldor titta på den tråden som startade alltihopa. "ryssjor överallt i pukavik! Min kollega ringde precis och berätta att det ligger ryssjor (ca 40st) och nät (ca 10st) överallt i pukavik i blekinge på 1 meters djup runt holmarna. Skulle man fiska i vikarna fick man kasta i mellan dom.... Han han tömma en ryssja på 4-5 gäddor innan gubben kom och körde iväg dom. Vi har ringt kust bevakningen men dom har inte "resurser" till att göra nått..... Så om nån finns i närhetet av puka och fiskar så blir vi inte ledsna om fällorna blir förstörda......... Nått måste göras! " Jag är en av få som försöker hålla tillbaka uppmaningarna till egenmäktigt förfarande från Anders Brink, Kollegan ( butikschefen på Sportfiskegiganten Rikard) David Lundqvist., Pasi m.fl Tycker faktiskt jag har rätt 7 dagar i veckan när jag framför åsikten att sportfiskare inte ska ställa sig bakom dessa skadegörelserna m.m.
Klockan 23:20, 16 April 2011

Keldor skrev...
Varför försvara Pasi, Fiskemackan m.fl
Scanner, det borde till och med du förstå. Den jag har försvarat, har inte sabbat en enda pryl som Jim äger eller ha ägt. Allt han har gjort är att uttala sig i en tre år gammal tråd om TJUVFISKE... Sen hade antagligen trådskaparen fel, men det kom fram långt senare. Men han har ändå blivit ut hängd i media och fått sin bild stulen och publicerad i sammanhang som han inte har godtjänt. Tycker du att det är rätt? Om du nu gör det så sjunker du i mina ögon,
Klockan 22:03, 15 April 2011

Dan skrev...
Olagligheter?
Men scanner, skall då +FE ta parti För olagliga bildstölder i sådana fall? Att Kultfilm misskött detta är ställt utom tvivel upphovsrätten är rätt tydlig på det området!
Klockan 21:34, 15 April 2011

Scanner skrev...
Varför försvara Pasi, Fiskemackan m.fl
Om nu massor med instanser, sportfiskare, organisationer, m.m. fördömer de som vill sabba en enskild persons egendom pga att de "tror" de gynnar gäddfisket, varför ta parti för dem? Om deras juridiskt tveksamma aktiviteter, hot, m.m dessutom slår tillbaka på sportfiskare som sköter sig, varför ta parti för dem? Om den typen av aktiviteter , skadegörelse, sabotage m.m. dessutom motverkar lagliga, rättsliga aktiviteter, varför då ta parti för Pasi , Fiskemackan m.fl?
Klockan 17:38, 15 April 2011

Keldor skrev...
Sebastian
En av dem tog saken till produktionsbolaget och fick till svar att han kunde skylla sig själv som hade lagt ut bilder på nätet. Svt svarade inte på hans frågor. Anklagande sätt, ja det är det minsta man kan kalla det, de blev mer eller mindre förklarade skyldiga, de blev uthängda på ett sätt som man inte ens gör med dömda brottslingar. En av dem är boende 120 mil från Blekinge, har inte varit i Blekinge de senaste 6-7 åren. Det är rätt givet att han inte har "befriat" några gäddor. Och produktionsbolaget var inte ens i kontakt med han för att höra hans sida.. Men det är som filmaren själv har skrivit, EN DOKUMENTÄR ÄR INTE OPARTISK, DEN ÄR VINKLAD EFTER FILMARENS UPPFATTNING. De ville antagligen inte ha hela sanningen, den gjorde nog inte sig på film.
Klockan 18:00, 12 April 2011

Nigel Griffiths - MFA Chairman skrev...
This is not the way
This is not the way to get rid of the estuary nets. The only way is the right way. However, As I know Jim Svensson........as cunning as a fox. He is not above in playing for sympathy. These people who are cutting his nets will get caught one day.that's if the police think its important enough and its not their week-end off.
Klockan 17:11, 12 April 2011

Keldor skrev...
tuben
Oki, Då är det tre som gäller, det som är intressant är varför har man en begränsning... Det brukar finnas en orsak, för det är inte bara på skoj. Och då måste man kanske fråga sig hur vettigt är det då att lägga fällor i lekvikarna.
Klockan 17:08, 12 April 2011

Pekpinnen skrev...
Jasså?!
Det är ok med civil olydnad eller lagbrott när det gäller att sabba folks fiskeredskap? Men när regeringen kör över sjuka och arbetslösa och tillåter sjukt stora fallskärmar för chefer i statliga företag, som exempel, är det bara "för jävligt" och sedan finner man sig och öppnar en ny pilsner och chipspåse framför "Så ska det låta". Skulle vara intressant att se samma fenomen när det gäller så allvarliga saker. Och hur skulle samma sabotörer reagera om någon bröt av deras spön för att dom tjuvfiskade på fredade områden?
Klockan 13:02, 12 April 2011

tuben skrev...
fångstbegränsning...
keldor, begränsningen är inte fyra gäddor utan tre, per dag och person. gäddorna skall dessutom vara mellan 40 och 75 cm, alla annan fisk skall returneras. detta gäller bara fritidsfiskare, yrkesfiskare kan självklart ta upp obegränsat med gädda. och hur många fritidsfiskare känner ens till regeln? känns lite som ett slag i luften om du frågar mig, även om det är ett steg i rätt riktning.
Klockan 10:26, 12 April 2011

Sebastian Wiman skrev...
Keldor
Intressant det där med FS-bilderna i filmen, var det någon av dem berörda som tog saken vidare? Uppenbart är ju att man inte borde kunna ta någons "privata" bilder utan lov. Att sedan använda bilderna i ett anklagande sammanhang borde ju också vara på gränsen tycker man. Jag vet också att den gamla tråden på FS handlade om olagligt fiske, vilket inte framgick i filmen. Om Jim och hans verksamhet bedrivs på ett felaktigt sätt så måste man ju dock gå den "rätta" vägen för att få bukt på problemet. Jag har ingen aning om omfattning, utbredning eller hur det ser ut där nere, men att vandalisera, hota och terrorisera är aldrig "rätt" väg.
Klockan 08:11, 12 April 2011

Micke skrev...
Vem gav Christian rätt att bestämma?
Svara gärna på det Christian. Det är alltså dig vi ska vända oss till i alla spörsmål angående lag och rätt! Eller uttalar du dig enbart när du känner för det? När du inte orkar får någon annan göra det. Jim kanske? Varför inte? Fritt fram för alla! Härligt!
Klockan 00:59, 12 April 2011

Keldor skrev...
Några små funderingar
"I filmen pekades sportfiskare ut som bovarna, och enskilda individer från sportfiskeforumet Fiskesnack.com portätterades med användarnamn och bild där man suddat ut ansiktena." Som utalade sig om tjuvfiske, i en treår gammal tråd. Deras privata bilder stals sedan ur deras album och användes i produktionen. Hur "rätt" det nu är. Sen kan man fundera lite över det faktum att gäddan har en fångst begränsning i Östersjön på fyra per dag. Det borde finnas en orsak till det.
Klockan 23:32, 11 April 2011

Christian skrev...
Politiskt korrekta mesar brukar ta avstånd från både det ena och det andra...
Även påhitt som är okej i lagens mening är förkastliga och felaktiga. Massfångst av gädda i lekvikar med hundraprocentig slakt av dessa är värre än att någon tar till kniv och låter gäddorna simma fria igen. Det är typiskt svenskt att dalta med folk som Jim och låtsas "ta avstånd" från vad folk gör för att rädda gäddorna från att gå garanterad död till mötes med Jim som bödel. Jag bor ju inte i närheten och har som tur är inte detta vatten som hemmavatten så mig påverkar det inte, men jag förstår de som bor där omkring och som vill göra något åt det. Kommunen verkar ju vara klar på vad de tycker, och de låter Jim fortsätta pga ett beslut från 1700-talet.
Klockan 22:29, 11 April 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaLetar du efter en karriär inom media kopplat till sportfiske?

Letar du efter en karriär inom media kopplat till sportfiske?

Press/ reklam Sportfiskeföretaget Fox Rage vill förstärka sitt företag i Sverige med en media coordinator! Kanske ett drömjobb för den skicklige sportfiskaren och mediakunnige...

Inga kommentarer
Fiske som friskvård - ett bra sätt att stötta sportfiskeguider!

Fiske som friskvård - ett bra sätt att stötta sportfiskeguider!

Notiser För en tid sedan klubbades beslutet att låta fiske ingå i i det skattefria friskvårdsbidraget! Så, boka en guide! Fiska dig frisk eller friskare....

Inga kommentarer
Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Eko/ Miljö Företrädare för småskaligt yrkesfiske och kommuner uppmanar myndigheterna att prioritera det småskaliga kustfisket...

Inga kommentarer
Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Magazinet Häng med till Borgs Motor, en av Sveriges största försäljare av sportfiskebåtar! Med start 1918, personal som sportfiskar och mååånga sålda båtar vet man vad man gör...

Inga kommentarer
Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Notiser Det här tjuvfisket lönade sig inte! Tingsrätten i Växjö dömde två tjuvfiskare för brott mot fiskelagen till böter och ersättning till brottsofferfonden...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.