+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Våg och tidvattenkraft, inte helt utan problem.
En "energiorm" ligger på havsytan och använder vågornas rörelser för att alstra ström.

Våg och tidvattenkraft, inte helt utan problem.

Våg och tidvattenkraft, inte helt utan problem.
Tidvattenkraftverk. Klicka...
Foto: Fundy

Det finns forskare som menar att våg och tidvattenkraft kan bli större än vattenkraften i framtiden, en vision som inte ses utan att synas i sömmarna så klart. För givetvis är det så, som det ofta är med elproduktion, att det inte är ett helt problemfritt förfarande att alstra fram den eftertraktade strömmen. Även om både våg och tidvattenkraften framstår som några av de bästa alternativen till många av dagens metoder, så får även dessa komplikationer på miljön i vilken de verkar.


Ett av de största problemen med vågkraften anses vara risken att den, för att fungera effektivt, måste använda många enheter, ungefär som med vindkraften alltså. Med många enheter, "energiormar", liggandes på ytan kan givetvis fiske och sjöfart bli vanskligare, men även turismen antas minska eftersom landskapet förändras. Vissa drar paralleller till vindkraften, där det ju ofta blåser häftiga debatter om landskpsförfulande, och turism som sviker.

Tidvattenkraften däremot, kan vara skadliga för fiskar, sälar, dykande sjöfågel etc. som riskerar att träffas av rotorbladen på kraftverket. Det spekuleras också om de ljud som uppstår ligger nära valarnas ljud, och kanske kan förvirra valarna. Det framhålls också som en risk med de båtar som skulle behöva användas i högre utsträckning än idag för att underhålla och bygga kraftverken. Båttypen har en propeller som kan attrahera olika djur, t.ex. säl, som kommer för nära och dras in genom den korkskruvsliknande propellern. Ett 60-tal sälar har påträffats med korkskruvslika skärsår på kroppen, i ett område där dessa båtar används idag.

Forskarna verkar dock optimistiska, och även om det givetvis finns problem, och sannolikt kommer uppstå fler, så är våg och tidvattenkraft gissningsvis en del av framtidens energiproduktion.

Läs mer här -> SR

//Sebastian Wiman +Fisheco

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Bögballe skrev...
Horunge
Bögar e vad ni e.
Klockan 14:41, 06 Feb 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaFiska i stan - så gör du!

Fiska i stan - så gör du!

Notiser Fiska i stan från land? Här får du tips från mitti om hur du hittar fisken i Stockholm...

Inga kommentarer
Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Blogg 2013 Vissa arter engagerar mer än andra. Tex säl och skarv! Här finns massor med info om just sälen för den som vill vara påläst kring problemen...

Inga kommentarer
Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer
Ståstorpsån restaureras!

Ståstorpsån restaureras!

Eko/ Miljö En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Planen är att hela vattendraget ska återställas genom...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.