+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Expedition storöring. Isen är din vän...
Äventyr med storöring från isen. Text och bild: John Zafaradl...
Fotograf: John Zafaradl

Expedition storöring. Isen är din vän...

Det finns fiskeprojekt man gärna glömmer och det finns dem man ofta drömmer sig tillbaka till. En del har varit svårare än andra (ibland rent av idiotiska) men visst är framgången så mycket större om man lyckas med något "omöjligt". I början av 2000-talet var jag väldigt fascinerad av att fiska lax med naturligt bete. Tillsammans med några kompisar och en portion ohämmad pionjäranda metade vi stora insjölaxar från Vätterns karga klippor - något jag skrivit om tidigare här på FishEco.

Vi utnyttjade det faktum att en lax faktiskt är en rovfisk och tog våra samlade erfarenheter tillika kunskaper om det naturliga betets effektivitet och applicerade det i jakten på de silverblanka torpederna. Snart hade vi knäckt diverse koder, uppnått mål och bevisat att man kan utmana dessa snabbsimmare - stora sådana - utan att varken trolling-, spinn-, eller flugfiska. Men det fanns större utmaningar; här följer berättelsen om de ismetade värmländska jätteöringarna...  

Avkrokningsmatta är bra...

Avkrokningsmattan skyddar fisken från skador. Fredrik Fredén mäter sin storöring innan den vägs och återutsätts. 


Mission Impossible
. I mars 2003 antogs då den formidabla utmaningen - vi skulle ismeta vild storöring. Eftersom Vänern och Vättern låg öppna vändes blickarna mot de stora, trolska värmlandsvattnen. Tillsammans med Per Stjernlöf - Värmlands spetskompetens när det kommer till sportfisketurism och vårt ständiga bollplank - sorterade vi ut potentiella sjöar där vi skulle kunna fånga jätteöringar på ismete. För att göra en lång historia kort, den lilla fiskesatsningen mynnade snart ut i en renodlad expedition: en 4-hjuling med kärra, långa transportsträckor på öppna isvidder, GPS - positioner, och ödsligt boende.

Fyrhjuling är inte så dumt...

Expeditionens transportmedel: 4-hjulig motorcykel med släp. I hög fart kunde vi ta oss fram över de stora isvidderna på jakt efter slutmålet.


Inför expeditionens första dag var taktiken solklar: Storöringen skulle sökas pelagiskt över stora djup, men gärna i närheten av någon brant eller grynna som attraherar bytesfisk. Väl på plats vid ett noga utvalt grund överraskades vi av en hel del hugg, fast från fel art. Några gäddor på 5-6 kilo bidrog till ökad puls, men varje gång fisken dök upp i hålet blev man besviken. På eftermiddagen började vi så smått misströsta och bestämde oss för att generera ny inspiration genom att byta fiskeplats.

Per, som agerade guide, körde oss till en fin kant i närheten av ett sund. I det sista dagsljuset kändes rent siluettfiske som den naturliga strategin och trots att det var mer än 20 meter till botten placerades mörtarna en två meter under iskanten. Jag hann precis få ut alla fyra spön då en av vipporna signalerade hugg. Utan större förhoppning smög jag fram till hålet och upptäckte att linan formligen sprutade av rullen! Här var det inte tal om något våldsamt mothugg, jag slog bara över veven och fisken krokade sig själv av bara farten. Till en början kändes det som en gädda i mellanklassen, men efter ett tag började fisken bete sig underligt, med blixtsnabba, cirkelformade rusningar under hålet. När jag så äntligen fick en skymt av min motståndare skrek jag rakt ut! En stor öring täckt med vackra, skimrande prickar uppenbarade sig under hålet. Avkrokningsmatta, säck, våg och kamera förbereddes och snart låg en imponerande skapelse framför oss på isen - ett arv från det orörda Värmland, en vild fisk som fötts i någon liten skogsbäck och som sedan växt sig enorm i den bortglömda sjön.

Drömöringen mättes till 88 cm och vägdes till 6,5 stabila kilon. När den grymma hanfisken återfått sin frihet och med kraftfulla rörelser simmat tillbaka ned i djupet utbröt vilt jubel. Vi hade lyckats...  

Drömöring på 6,3, John är nöjd...

2003 hade jag äran att fånga denna magnifika öring – 88 cm lång och 6,5 kilo tung. Lyckan var total när den guldskimrande fisken visade sig i hålet…


En gång är ingen gång... Två veckor senare var vi tillbaka för att upprepa bedriften och återigen fick den stora 4-hjulingen föra oss ut på de snötäckta isvidderna. En ny plats skulle testas, ett sund mellan två öar, där det enligt Per "ofta stod stora stim av bytesfisk". Min vän Love Von Friedrich placerade sina spön på insidan ön, medan jag valde att fiska från en sluttande kant ut mot djupare vatten. Knappt han vi få ut alla grejer innan Love satt och drillade en fin fisk. Spänningen steg. Alla stod och stirrade ner i hålet - det var en öring! Fisken vägdes till 5,4 kilo och mättes till 82 cm innan den återutsattes. Tillfredställelsen var enorm och faktum är att det blev den enda prickiga fisken under hela helgen, men här fanns ingen misströstan, uppdraget var således slutfört - en gång är ingen gång!

Som avslutning
skall tilläggas att vi inte är ensamma om att lyckas med riktade ismetesatsningar efter storöring. För några veckor sedan rapporterade min vän, gäddfantomen Fredrik Fredén, att han efter många om och men äntligen krokat sin efterlängtade drömfisk. Hans ismetade gigant vägde 6,1 kilo och var 89 cm lång. Fisken var resultatet av en fem! dagar lång satsning och är ytterligare ett bevis på att man med rätt tänk, tålamod och levande mörtar kan utmana de fria vattenviddernas ensamvarg - storöringen...  

Love Von Friedrich med öring på 6,1

Fem dagar på isen och ett hugg. Fredriks fisk väger 6,1 kilo och var 89 cm lång – en dröm har gått i uppfyllelse.


Öringsjöar. Stora öringar är något som lockar många, inte bara sportfiskare, och därför kan jag inte skriva ut namnet på fångstvattnet i denna krönika. Det vilda beståndet av jätteöringar i Värmlands vildmarkssjöar är på många platser hårt ansatt av så kallade "fritidsfiskare med nät" som inte ser någon annat värde hos dessa unika varelser än som föda. De stora öringarna har det tillräckligt kämpigt för att lyckas reproducera sig i de ofta sargade vattendragen - att återutsätta en vild storöring är därför en självklarhet. Men för en driven sportfiskare är det inte så svårt att lokalisera något eller några potentiella öringvatten. Ni vet vilka kanaler ni skall gå igenom och när ni väl bestämmer er för en sjö, glöm inte tålamodet hemma. Räkna inte med att lyckas första gången och ge inte upp.

Platser. Till skillnad från laxen jagar stora öringar ofta ensamma, men även om de inte uppträder i grupp, kan gynnsamma platser leverera flera exemplar. Nu är det ju inga Put&Take-vatten vi talar om, och att fiska på måfå i ett stort värmlandsvatten är helt fel väg att gå. Finns det ett sjökort över den aktuella sjön skall det studeras noga. Leta efter områden i närheten av stora djup eller avvikelser i sjöns bottenstruktur som drar till sig bytesfisk: djupa sund, kuperade kanter eller grynnor.  

Fisketeknik, fiska högt och strunta i att rota runt på botten med mörten. Du skall täcka av så mycket fiskbar yta som möjligt med ditt bete och det gör man via siluettfiske under iskanten. Öringen jagar med blicken uppåt vilket du skall utnyttja för att den skall upptäcka just din mört. Om det är snö på isen kan du skotta runt hålet - på så vis blir ditt bete "upplyst". Öringen är ingen gös och den skyr inte fina ljusförutsättningar, tvärtom, det är en rovfisk som jagar med fart och syn, något den utnyttjar till max.  

Love med 5,4...

En gång är ingen gång. Love von Friedrich med en fisk på 5,4 kilo som blev det enda hugget under expedition nummer två.

Utrustning. Ni behöver inte använda småmört för att fiska storöring, de tar större beten än vad man tror. Använd vajertafs eftersom bonusfångsten av gädda är oundviklig, men håll er till de mjukaste materialen i 20-punds klassen. 3-5 gram bly är tillräckligt som sänke, mörten skall få så mycket rörelsefrihet som möjligt. Undvik även för stora eller tunga krok - Gamakatsu i stl. 6-8 fungerar ypperligt.


//John Zafaradl +FishEco 

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

9 kommentarer...
Trutta och Astacus skrev...
Rätt handhavande vid C&R kontra smittspridning
Om sjösystemet smittas med ex.vis kräftpest finns det inget som kan rätta till det. De sjöarna ni fiskar i tror jag är några av de buffertsjöar mellan signalkräftans utbreddning mot Norge. Känns futtigt att diskutera gälgrepp eller ej i ett sådant sammanhang.
Klockan 23:51, 08 Mars 2011

Trutta och Astacus skrev...
Ismetets mörka baksida
Tycker du ska ta upp nackdelarna med ismete med levande betesfisk. Det är ju inte alla gånger de kommer från samma vatten som fisket utövas.
Klockan 23:46, 08 Mars 2011

Stefan Ågren skrev...
John
Ja, jag håller med dig. Det är tyvärr alltför ofta man ser i tv/film att de håller fisken oerhört länge ovan ytan. Jag anser att de som gör filmer har ett ännu större ansvar att utöva c&r på ett skonsamt sätt. Filmen Mayfly Madness tycker jag visar detta kanonbra. De är väldigt varsamma med fisken och har den knappt ovan ytan vilket är imponerande för att vara film. Det är ju ändå av filmerna som vi tenderar att lära oss av och kan de visa skonsamma tillvägagångssätt så tror jag att vi kan lära oss mycket nytt. Syftet är ju till syvende och sist att fisken skall överleva och då vill man ju skapa alla förutsättningar möjligt för att säkerställa detta. Nåväl c&r kan diskuteras i all evighet och det ska vi inte ge oss in på här :) återigen så vill jag säga att det var en bra skriven artikel och det var imponerande fiskar ni har fått!
Klockan 10:58, 02 Mars 2011

john skrev...
en skillnad!
Stefan: en skillnad jämfört med gäddan. Vi undvek gälgrepp! nu vet jag att Love håller sin fisk med två fingrar innanför - men i annat fall så var det ett stabilt grepp om stjärtspolen och en stödjande hand under huvudet som gällde.
Klockan 10:48, 02 Mars 2011

john skrev...
jupp
Nej då, jag förstår. Det finns en och annan, båtfiskare i synnerhet och med Vänern som hemmavatten, som borde tillskansa sig just de kunskaperna. Lägg därtill en hel del folk som tenderar att kladda med fisken när den körts länge: ser det på TV hela tiden, laxar som fajtas på exempelvis flugspö och som sedan skall sättas tillbaka helt slutkörda. Just den typen av fiske som vi bedrev är nog så skonsamt det kan bli - ismete eller inte.
Klockan 10:44, 02 Mars 2011

Stefan Ågren skrev...
John
Det låter bra att ni är varsamma med fisken och faktum är att jag inte trodde annat heller! Var mest nyfiken på om ni hade likande tillvägagångsätt som med gäddan vid ismetet. Dock så finns det många undersökningar som visar på att laxfisk är mycket mer känsliga för att exponeras i luft än t ex gädda, speciellt efter drillning. Det är därför att föredra att minimera tiden i luft för fiskarna vilket ni verkar ha insett. Problemet med luftexponeringen är att dödligheten inte märks direkt utan det är oftast sk postdödlighet som registreras. Dvs fisked dör x antal timmar/dagar efter. Värt att tänka på! Observera att detta inte är någon kritik mot er och ert fiske utan snarare bara en liten grej som kan vara värd att tänka på för att säkerställa överlevnaden :)
Klockan 10:29, 02 Mars 2011

john skrev...
C&R del 2
Jo, en grej till: en blöt avkrokningsmatta, trekrokar som är tunna i godset, exempelvis gamakatzu i stl 6, och varsamhet räcker ganska långt. Sen skall man inte kladda med fisken i onödan...förberedelser är A och O.
Klockan 09:38, 02 Mars 2011

john skrev...
C&R på de fångade fiskarna
Stefan: eftersom jag är personen som ljugit ihop texten(-; så skall jag at mitt ansvar: Vi fiskade i nollgradigt väder alla gångerna, så frysskador var ingen fara. Sen var det nog en fördel att de hanar vi fångade verkade vara "lekfärgade" eller bar spår av just den perioden - då de är lite mer stryktåliga...men men, ska jag vara ärlig så var hanteringen tämligen enkel och fisken som var ytligt krokad verkade inte ta ngn nämnvärd skada - förutom den stress de utsätts för. Jag säckade till och med min första i 4-5 minuter, den på 6,5, och det var inga problem. Men jag rekommenderar att man väger och fotar och släpper utan attt säcka - man blir visare med åren....
Klockan 09:28, 02 Mars 2011

Stefan Ågren skrev...
Wow!
Mycket bra skrivet och vilka öringar! Det enda jag undrar är hur ni upplever C&R på öring jmf med gädda vid ismete?
Klockan 09:02, 02 Mars 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaSportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Sportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Eko/ Miljö Det är självklart att fler aktörer än samer ska få ingå i den sk. Girjasutredningen! Det är många som är berörda och intresserade av jakt och fiske och övrigt friluftsliv och hur den sk. Girjasdomen påverkar framtiden...

Inga kommentarer
Fiska i stan - så gör du!

Fiska i stan - så gör du!

Notiser Fiska i stan från land? Här får du tips från mitti om hur du hittar fisken i Stockholm...

Inga kommentarer
Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Blogg 2013 Vissa arter engagerar mer än andra. Tex säl och skarv! Här finns massor med info om just sälen för den som vill vara påläst kring problemen...

Inga kommentarer
Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.