+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fiskare och miljöorganisationer i gemensam protestflotta för att skydda Öresund!
Fiskare och miljöorganisationer i gemensam protestflotta för att skydda Öresund!
Fotograf: Greenpeace

Fiskare och miljöorganisationer i gemensam protestflotta för att skydda Öresund!

Imorgon fredag 28 mars kommer fiskare, marinbiologer och miljöorganisationer att protestera mot ödeläggelsen av viktiga fiskebankar i Öresund, ett av få marina områden som där destruktivt fiske med bottentrål är helt förbjudet i svenska och danska vatten. Nu skövlas bottenmiljöerna istället av stora sandsugar, med tillstånd utfärdade av danska Naturstyrelsen.

- Om Öresund ska fortsätta vara en plats full av marint liv måste de svenska och danska miljöministrarna omedelbart stoppa sandsugningen. Sedan måste en process startas för att göra Öresund till ett gemensamt marint reservat med mycket starkare skydd än idag, säger Hanne Lyng Winter, marinbiolog på Greenpeace.

Trålförbudet infördes 1932 för att minska risken för olyckor i det trånga och tätt trafikerade sundet. En positiv bieffekt är att Öresund idag har Östersjöregionens starkaste torskbestånd, ett bestånd som frodas i en relativt orörd miljö och ger goda fångster till både garnfiske och sportfisket.

Enligt en svensk studie från 2010 produceras det cirka 100 gånger mer fisk i Öresund räknat i ton per areal, jämfört med vad som produceras i Kattegatt. Det betyder att samma mängd fisk som kan fångas på en timme i Öresund kräver 100 timmars arbete för att få ihop i Kattegatt. Men nu hotas både fisket och miljön.

År efter år har vi sett hur våra fiskeplatser slagits ut av sandutvinningen, utan att någon lyssnat på våra varningar. Om det inte upphör nu försvinner inte bara fisken, utan också yrkesfiskarna, från sundet, säger Søren Jacobsen, yrkesfiskare från Hornbæk.

Sandsugningen i Öresund är en katastrof. Havsbottnens översta lager sugs bort helt och det tar upp till 20 år tills naturen återhämtat sig. Att den här ödeläggelsen pågår i ett av Öresunds finaste naturområden är helt oacceptabelt. Till exempel har djupet på en av de viktigaste fiskeplatserna ökat från 7,5 till 12-13 meter, Jens P. Jeppesen, marinbiolog och akvariechef på Øresundsakvariet.

Inom Konvention för biologisk mångfald, CBD, har Sverige åtagit sig att skydda minst 10 procent av våra marina miljöer till 2020. Hittills har man pekat ut ca 7 procent av våra vatten, men bara en handfull har något skydd mot destruktivt fiske. Områden motsvarande 14 nya Kosterhavets nationalpark, eller 5692 kvadratkilometer hav, måste skyddas för att Sverige ska nå målet.

Öresundsfonden, Greenpeace, Oceana, Svenska Naturskyddsföreningen och Danmarks Naturfredningsforening uppmanade nyligen Sveriges och Danmarks regeringar att ta fram förslag till ett marint reservat i Öresund.

Greenpeace arbetar för att ett globalt nätverk av marina reservat skapas för att skydda 40 procent av världens hav, inklusive ett reservat i vattnen runt nordpolen, så att dessa får en chans att återhämta sig.

Vad: Protestflotta med uppemot 100 fartyg seglar till Köpenhamn.

Vem: Danmarks Naturfredningsförening, Svenska Naturskyddsföreningen, Danmarks Sportsfiskeförbund, Greenpeace, Landsföreningen Levende Hav, Vedbæk fiskeriförening, Öresundsakvariet, Själlands småbåtsfiskeklubb och WWF.
När:
Fredagen den 28 mars, klockan 11.30.
Var: Alla som kommer inseglandes samlas vid inloppet till Köpenhamns hamn. Därifrån seglar man till kajen vid Havnegade. Därifrån går alla till Højbro Plads, där övriga kan ansluta vid 13.00.

För mer information kontakta

Hanne Lyng Winter, marinbiolog Greenpeace, på plats i Öresund, +45 28 10 90 59
Daniel Bengtsson
, kommunikationsansvarig, 070 300 95 10Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaNy SM-tävling i mete i Nyköping!

Ny SM-tävling i mete i Nyköping!

Tävling Lördag den 25-26 september planeras en helt ny SM-tävling att genomföras i samarbete med Torshälla SFK på piren i Nyköping, SM i mete med C&R...

11 kommentarer
Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Eko/ Miljö Nu anser Centerpartiet med flera stödpartier att det blir för dyrt för verksamhetsutövarna att betala notan för de skador de åsamkat våra vatten...

25 kommentarer
LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

Livefiske Inte nog med att det är LIVEfiske idag med Tero Paakki! Vi premiärsänder även, förutom på Youtube, på nya livekanalen fishr.tv!

12 kommentarer
Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

4 kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

4 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.