+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Greenpeace - Sverige exporterar överfiske till det ockuperade Västsahara
Greenpeace - Sverige exporterar överfiske till det ockuperade Västsahara
Fotograf: Greenpeace

Greenpeace - Sverige exporterar överfiske till det ockuperade Västsahara

Idag röstar EU-parlamentet om EU-fiske ska tillåtas i det av Marocko ockuperade Västsahara. Samtidigt lanserar Greenpeace en rapport som visar att svenska fiskefartyg exporteras till Västsahara.

Där bedriver de ett fiske som direkt bidrar till överfisket, samtidigt som fisket strider mot folkrätten och Sveriges position i EU, där Sverige säger nej till allt EU-fiske i Västsahara. Exporten möjliggörs av ett regelverk som regeringen infört, där yrkesfiskare kan tjäna miljontals kronor på att sälja sina fiskekvoter i Sverige, för att sedan flytta sin verksamhet till fiskevatten i andra länder. 

De alltför stora fiskeflottorna i Europa har lett till ett kraftigt överfiske. Som ett led i arbetet att minska överkapaciteten i den pelagiska svenska fiskeflottan har regeringen infört regelverket ”Individuella överförbara fiskerättigheter”. Det tillåter att yrkesfiskare, som tilldelats fiskekvoterna gratis, kan sälja sina kvoter och därefter ta sina fartyg ur den svenska fiskeflottan. Men det finns inget krav att fiskefartygen skrotas eller tas permanent ur fisket.

Greenpeace har spårat vart de svenska pelagiska trålarnasom tagits ur den svenska fiskeflottan, har tagit vägen. Av 39 fartyg fiskar över hälften - 21 stycken - fortfarande, men i andra vatten. Endast fyra fartyg har skrotats. Totalt åtta båtar har börjat fiska i det ockuperade Västsahara istället. Fisket i Västsahara leds av svenska yrkesfiskare och sker delvis med svensk besättning, men formellt utförs fisket av marockanska företag. Ett exempel är en fiskare som tjänat cirka 60 miljoner kronor på att sälja sin fiskekvot i Sverige och som flyttat sitt fiske till Västsahara.

- Sverige exporterar idag överfiske och exploatering till det ockuperade Västsahara. Regeringen behöver lyfta blicken och inse att överfiske är ett globalt problem. Det hjälper inte att ta fartyg från den svenska fiskeflottan ifall de kan skickas till överfiskade vatten i andra delar av världen, säger Jan Isakson, havsmiljöexpert på Greenpeace.

Idag röstar EU-parlamentet om EU:s Marockoavtal, som bl.a. handlar om EU-fiske i Västsahara ska tillåtas. Sverige säger av folkrättsliga skäl nej till att EU ska börja bedriva fiske i Västsahara. 

- Hur ser landsbygdsminister Eskil Erlandsson på att det regelverk som han infört leder till ett fiske i Västsahara som strider mot Sveriges position i EU, att inget fiske ska förekomma om inte det godkänts av västsaharierna? Är Eskil Erlandsson beredd att ändra regelverket för att stoppa exporten av överfisket till Västsahara? säger Jan Isakson.

Samtliga fiskbestånd i Västsahara, utom sardinerna, är redan överfiskade. Och enligt FN-organet FAO riskerar sardinellabeståndet, som är mycket viktigt för småskaliga kustfiskare i hela regionen, en kollaps om inte fisket minskar dramatiskt. De före detta svenska fartygen förvärrar nu överfisket i området.

- Sverige måste, liksom de andra länderna inom EU, i en nära framtid eliminera sin överkapacitet i fiskeflottan. Det betyder att många fler fartyg kommer att behöva tas bort från den svenska fiskeflottan. För att inte en merpart av dessa ska hamna i Västsahara eller andra överfiskade vatten i världen måste regeringen se till att det införs krav på att alla fiskare som säljer sin fiskekvot antingen skrotar sina fartyg eller tar dem permanent ur fisket. Det ska inte gå att exportera överfiske, säger Jan Isakson.

Greenpeace har bilder som visar hur ett fiskefartyg, som under 2013 utrustats och förberetts för export i Fiskebäck i Sverige, nu bedriver ett skandalöst miljömässigt ansvarslöst fiske i Västsahara. Se och ladda ner bilderna här.

Ladda ner rapporten ”Exporting Exploitation: How retired EU fishing vessels are devastating West African fish stocks and undermining the rights of local people”.

Sveriges position inför EU-omröstningen om Marockoavtalet (sidan 7).Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaNy SM-tävling i mete i Nyköping!

Ny SM-tävling i mete i Nyköping!

Tävling Lördag den 25-26 september planeras en helt ny SM-tävling att genomföras i samarbete med Torshälla SFK på piren i Nyköping, SM i mete med C&R...

7 kommentarer
Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Eko/ Miljö Nu anser Centerpartiet med flera stödpartier att det blir för dyrt för verksamhetsutövarna att betala notan för de skador de åsamkat våra vatten...

9 kommentarer
LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

Livefiske Inte nog med att det är LIVEfiske idag med Tero Paakki! Vi premiärsänder även, förutom på Youtube, på nya livekanalen fishr.tv!

6 kommentarer
Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

3 kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

3 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.