+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Tänd inte den eld... flugfiskepoesi.
En drömöring från vackra Nya Zeeland...
Fotograf: Stefan Ågren

Tänd inte den eld... flugfiskepoesi.

Tänd inte den eld... flugfiskepoesi.
Klicka för stor bild.
Foto: Stefan Ågren
Dagens ordspråk: Tänd inte den eld som du inte kan släcka. Det finns många saker som är djävulens påfund för oss flugfiskare. Inte minst kan vinden ställa till stora problem och är väl den faktorn vi ogillar som mest. Vare sig du är en torrflugefiskare med lättklassade spön och långa tafsar eller är en speykastande laxfiskare brukar sekundmetrarna sällan vara ett välkommet element. Likaså kan ihållande nederbörd försvåra möjligheterna till ett framgångsrikt fiske men det är sällan lika frustrerande som vindens fuffens. För många kan också relationer med det motsatta könet begränsa antalet utflykter under en kort säsong och enklast är ju att förkasta sådana under sommaren. Detta för att inte försumma värdefull fisketid.

Det brukar komma av sig självt också eftersom olägenheterna med hygienen normalt avskräcker de flesta respektive från intimt umgänge vilket brukar leda till brustna tafsar i relationen. Men har du väl hittat en sådan kamrat som utstår ditt beteende så kan det vara läge att hålla fast, för de växer inte på träd och är ungefär lika vanliga som ett laxhugg i en svensk älv. Kom ihåg att även en blind höna kan finna ett korn. Djävulens absolut främsta knep för att knäcka även den mest idoge flugfiskaren är emellertid ett mycket elakt hyss som är oerhört svårt att påverka. Nog kan vi stå ut med det mesta, men när det varje år spelas oss ett spratt, och tålamodet testas så till den milda grad att många blir vansinniga av ledan. Flugfiskedjävulens ess i rockärmen är naturligtvis vintern. Den hemska årstiden som inte kan annat än att härstamma från onda väsen i den mörka världen.

Härligt spöböj

 Flugfiskedjävulens kraft är lyckligtvis bara tillämpbar på en halva av jordklotet åt gången så många väljer att trotsa mörkret och fly till det södra halvklotet.

Tydligen så är en av de sju dödsynderna girighet. Kanske är det därför vi får så ogenerös kort säsong för att vi inte ska fiska för mycket efter stora öringar så att vi blir giriga i jakten. Det är en avvägning många har fått göra innan de ha planerat en smärre flygtur till det underbara landet med världens bästa flugfiske. Straffet för girigheten ska emellertid vara hårdkokt för de som trotsar förkunnelserna och söker efter de prickiga fiskarna. Det är inte konstigt att många tvekar inför faktumet att välja mellan att godta ytterligare en isande vinter mot att acceptera domen i helvetet vars straff är: att sitta i en kittel med kokande olja. Nu har vi ju turen att bo i ett fritt land där alla åsikter och trosuppfattningar är valfria och kan därför välja att inte tro på gamla skrifter som några få gubbar skrev för att bäst passa deras egna höga syften. Om det ändå, mot all förmodan, skulle stämma med profetian känns det ändå tryggt att veta att i kitteln bredvid sitter det en annan flugfiskare som man kan dra rövarhistorier med.

Flugfiskedröm

 Det sägs att gräset är grönare på andra sidan och i fallet med Nya Zeeland så stämmer det mycket väl.

Med övertygelsen att man inte riskerar olika sorters straff efter försök att stilla sin girighet har kosan burit iväg till Nya Zeeland två gånger hittills. Det har dessvärre varit helt och hållet förödande för tålamodet under vintrarna som spenderats i snö, kyla och mörker då riksdalerna eller annat har grusat planerna. Det kan sägas med klarspråk att landet är det mest beroendeframkallande jag någonsin har provat på och skulle det finnas en medicin som förmildrar abstinensen skulle jag vara den första att inta den. Vilken flugfiskare skulle inte välja kristallklara vatten och gigantiska öringar framför isbelagda sjöar och ett land i dvala om valmöjligheten fanns?

Guldöring

 Det är 3 kilosöringar som ger lön för mödan men pass upp för att inte missbruka dem för mycket. Denna vara är kan skada din hälsa och är beroendeframkallande.

Att gräset är grönare på andra sidan är ett gammalt uttryck som måste härstamma från de första pilgrimerna som upptäckte det lilla bergsrika landet. De lämnade ett nedgånget Storbritannien och fann vad de trodde var paradiset. Till deras förargelse fanns det emellertid få lämpliga bytesdjur som passade deras traditionella fritidsvanor så de beslutade att föra in några arter, vilket har visat sig så här i efterhand att det inte var särskilt lyckat. Jägarna är i all ära men nog var flugfiskarna klyftigare. De gamla adelsmännen hade som vana att fiska i de klassiska kalkströmmarna i England och laxåarna i Skottland insåg att de små vattendragen var optimala habitat för en introduktion av salmonider och visst hade de en korrekt föreställning. De skapade ett flugfiske som nästintill måste vara perfekt och som inte påverkade ekologin i systemet särskilt mycket. Om jag nu skulle hamna i kitteln så hoppas jag att det sitter en gammal adelsman bredvid så jag kan tacka honom för att de skapade paradiset.  

Hugg

 Större vattendrag kan ge långa rusningar och härliga fighter. Bara döda fiskar följer strömmen.

Känner du dig som en svag individ som kan ha svårt att hantera ett överflöd av godsaker på rimlig nivå rekommenderar jag att inte överväga en beställning av en flygbiljett. Du tar en stor risk och kan mycket väl hamna i ett tillstånd som är kroniskt. Det finns dessvärre fortfarande inget botemedel och läkemedelsforskningen har valt att lägga större vikt på andra åkommor, vilket i sig är förståeligt. Det är ju trots allt ett helt självförvållat befinnande. Har du dock alla hästar hemma och ett välmående inre kan jag varmt rekommendera att överlägga att besöka det gröna landet. Fisket är precis lika fantastiskt som det har skildrats i mången  artiklar tidigare och har du tungan rätt i munnen har du stora möjligheter till att fånga ditt livs öring. Det är allt annat än ett enkelt och lättillgängligt fiske emellertid och många blir tvungna att svälja sin stolthet genom att anlita en guide för att lära sig metoden. Visst är det mycket som är likartat eftersom det fortfarande är öring och rinnande vattendrag som utgör grunden precis som här hemma men tillvägagångssättet är helt annorlunda. Trots att vattnen är så klara, att brännvin känns grumligt i jämförelse, kan det vara otroligt svårt att finna fisken och det krävs naturligtvis en viss kalibrering av glasögonen för att finna dem. Det är ju som att sätta ett spinnspö i händerna på en flugfiskare och förvänta sig att denne ska kunna hantera utrustningen just för att det är en fiskare. Det brukar emellertid inte vara en lyckosam metod utan träning ger färdighet med det besynnerliga redskapet och likaså får du träna falkögonen på plats för att öka din lycka. När du väl har lugnat dina sinnen och anpassat dig till förhållandena har du stor potential att vara framgångsrik. Svårigheten efter att ha lärt sig att finna fisken ligger i att inte rycka flugan ur munnen på den. Jag är övertygad om att det gamla ordspråket, att det inte är över förrän den feta damen har sjungit, härstammar från flugfisket. När de stora öringarna stiger mot din lilla torrfluga och du betraktar hela förloppet brukar flugfiskedjävulen vara närvarande och orsaka ett för tidigt mothugg. Ibland till och med innan fisken har hunnit lukta på flugan. Du ska inte ropa hej förrän du är över bäcken och kom ihåg att lyssna efter den feta damen och att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge i fallet med öringfiske på Nya Zeeland.

Kanske kan en bön hjälpa

 Vare sig du tror på högre makter eller inte skadar det aldrig att be till flugfiskegudarna om vindfria dagar och stora öringar.

Den som gräver en grop åt andra faller själv däri och kanske var jag korkad som en gång i tiden grävde min egen genom att beställa den där biljetten för första gången. Flugfiskedjävulen har återigen satt norra hemisfären i ett iskallt vintergrepp och frustrationen är total. Det finns inget botemedel och det bästa jag kan göra av situationen är att drömma mig bort till det fantastiska landet och hoppas på ett nytt tillfälle att besöka dess vatten och lura de stora medborgarna till hugg. Vi får återigen vika oss för flugfiskedjävulen denna vinter men nog minsann ska han få sina fingrar varma i sommar. Såga inte av den gren du själv sitter på genom att tända den eld du inte kan släcka. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan sägs det, gamla ordspråk i all ära men nog känns det som att det är betydligt grönare i det heliga landet just nu än i ett Sverige som är drabbat av en ny istid.

drömfisk


Gå inte över ån efter vatten. Javisst nog har vi bra fiske i Sverige också men som tur är har vi ju möjlighet att leta efter stora öringar på andra ställen i världen.    

 //Stefan Ågren

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Stefan Ågren skrev...
Jag vill också åka nu,
de två senaste vintrarna har ju varit ett hån mot oss fiskare. Tvi vale för is och snö säger jag bara!
Klockan 13:46, 17 Feb 2011

Guhuru skrev...
Snap!
Fina ord, vackra bilder!
Klockan 19:39, 16 Jan 2011

Erik skrev...
kanonbra
Tänk om vi hade ett sånt här fiske hemma med samma glasklara vatten och sådana där öringar. Då spelar det ingen roll att det är svårt, jag vill åka nu.
Klockan 14:10, 30 Dec 2010

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaSportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Sportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Eko/ Miljö Det är självklart att fler aktörer än samer ska få ingå i den sk. Girjasutredningen! Det är många som är berörda och intresserade av jakt och fiske och övrigt friluftsliv och hur den sk. Girjasdomen påverkar framtiden...

Inga kommentarer
Fiska i stan - så gör du!

Fiska i stan - så gör du!

Notiser Fiska i stan från land? Här får du tips från mitti om hur du hittar fisken i Stockholm...

Inga kommentarer
Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Blogg 2013 Vissa arter engagerar mer än andra. Tex säl och skarv! Här finns massor med info om just sälen för den som vill vara påläst kring problemen...

Inga kommentarer
Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.