+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Uppdrag Granskning nästa vecka, \
Uppdrag Granskning sänder helt program om den utsatta vilda Östersjölaxen!
Fotograf: Sven Bergman

Uppdrag Granskning nästa vecka, "Om den vilda Östersjölaxens utsatthet"

Uppdrag Granskning nästa vecka, \
Elfiske i Kågeälven med Thomas Johansson, Fiskevårdsansvarig Kågeälven (och representant Östersjöälvar i samverkan).
Foto: Sven Bergman

På onsdag den 21:a november kl. 20.00 är det obligatorisk för alla vänner av den vilda Östersjölaxen att slå på tv:n på kanal 1 för en timme av Svt:s Uppdrag Granskning.

Dom två prisbelönta journalisterna Sven Bergman och Fredrik Laurin redogör under programmet för hur illa ställt det är med vår fiskeripolitik och hur det drabbat den vilda Östersjölaxen, men programmet stannar inte där… Herrarna visar även på hur det skulle kunna vara i en bara något bättre värld med en rätt skött laxresurs och hur den samhällsekonomiskt skulle kunna vara en oändligt mycket bättre ”affär” till förmån för alla! Exempel hämtas från bl.a. Skottland som förvaltat laxen och fisket så väl att detta inbringar mycket stora pengar årligen samtidigt som laxbeståndet stärkts!  Något som känns väldigt avlägset i Sverige och för Östersjölaxen….

Under programmet får ett antal intressenter komma till tals såsom yrkesfiskare, sportfiskare, forskare och politiker. Det ska bli extra intressant att höra vår Landsbyggdsminister Eskil Erlandssons uppfattning om vad som gått snett och vilket ansvar vår högste ansvarige politiker tar för situationen.

Uppdrag Granskning vill med detta program väcka diskussionen om hållbarheten, eller kanske snarare ohållbarheten, i hela vårt Svenska fiske med laxen som exempel.

Det är verkligen roligt att laxen det sista året fått så mycket uppmärksamhet och till detta kommer nu en timme Tv på bästa sändningstid om laxens utsatta situation. Kanske kan vi äntligen få upp laxfrågan på agendan även hos gemene man, dvs hos dom som inte redan är engagerade och insatta i hur illa det verkligen är!

Att vi själva på +FishEco fått berätta vår syn på saken för Uppdrag Granskning har varit en förmån.

Inte missa detta, kl 20.00 på Svt Kanal 1 onsdagen den 21:a november.

//Jan O +FishEcoDela denna artikel...

   


Kommentarer

30 kommentarer...
Josef skrev...
re:Dan
Mina siffor kommer ifrån ICES och andra erkända organ. De pekar entydligt på att sälen är orsaken till laxens plötsliga ökning av postsmoltal mortalitet enligt mig. Tycker att jag har en relativ modest bakgrund för att ha en åsikt och hade hoppasts att kunna utrycka den utan att bli hånad med barnsliga kommentarer om mig som person. Men vad man hoppas på är inte alltid vad man får här i livet.
Klockan 20:11, 24 Nov 2012

Dan skrev...
...
Ja, det är jättemodigt av dig Josef. Det är de modiga som vågar tvivla på vetenskapen och bildar sig en egen uppfattning baserat på hörsägen, gissningar och tro. Du får ursäkta, jag blir sällan såhär berörd av en debatt på internet. Jag tror inte illa om dig personligen, men dina åsikter och sättet att resonera gör att det börjar rycka i mustaschen. Sälen är en liten bricka i laxpusslet, inget annat. Det ligger däremot i yrkesfiskets intresse att få bort den, det kan jag förstå. Om du skulle göra ett försök att Se komplexiteten i naturen och ekologiska system tror jag du skulle ändra uppfattning. När det barkar åt pipan är det mycket sällan man kan härleda det till en enda orsak. Ekologi och modeller för beståndsberäkningar ÄR komplicerat.
Klockan 16:55, 24 Nov 2012

Josef skrev...
re:Dan
Till skillnad ifrån fega människor vågar jag gå emot strömmen. Så fortsätt gärna att flabba om det får dig att må bra.
Klockan 14:13, 24 Nov 2012

Dan skrev...
Trummar med handen mot benet
Och sjunger; -Ja det är sääälarnas fel, för det är säälarnas fel... Tänk om det vore så där enkelt Josef, då hade nog detta varit ett icke problem. Men det är kul att du står på dig som en jackrussel terrier, så att vi andra kan få oss ett gott skratt.
Klockan 10:45, 24 Nov 2012

Björn skrev...
Vattenkraften är boven inte sälen
Ja det gäller vildlaxen. En gång i tiden var det ca åttio älvar som hade lax, nu är det en handfull kvar. Två av dem står ensamma för nästan hela Östersjöns återväxt av vildproducerad smolt. Om majoriteten av laxförande vattendrag har fungerande uppströms- och nedströmspassager skulle säkert den naturproducerande smolten tillgodose både säl-, sportfiske-, yrkesfiske- samt husbehovsfiskeuttag.
Klockan 13:03, 23 Nov 2012

Josef skrev...
re:Björn
Att odlade smolt är kassa att sätta ut betivlar jag inte. Men här pratar vi om vild lax. Du kan glömma alla paraleller med dina articifiella laxar. Detta är riktig lax som håller på att utrotas, av vad jag tror, människors dummhet och oförmåga att förstå orsak och verkan. Sälen är bekymmret, fler och fler kommer att inse detta.
Klockan 18:53, 22 Nov 2012

Björn skrev...
Postsmoltdödlighet
Rapporter från bl.a Vänerns utsättningar har indikerat att det har försämrats radikalt under 2000-talet. I Vänern finns inga sälar ( än så länge ;-) ). Resultatet har förbättrats något senaste åren. Lite annan utsättningstaktik, smolten får mer motion uppväxttiden, annan föda etc.etc. Så att skylla på sälen är knappast konstruktivt. Min version på hur vi ska komma tillrätta med vildlaxens framtid är att KRÄVA fungerande fiskvägar både uppström som nedströms på alla laxförande vattendrag. Med andra ord låta laxen sköta sin reproduktion själv där de tidigare gjorde det. Bollen ligger främst hos vattenkraftsägarna.
Klockan 13:52, 22 Nov 2012

Josef skrev...
re:Dan
Gott så Dan. Vill inte heller utrota någon säl, men jag anser att man inte skall röra till det i naturen i onödan. Har vi jagat säl i 1000tals år, skall vi fortsätta med det tycker jag. Det är lika illa att ta bort en predator(människan) som lägga till en ny. Ha det gott!
Klockan 18:59, 20 Nov 2012

Dan skrev...
Rätt och fel.
Jag Josef, det verkar som att mycket få stödjer dina teorier om att sälen är orsak till nedgången av vildlax i östersjön. Men det är klart, ser man forskning som ljug och båg så kan man ha vilken åsikt som helst om vad som helst... fler borde anamma det tänket... verkligen. Tur att du, ensam, ser detta stora problem och är beredd att göra något åt det när varken forskare eller politisk opinion verkar ta sitt ansvar. Lycka till med det där i framtiden. Ibland blir man bara helt stum och paff... Själv är jag av åsikten att både sälen och laxen har ett existensberättigande i svensk natur, och den dagen man kan påvisa att sälen kommer utrota laxen om inget görs - ja då får i utöka skyddjakten på säl helt enkelt. Det är säker många jägare som tycker om att jaga säl, och av den anledningen också vill ha ett livskraftigt sälbestånd, det ser jag heller inga problem med.
Klockan 17:06, 20 Nov 2012

Josef skrev...
re:OK
Ursäkta OK, men det du säger är rent strunt. Anledningen till varför sälen går närmare land är att den är oskyggare. Det är den för att ingen jagar den längre. Visst är kraftverken ett gissel på vissa sätt, men de fanns där 1990 med och då hade vi en mindre mortalitet så det är tomma argument. Förövrigt så vet vi inte hur mycket säl vi har. Köpta forskare säger att det är 25k. Samma forskare har räknat ut att vi haft 100 000 baserat på förfalskade skottpengar, så räkna inte med någon verklighetsbaserad siffra. Vad vi däremot vet är att sälstammen och dödligheten på laxen följer varandra linjärt. ................ Vi tar ett räkneexempel på gråsälen. Alla erkänner att den äter lax, tom hjärntvättade indivder, men hur mycket lax behöver den äta för att komma upp i 1 miljon laxar? Gråsälen äter enligt många 7 kilo om dagen. Om vi antar att den äter 7 kilo per dag och tar mindre lax, på 0,5 kg, så innebär det att 0,5 kg / 63 kg föda skall(baserat på en lax vart 9E dag) vara lax = 7 promille av födan får vara lax för att det skall stämma.
Klockan 16:59, 20 Nov 2012

Phoca skrev...
ok
Säl tar absolut en del lax, liksom annan fisk. Sälen går dessutom närmare kusten än tidigare. Och det gör den självfallet för att det finns mindre föda längre ut till havs numera. En gråsälsstam på 25 k individer är inte mycket och det går inte att skylla problemet på gråsälen. För kraftigt fiske tidigare ute till havs är en faktor. Det tar tid att få tillbaka ett fungerande bestånd. Sverige kunde haft en otrolig laxpopulation m.m om man långt tidigt haft regler kring vattenkraften, att det fanns en regel på att inga kraftverk fick finnas från älvmynning och upp ett par mil så vandring var möjlig. Nu gäller det att ordna med vandringsmöjligheter upp och nedströms. Endast max 10% av kraftverken i Sverige har något sådant. Kraftverksturbiner tuggar sönder sanslöst mycket nedvandrad fisk.
Klockan 15:50, 20 Nov 2012

Josef skrev...
re:Dan
Men, Dan, försök förstå. Man blir knappast populär med min trut. Läs här: "Det förekommer att populism används som en nedsättande uttryck på vissa idéer och ståndpunkter av meningsmotståndare. Användarna av ordet anser att idéerna och förslagen i första hand är framlagda för att låta bra och bli populära, inte för att de faktiskt skulle vara genomförbara eller lyckade på lång sikt" Måste bara fråga dig, tror du mina tankar är populära? I verkliga livet har jag problem på alla fronter, i viss mån för mina åsikter kring sälen. Jag är inte populär hos yrkesfiskare, forskare, sportfiskare, sälkramare osv. Har inget med politik att göra överhuvud taget om du trodde det. Men jag anser mig har rätt, biologiskt, i frågan.
Klockan 13:38, 20 Nov 2012

Josef skrev...
Re:Henrik
Henrik, om du läser ICES rapport så kan du läsa att den lax som sälar tar på krok skall vara medräknad. Ett sätt att VERKLIGEN se att sälen är boven i dramat är återvandringsprocenten på laxen för resp älv. Vissa älvar dippar något fruktansvärt medan andra kan klara sig hyggligt. Detta BEVISAR fakiskt att långlinefisket inte är den bakomliggande orsaken, det är helt omöjligt att bestämma för en linefiskare att ta i från en speciell älv. Om en älv däremot blir belägrad utav säl får vi EXAKT det scenariot. Vilken slump! Vikten på en miljon 1kg lax motsvarar 1000ton. Det är ingen liten siffra skojja med, inget som yrkefisket kan lyckas ändra på utan en ohygglig ansträngning. Men att en säl äter en lax vart 9:de dag skulle inte vara konstigt. Och med tanke på att mer än 4% av gråsälarna hade lax i magen, enligt undersökningar, låter det mer än högst troligt. Ja om man inte får sina pengar från det allmäna och utövar miljöutpressning då. Med tanke på dubbelbottningen i sista meningen kör jag min egna variant. Till slut: Skattebetalare tröttnar på att betala skatter till miljömobsters och köpa tjänstemän => gnäller hos the Borg = inga köpta forskare kvar => fisken kommer tillbaka till kusten längs hela Sverige => Alla sorters fiskare glada, miljömobsters får byta bransch och börjar jobba som ekologiska och energisnåla komjölkare.
Klockan 13:21, 20 Nov 2012

Dan skrev...
Bara måste...
Kunde inte hålla mig borta från att kommentera "Att jag skulle vara polulistisk var förövrigt något av det konstigaste jag har hört." Slå upp ordet på wikipedia el dyl. vet jag! Kan ge en hint här: "Kännetecknande för populism är att det rör sig om politik med förenklade lösningar på svåra politiska problem genom tunn ideologi som föreskriver två homogena, antagonistiska grupper; ett vi-mot-dom-tänkande". Att sälen är orsaken till laxens försvinnande ÄR en förenklad förklaring på ett svårt politiskt problem... Det tror jag vem som helst med minsta insikter i hur komplicerad naturen kan vara förstår.
Klockan 12:46, 20 Nov 2012

Henrik skrev...
Sälskador
Citat/Josef:\"60 -80% nytillkomna mortalitet\"Vad hände efter drivgarns stoppet?Svaret:Långlinefiskets tid förlängdes med hela fyra månader!Det var yrkesfiske organisationerna som \"lobbade\" genom det beslutet.Sälarna har ätit stora mängder smålax direkt från fiskarnas krokar.Som tur har Sverige stoppat långlinefisket och Finland kommer att stoppa sitt fiske nästa år.Största hotet mot vildlaxstammarna är fortfarande människan med sina sälsäkra push-up fällor längs med den Fiska och Svenska kusten och i älvmynningar.Till sist:Utan sälar=Fiskare utan sälskadeersättning :)
Klockan 11:34, 20 Nov 2012

Josef skrev...
re:dan
"Det här snacket om att ta bort toppredatorer hör inte till modern och upplyst tid" Jag tycker att du skall fundera på hur människan förhåller sig till sälen. Det är just därför vi har denna diskussionen. När det gäller forskare, så saknar jag tyvärr allt förtroende. Gemene man fattar om att sälar belägrar älvar pajar fisket, så även forskare. Men för att inte stöta sig med allmänheten som tycker att sälar är söta så vågar de inte säga ett sk*t. Därför borde nog den viktigaste egenskapen hos forskare vara mod, inte intelligens som många verkar tycka. Att jag skulle vara polulistisk var förövrigt något av det konstigaste jag har hört. Tack för din tid.
Klockan 11:11, 20 Nov 2012

Dan skrev...
Sabla telefon
Det blev nåt fel i inlägget nedan, texten blev till hälften duplicerad - får skylla på fåntratten (telefonen).
Klockan 09:51, 20 Nov 2012

Dan skrev...
En avslutning
Jag ser inget problem med säljakt i Sverige, så länge vi har ett friskt sälbestånd. Precis detsamma tycker jag om yrkesfisket efter lax. Jag har ingen aning om vart laxen tagit vägen, och det finns många duktiga och seriösa forskare som lägger pannan i djupa veck över detta. De flesta har nog uteslutit säl som den främsta faktorn, även om den kan bidra. Men att rovdjur prederar på bytesdjur hör till, och vi människor konkurrerar med dem om resursen, vilket kan leda till konflikt. Det här snacket om att ta bort toppredatorer hör inte till modern och upplyst tid Josef, det blir lika larvigt som när gubbar påstår att gäddorna förstör deras fiske efter harr/öring. När jag ser en trovärdig forskningsrapport om at Sälen är orsaken till vildlaxens försvinnande så skall jag ompröva min hållning till Sälen. Fram till dess tänker jag fortsätta förhålla mig mycket skeptisk till folk som kommer med enkla, populistiska lösningar på svåra problem. Jag vill avsluta mitt engagemang i den här tråden med . Men att rovdjur prederar på bytesdjur hör till, och vi människor konkurrerar med dem om resursen, vilket kan leda till konflikt. Det här snacket om att ta bort toppredatorer hör inte till modern och upplyst tid Josef, det blir lika larvigt som när gubbar påstår att gäddorna förstör deras fiske efter harr/öring. När jag ser en trovärdig forskningsrapport om at Sälen är orsaken till vildlaxens försvinnande så skall jag ompröva min hållning till Sälen. Fram till dess tänker jag fortsätta förhålla mig mycket skeptisk till folk som kommer med enkla, populistiska lösningar på svåra problem. Jag vill avsluta mitt engagemang i den här tråden med att kommentera det där med fakta och rapporter: jag har inte forskat om säl, och inte heller om Lax. En snabb sökning på internet ger en uppfattning om bestånd och information om respektive art. Allt behöver inte vara sant, men den sida jag länkade till uppfattade jag som trovärdig då flera sidor hade ungefär samma fakta. Det var mitt sista inlägg här josef, så tillvida du inte kan lägga fram en länk till en forskningsrapport som talar för att Sälen är det största problemet för laxen. Du får gärna vara heligt förbannad och hata detta vilda djur som tillhör vår fauna, och för min del får du gärna skjuta de sälar som snor lax från dina fiskerreskap...
Klockan 09:48, 20 Nov 2012

Josef skrev...
re:Dan
Jag frågade dig vad det är som dödar 90% av alla smolt som ger sig ut i havet? Fick inget svar, för du, samt hela den Svenska biologeliten är tysta som möss! Förr i tiden stod yrkesfisket för den största mortaliteten, nu när yrkesfisket har minskat till en tredjedel av det som var förr, har dödigheten ökat något ohyggligt. Du kan beräkna att utav den 90% mortaliteten så står människans fiske för 10-20% nu. Den naturliga mortaliten från förr, utan säl verkar vara 10-20%. Så, om jag förstår dig rätt, denna, 60 -80% nytillkomna mortalitet anser du inget att bry sig om, utan det är bara att rulla på? Vi snackar om 1 miljon laxar!! Hade de nått kusten så hade vi haft både ett sportfiske och ett yrkesfiske utan dess nåde. Avskjutning av säl hade på ett enkelt sätt genererat pengar till Sverige och dess befolkning, både som mat och rekreation. Säkert sparat miljön med. När det gäller 100 000 gråsälar inser alla med ett uns förnuft att det inte har med verkligheten att göra. Att det fuskats med skottpengar är ju allmän kännedom. Men att skriva biologiska rapporter på en lögn och sedan anse att andra skall tro på den, det är inte friskt. Att miljömaffior tror på den är ju inte konstigt, varje gång sälbeståndet ökar når ju de en kollektiv extas till dånet när kassakistorna fylls. Att de orskar en biologisk katastrof och därmed hotar både bestånd och ett lands försörjning verkar de skita totalt i så länge som pengarna trillar in. Och de som orkar/vågar säga ifrån, blir motarbetade och nedsvärtade från alla håll.
Klockan 08:32, 20 Nov 2012

Dan skrev...
Sälen är ond.
Saxat ut http://www.marinbiolog.se/SalariSverige.htm : ”Vid sekelskiftet fanns det minst 100 000 gråsälar i Östersjön, och runt 10 000 st. dödades i jakt varje år, när gråsälen fridlystes 1974 fanns det bara ungefär 3000 kvar i hela Östersjön.” Det ger kanske lite perspektiv på den saken? På samma sida kan man läsa: ”I Östersjön fredades knubbsälen 1974, men där finns idag bara runt 900 individer. Sälarna i Östersjön är isolerade och nästan inget genetiskt utbyte sker med knubbsälarna på västkusten.” Att sälen håller på att återhämta sig ser nog de flesta människor här som något positivt Josef. Missförstå mig rätt nu, men vi har rört runt så pass i den ”ekologiska grytan” att vi nog är nödgade att hålla oss med förvaltningsplaner för mycket av vårat vilt. Det är inte bra om en art tar över och dominerar, det kan då ibland bli vår skyldighet att hålla efter den eftersom vi en gång rubbat balansen. Jag vet inte varför, men det luktar så mycket yrkesfiskarmaffia om dina uttalanden... och yrkesfisket har liksom förbrukat mitt (och en stor del av befolkningens) förtroende. De/Ni har redan förstört tillräckligt och har inte ens i moderna dagar lärt sig se längre än till nästippen. Mitt resonemang om skohandlaren tror jag att de flesta förstod, det handlar om att man kan bevisa vad som helst med lögn och förbannad statistik.
Klockan 14:18, 19 Nov 2012

Josef skrev...
re: Chuck Norris
Det tråkiga är att jag förstår att laxen är illa ute, men måste försöka förklara för dem som tror att de räddar den, när de egentligen ger pengar och ingår i organisationer som i stället ökar riskerna för laxen....................Antalet vilda smolt som lämnar älvarna har nästan fördubblats och yrkesfisket har BEVISLIGEN gått ned(från 1993 med dryga 900 000 laxar till 2011 mindre än 300 000, tjuvfiske inräknat). Samtidigt har överlevnaden för den vilda laxen minskat från ca 40% till 10%, det är alltså en häpnadsväckande ökning av dödlighetsfaktorn. Eftersom jag är ganska insatt i fiske, så vet jag att det är helt omöjligt att ens prestera den siffran utan att det skulle märkas något helt absurt. Vi pratar om ca 1 miljon laxar som spårlöst försvinner! Du kan ju fundera på hur fisket i älvarna hade sett ut om de hade fått vara ifred!!!!!! Istället lurar bidragsmaffiorna korkade sportfiskare att först ge bort sina pengar sedan blåsa dem på fisket genom att skylla på yrkesfisket. Om vi har 25 000 sälar i Östersjön, blir det dryga 9000 000 säldagar. Alltså 1 lax vart nioende dag hade förklarat hela den nya mortaliteten. Låter det så himla konstigt för dig?...... Så, helst utan vara `så tråkigt nedlåtande, förklara varför du tror att överlevnaden var nästan 4 gånger så hög samtidigt som vi hade 3 gånger så mycket yrkesfiske. Alltså vad anser du står för den 90% mortaliteten idag. Och glöm det med odlad lax, detta är riktig lax vi talar om. Och glöm skor för den delen med, det blir bara barnsligt.
Klockan 19:49, 17 Nov 2012

Dan skrev...
Sälarnas fel
1) -Sälen äter bevisligen lax - helt riktigt! 2) - Sälen prederar mycket riktigt på Lax (och strömming med mera), inget nytt under solen. Att ge dem skulden för vår misslyckade förvaltning av resursen lax verkar en smula naivt, Sälen har funnits i mycket större kvantiteter än de finns idag - tillsammans med en enorm summa fler laxar än vi har i haven idag följer vi ditt bakvända resonemang fullt ut skulle vi börja plantera ut en helvetes massa säl och därmed få tillbaka livskraftiga laxbestånd. 3) - Det är helt klart så att ett frisk sälbestånd skulle påverka ett friskt laxbestånd, jag vill inte skriva någon på näsan men det där sköter faktiskt naturen ganska bra om vi håller vantarna borta 4) Det är bra, att yrkesfisket gått ner, det som gynnar laxen gynnar även marina däggdjur, och sportfiskare. 5) Att sätta ut små regnbågswannabees till Laxar och Öringar (som i vissa fall knappt kan simma) nedanför kraftverk, kommer onekligen ge tråkiga siffror i hemvändartabellen. Avslutningsvis vill jag inte förringa sälen som en predator i vårt fina innanhav, denna varelse är en duktig simmare och fångar mycket riktigt fisk, det är det den är satt till världen att göra. Men snälla Josef, lyssna till din egen stämma: Det är sälarnas fel!? Jag skulle kunna dra ett linjärt samband mellan antalet sålda skor i en skobutik och min egen ålder - innebär det att inga skor säljs när jag dör? Ja Josef, det är en fruktansvärd värld där människor försöker rädda en art undan utrotning, det måste vara yrkesfiskelobbyns fel på något sätt, jag vet inte hur men det måste vara det /Chuck Norris
Klockan 16:53, 17 Nov 2012

Josef skrev...
Re:Dan
Jag gör bedömningen utifrån följande fakta att det är sälen som ligger bakom nedgången: 1) Sälen äter bevisligen lax 2) Utifrån de antal sälar som finns och hur många som hade lax i magen vid undersökningar så är det helt möjligt att sälen kan ligga bakom 3) Laxen har gått ned samtidigt som beståndet av säl ökat, och dessutom verkar mortaliteten följa i det närmaste linjärt 4) Yrkesfisket har gått ned och kan inte påvisa någon som helst förbättring för antalet laxar. 5) Antalet smolt som vandrar ut har ÖKAT under perioden och antalet laxar som återvänder har minskat, Vattenkraften kan måhända vara en bov i älvarna, men de kan inte påverka något ute på öppet hav........ Det är mina argument. Så vad har du för argument förutom att du verkar heta Chuck Norris, vilket i sig kan verka avskräckande i vissa fall? Det enda kortet som du och andra alltid drar i dessa sammanhang är ju att människan är ond, vilket stämmer här. Mijömaffior har tjänat så mycket pengar på att rädda sälar så till den milda grad att de hotar numera bestånd, så jag håller med dig, människan är ond och pengarna är roten till det onda.
Klockan 16:13, 17 Nov 2012

Dan skrev...
Det är sälarnas fel...
Josef, ett gäng trevliga komiker gjorde en gång en låt med texten \"det är bögarnas fel\". Tillåt mig att påbjuda dig en stämma i \"det är sälarnas fel\". Om sälen ligger bakom vildlaxens försvinnande heter jag Chuck Norris. Låt mig lägga argumenten till rätta: Vi har nästan utrotat sälen, och vildlaxen - och nu är det sälens fel att vildlaxen håller på att utrotas? Det är säkert vargen som är den störste älgdräparen på land också, och det är minsann inte yrkesfisket och uppdämningen av älvarna som ligger bakom laxens undergång?
Klockan 13:18, 17 Nov 2012

Nigel griffiths skrev...
Just another day
Having been involved since 2006 with the issues of declining numbers of Baltic salmon and sea trout in the Baltic sea and rivers, and dealing with local and national politicians, Swedish Government agencies, NGO’s and stake holders. I can honestly say, that the issues relating to the Baltic salmon and sea trout are not even on the Governments agenda whatsoever. Six years is enough time to see and feel that progress is being made. In fact, what little progress that was made was, back then. I was once told by a professional who should know, that the best way from keeping everybody from knocking on the politicians doors was to create a system of conferences, workshops and discussion groups to defuse the issues. Another said; that the only time that the Swedish Government would react or be proactive was when it was too late. As for the up coming documentary, I have been there and done that with SVT 2 in 2011. Result, five minutes of interest, two days of abuse and the odd person or two in ICA coming up to me and say; I saw you on TV……great program. And when asked what so great about the program……they can’t remember other than it was about salmon. Strangling a person in ICA is still a criminal offence in Sweden I believe. The rusty wheels progress grind very slowly here in Sweden. What happened to the Vikings and the spirit of such? If they were to be still around, none of us at five in the morning would be at our PC’s spitting out comments about these issues and there would not be a problem. Nevertheless, reality bites hard in the backsides of all of us who are genuinely concerned for the future of the Baltic salmon and sea trout.
Klockan 07:25, 17 Nov 2012

Josef skrev...
http://www.ladda-upp.se/bilder/dlllzpldobrcwl/
Jag tog mig friheten att kombinera postlaxdödligheten från ICES och antalet gråsälar utifrån förvaltningplanen. Resulterade i diagramet ovan. Som jag ser det ser det ganska tråkigt ut om vi skulle få sisådär 40000 gråsälar. Skulle tippa på en överlevnad på sådär 2-5% för laxen. Vänstra Y axel är antal sälar, höger Y axel är dödligheten i % för lax. 1 på X axeln är 1993. Har tagit värden från diagram i rapporter, så se till helheten. Vill ni rädda laxen? Rösta då på politiker som rensar ut bland köpta tjänstemän och forskare.
Klockan 15:42, 16 Nov 2012

Josef skrev...
Förklaring
Uppdrag granskning brukar hålla hög klass. Men undra ifall det kommer en bra förklaring på varför postsmoltöverlevnaden har gått från att vara 40-50% på 90-talet till dryga 10% i dagarna.
Klockan 13:34, 16 Nov 2012

Jan O skrev...
jodå...
Stora och radikala förändringar kommer sällan av sig själv, ej heller från regeringar eller stora organisationer. Insikt och förändringsviljan startar oftast hos några enskilda individer eller små grupper för att sedan sprida sig... Jag är för första gången på länge optimist i laxfrågan och tror att vi sportfiskare kan göra skillnad. Bara att detta kommer upp i Svt på detta sätt är en stor seger...
Klockan 09:38, 15 Nov 2012

JB skrev...
Ursäkta om jag tar på mig pessimisthatten!
Men jag vågar inte hoppas på en förändring längre. Folk i allmänhet blir kanske lite upprörda en stund men sen är det business as usual och julbordslax utan betänkligheter. Så funkar i alla fall folk runt omkring mig. De skiter i det här. Eller så orkar de inte bry sig. Och politikerna... ja de är politiker helt enkelt.
Klockan 08:14, 15 Nov 2012

Osmo Ylinen skrev...
Äntligen
Äntligen kanske man uppmärksammar östersjö laxens ohållbara situation och att människor verkligen får se hur illa ställt det är med laxen och hela östersjön tillsammans kanske vi kan få våra tröga politiker att agera innan laxen och östersjön som ett levande vatten är ett minne blott.....
Klockan 20:18, 14 Nov 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaNy SM-tävling i mete i Nyköping!

Ny SM-tävling i mete i Nyköping!

Tävling Lördag den 25-26 september planeras en helt ny SM-tävling att genomföras i samarbete med Torshälla SFK på piren i Nyköping, SM i mete med C&R...

9 kommentarer
Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Eko/ Miljö Nu anser Centerpartiet med flera stödpartier att det blir för dyrt för verksamhetsutövarna att betala notan för de skador de åsamkat våra vatten...

11 kommentarer
LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

Livefiske Inte nog med att det är LIVEfiske idag med Tero Paakki! Vi premiärsänder även, förutom på Youtube, på nya livekanalen fishr.tv!

8 kommentarer
Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

4 kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

4 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.