+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Pandoras Ask, flugfiskepoesi...

Pandoras Ask, flugfiskepoesi...

Det finns alltid ju såna där grejer som fäster sig djupt i minnet. Som den där gången när cykeln byttes till moped. Revolutionen var ett faktum. Från att ha varit begränsad till ett fåtal områden inom trampavstånd öppnades en helt ny värld. Motorn var dessvärre inte mycket att hurra för, men den var ekologisk í bränsleförbrukningen och gjorde därmed att sökområdets diameter kunde utökas.

Gummistövlarna var brunfläckiga efter det idoga maskgrävandet och ryggsäcken var sparsamt packad med smultronsaft och nybakta kanelbullar som hämtades upp hos mormor. Hon hade förstås den bästa komposten i byn med en prima samling björklöv. Mormor var inte dum dock, för morfar hade sedan länge slutat komma hem med ett par hinkar fisk som hade effektivt fångat i de långa näten. Betalningen fick därför bestå av ett knippe bäcköringar som låg halvt torkade och krumpna i den slemmiga konsumpåsen när mutan återlämnades under de sena kvällarna. Det må erkännas att det kan ha reduceras ett par bäcköringbestånd men en skuld är alltid en skuld och i behov av bensin från morfars motorsågsdunk var valmöjligheterna begränsade. Efter att ha avslutat allt enligt protokoll med största tidsvinst sattes hjälmen på huvudet med det nöjda leendet, vilken var något överdimensionerad, och det kändes fint att sitta där som 12 åring, puttrandes på stålhästen i den varma junidagen, på väg mot nya små blå  outforskade streck som hade synats i kartorna.
 
Underbara ån


De blå strecken som var något bredare var alltid som mest intressanta att undersöka. Det var ju spännande att se när det lugnflytande vattnets stilla yta bröts med små vak och där brukade  fisken  även vara större än de små liven i strömmarna.  

Själva fisket var barnsligt spännande, fiskarna var sjukt skygga och oförsiktighet straffade sig omedelbart. Smidighet och tålamod var nyckeln till framgång. Blåbärsriset gav röda fläckar vid armbågarna då de smögs igenom och myrorna som såg chansen att hitta socker kunde utan förvaring bita i nacken och krypa sådär retfullt in under brallorna. Ibland kunde tjädertuppen plötsliga närvaro orsaka ett hopp vars nedfall kunde knäcka ett tallbarr vilket var ödesdigert och ledde till att höljans mörka vatten fylldes av små pilar åt alla håll så att det stänkte och skvätte. En annan grej som även den har ett starkt fäste var gången när Bengt Östes favoritflugor kom i ägo. Nog hade funderingarna om insektsimitationer väckts men tankeverksamheten låg mest istället på att hitta ett nytt maskställe med en riklig mängd blöta och halvt nedbrutna löv. De skulle helst vara kaffebruna och lukta lite unket, då var de som bäst. Farmor hade vunnit asken på bingo och efter många dagar av fjäskande kunde hon inte längre stå emot de smöriga argumenten och överlämnade Pandoras ask. Den vita, lilla fyrkantiga asken pryddes med ansiktet av den gamle filuren och det syntes direkt att detta var en man som visste vad han pratade om. Alla flugor hade en utförlig beskrivning och det var inte svårt att lista ut vilka som var bäst för de stora öringarna. Det enda som var besynnerligt i asken var en lång, svart fluga som inte liknade något särskilt och som sjönk ganska omgående. Den flugan fick grannen som gillade att fiska harr i den stora älven för det var ju mer spännande att se flugorna flyta då de doppades i selen med det toppknutna metspöet. Dagens fiske går egentligen ut på samma sak fast men några mindre modifieringar i omständigheterna. Stålhästen hade blivit en 4-bent farkost med en sjukt lång räckvidd, smultronsaften omvandlades till folköl, gummistövlarna ersattes av högpresterande funktionsmaterial som lovar mer än vad de håller och glasburken med lövmaskarna hade lämnat plats för de små askarna, fyllda med nybundna torrflugor.  

Gul, prickig och stor...

Det mesta var modifierat men hade fortfarande samma känsla. Bäckarna hade transformerats till åar men vattnet var fortfarande lika mörkt och humöst. Öringarna såg likadana fast i modell större och var var troligen föräldrar till de små liven i bäckarna.  

Likheterna med bäckmetet var otvivelaktiga men nu var tålamodet en dygd och av högsta signifikans för framgång. Det kunde ta lång tid innan en stjärtfena flaggade och signalerade att den var redo för en kamp. Skulle tafsen vara osynlig, kastet landa halvannan meter uppströms fisken och den lätta, men stora, dunkroken likna en fullvuxen åsandslända, ja då hade öringen inte längre ett övertag utan fick lov att stilfullt plocka imitationen. På nedströmsvägen vinkade den muppigt:

kom och ta mig då, jag ska rusa upp i ett högt hopp, skaka ur mig kroken och aldrig visa min fena här igen.


De gångerna en riktigt stor vinner kampen är ju också en sådan händelse som har en förmåga att etsas fast i bakhuvudet. Grisarna har också en förmåga att växa i takt med tiden, vilket påpekas ofta av de som får höra historierna med jämnan, men var korten rätt spelade och psykningen synades med ett rofyllt mothugg vanns ändå det nervpirrande momentet allt som oftast. Dessutom hade ytterligare en viktig grej förändrats, i sann gentlemannaanda hedrades motståndaren genom att slippa äntra pärleporten och bli förenad med sina stora och visa förfäder i öringhimlen. De fick dock utstå med att bli fotograferad naken i ett antal avslöjande och vulgära vinklar som skulle fungera som onaniobjekt i vilken tidning som helst. Bilderna var turligt nog könsneutrala så det funkade bra för såväl damer som herrar vilket gjorde det hela politiskt korrekt. Ingen risk för att bli åtalad för brott mot någon slags lag om lika värde och sånt där, så det kändes tryggt att kunna trycka några snabba foton utan repressalier.  

Försommar

Vissa försommardagar är bättre än andra, speciellt sådana när vädergudarna slutar bråka och sluter frid över ett helgrillat vildsvin och  med mjödet som fredsdryck. Tid för förhandlingar och omgruppering av styrkorna.  

Utan att vara oroliga för lagbrott kunde istället fokuseringen ligga helt på fisket. Rakvattnet som fick damerna på fall, den vällagade husmanskosten och de välputsade lackskorna valdes bort i förmån för kletig djungelolja varvat med ett smutsigt lager på huden från den otvättade sovsäcken, snabba kolhydrater från bensinmackarna som räddades av det goda kaffet och ett liv i neoprenesockar som släpade tunga och halkiga filtsulekängor med avskavda skosnören i jakt på nya vak. Det odiskutabelt roligaste fisket var det när de största dagsländorna kläckte. Var det tillräckligt stora kvantiteter föda kunde de allra största öringarna stiga från sjödjupen. Det var inte lika energieffektivt för dem att simma runt och jaga siklöjor som att frossa på stora Mayflies så de steg gärna till ytan för att plocka ett gäng. I de strömmande vattendragen kröp deras tvillingar åsandsländorna upp ur sandbottnarna för att kläckas och leva under några få dagar med bara en sak i sikte. Sambandet gällde även här , fast i dessa vatten kunde de största öringarna vara något mindre än sjöarnas grisar. Det var emellertid inte särskilt svårt att prioritera, istället för att guppa runt i en flytring vandrades långa sel i de små skogsvattendragen. Vissa saker fick förändras men andra kunde inte rubbas.  

Stora svarta prickar...

 Med de stora svarta prickarna och den gula kostymen hade öringen svidat upp inför midsommarfirandet.      

Det normala livet var inte för den som hade lagt vantarna på en ask av Bengt Östes favoritflugor. De drabbade insåg omgående att prioriteringar var ett måste. Midsommar och liknande tillställningar fick helt enkelt bli degraderade i ordningen. Detta var dock ingenting som avskräckte jägarna från att vallfärda till vattendragen. Det var kanske också för att de faktiskt fick nya minnen från de vidslånga färderna över ett Sverige som exploderar i liv och grönska, de som firade midsommar hade besynnerligt nog få minnen från tillställningarna vilka dessutom, oftast var förknippade med en del osmidiga situationer som helst glömdes. Det var inga tvivel om saken att den gode Bengt hade huvudet på skaft. En revolutionär i sann mening som säkerligen hade många minnen bakom pannbenet. Istället för att försumma dyrbar torrflugetid med nosens som att sjunga fyllevisor och dansa kring en blommig stång spenderades tiden istället med att lyssna på de miljontals mygg som inade i den varma sommarkvällen hoppandes som ett barn efter att ha bjudit upp en skogsöring till dans istället för en vacker donna. Dansen utfördes ödmjukt i samförstånd att den skulle simma tillbaka till sina midsommarfirande vänner under ytan och glömma händelsen. Nästa gång skulle den vara större och ståtligare vilka gav alla förutsättningar till att skapa ett nytt minne som skulle få en hedersplats i den torrflugetokiga hårddisken. Vissa grejer har ju en tendens att fastna och visst är väl det härligt att det är lika roligt varje gång, såna saker förändras inte. Förutom att nu var det en hårlig liten fluga som vilade på ytfilmen istället för ett knippe daggmaskar som singlade ner i djuphålorna. 

//Stefan Ågren 

PS,  Stefan är fiskerikonsulent från Umeå med en passion
för flugfiske och vattenvård.


Dela denna artikel...

   


Kommentarer

6 kommentarer...
Stefan Ågren skrev...
Tack
för era härliga kommentarer! Det värmer och ökar peppen att skriva mera. Nu är det bara att be till flugfiskegudarna om rikliga kläckningar och vakande fisk i sommar.
Klockan 13:48, 17 Feb 2011

Jan O skrev...
kul
Kul att ni uppskattade Stefans artiklar, han är verkligen en skicklig skribent :)
Klockan 15:52, 03 Jan 2011

Stefan Eriksson. skrev...
tummen upp
Fantastisk läsning, en av de bättre artiklar jag någonsin läst. Två toppen artiklar som handlar om flugfiske på två dagar, underbart! God jul på er alla.
Klockan 00:04, 23 Dec 2010

Gabriel skrev...
Grym läsning
flugfiskepoesi när den är som bäst, sjuktligt bra skrivet
Klockan 17:34, 22 Dec 2010

Erik skrev...
mer öringsfiske
Det är sånt här man behöver när kylan kommer. Att längta till öppet vatten med bra läsning. Mer sånt här tack.
Klockan 12:20, 22 Dec 2010

Jon Hanson skrev...
Vackert!
Riktigt bra skrivit Stefan! Keep up the good work!
Klockan 11:24, 22 Dec 2010

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaSportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Sportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Eko/ Miljö Det är självklart att fler aktörer än samer ska få ingå i den sk. Girjasutredningen! Det är många som är berörda och intresserade av jakt och fiske och övrigt friluftsliv och hur den sk. Girjasdomen påverkar framtiden...

Inga kommentarer
Fiska i stan - så gör du!

Fiska i stan - så gör du!

Notiser Fiska i stan från land? Här får du tips från mitti om hur du hittar fisken i Stockholm...

Inga kommentarer
Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Blogg 2013 Vissa arter engagerar mer än andra. Tex säl och skarv! Här finns massor med info om just sälen för den som vill vara påläst kring problemen...

Inga kommentarer
Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.