+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Lungsjöån...
Fotograf: Daniel Ewald

Lungsjöån...

Lungsjöån...
Vulgata i Lungsjöån.
Foto: Jonas Hagborg

Lungsjöån...

Foto: Daniel Ewald
Det finns undantag, vatten där fisken håller bra kvalité och miljön man fiskar i är fortfarande naturlig. Lungsjöån utanför Falun rinner genom stiglös terräng med allt från steniga forsnackar till lugna sel med sand och gräsbotten. Med en omgivning som bjuder på ett fantastiskt djurliv med exempelvis älg och björn, är det svårt att få en upplevelse som tryter även om fisket inte är på topp.
Fiskarna som besöker ån informeras om att ta det varsamt med fisken och enbart använda hullinglösa flugor. Öringen som planteras ut i Lungsjöån är från en lokal stam och fungerar mycket väl ihop med de regnbågar som under senare tid har fått äran att simma i samma vatten.

Det var länge på tal om att åka dit, men  efter att ha träffat, och pratat med, Jonas Hagborg på Flugfiskemässan i Älvsjö var det dags att göra slag i saken. Ja suget blev helt enkelt för stort för att låta bli, vetskapen om att kunna fiska på selektiva vulgata-ätande tre kilos öringar gjorde att man fick svårt att sova på nätterna.

Den 4:e Juni var det dags och spänningen låg på topp när vår vita folkvagnsbuss rullade fram på de miltals långa och dammiga skogsvägarna. I takt med att täckningen på våra telefoner försvann kunde vi från bussen se den vackert skapta ån slingra sig genom tallskog och myrar. Solen lös från en molnfri himmel och förhållandena kändes optimala.

Väl nere vid vattnet kunde vi skåda en liten slända flytande på ytan som försvann i en virvel lite längre ner där några gamla träd bröt den lugnflytande vattenytan. Kartan över den sju kilometer långa flugfiske sträckan åkte fram och vi spred strategiskt ut oss runt ån. Min kompanjon Robert följde mig ner till den nedre biten av ån, även kallad myren och vasastenen.

Smygandet i skogen gjorde att spänningen blev i topp när jag väl satte mig dold bakom en sten för att begränsa fiskens möjligheter att upptäcka mig. Smygfisket var många gånger det enda alternativet då fiskarna var väldigt skygga och kunde stå nära land. Men som med allting finns det nackdelar och vilket som var värst vet jag inte än idag, myggen & knotten som gjorde allt i sin makt för att göra livet till en pina eller tallarna i bakgrunden som plockade mina flugor en efter en.
Vak i Lungsjöån.
Fotograf: Jonas Hagborg

När väl flugan kom ut på vattnet kändes det som att vad som helst kunde hända, en stor öring kunde välja att ta flugan och önskan om ett drömfiske kunde gå i uppfyllelse. Det tog inte många minuter innan den första fisken föll för en vackert presenterad Streaking Caddis, en regnbåge i toppskick med en vikt runt kilot fick en kort visit ovanför vattenytan innan den fick simma tillbaka. Jag och Robert kom allt längre och längre ifrån varandra när vi båda fanatiskt letade efter den perfekta nacken. Men vad gjorde det, när man satt lutad mot en tall och kollade ut över den klara vattenytan. Att sitta med en tall som ryggstöd, utan telefon och vetskapen att det kan komma en björn lufsande på andra sidan är för många människor en dröm. För mig skulle jag nästan vilja kalla det för vardag.

Behovet av de stora öringarna började sakteligen att tina bort när dagen började lida mot sitt slut, när det blev dags att börja röra sig tillbaka mot slogboden för en summering av fisket tillsammans med resterande skara av vänner. Den stora vulgatan lös under dagen med sin frånvaro liksom de stora öringarna som spökat i mina drömmar under nätterna. Men på något vis kände jag mig ändå nöjd, utan att få ha varit med om något exceptionellt. Man kan ju undra varför?

LungsjöånTill säsongen 2011 blir fiskesträckan 700 meter längre, vilket innebär att det totalt blir en 7,5 kilometer lång privat sträcka att fiska på. Antalet gäster är begränsat till 8 stycken/dag och det innebär att du nästan har en kilometer att fiska ostört på en fullbokad dag. Det är enbart catch & release regler och hullinglösa enkelkrokar som gäller. Snittvikten på fisken ligger på 1 - 1,5 kilo men det finns chans på fisk runt tre kilo. All eldning vid ån är strängt förbjuden, grillning kan ske i slogboden med enbart kol. Missköter du någon av dessa regler riskerar du en livstids avstängning från Lungsjöån. Säsongen varar från maj till isläggningen i november. I början av maj kläcker dagsländor te.x stora vassländor och åsländor samt massor av övriga insekter. I början av juni börjar vulgatan att komma igång och finns i stora mängder fram till midsommar. Efter vulgatan tar knottfisket sin början, men det brukar även finnas massor med flicksländor som fisken tycker om att ta torrt. Under hösten står fjädermygg på fiskens meny, och de står gärna nära land och gör head & tail vak. 

Att lägga ut några hundralappar på att besöka Lungsjöån tycker jag är väl investerade pengar. Det kan tyckas vara dyrt för att fiska på planterad fisk, men jag gör det gärna. I min mening är det ett ställningstagande som vi sportfiskare måste ta, vill vi verkligen fiska på öring & regnbåge som inte har några fenor? Är det okej att fodra fisken så att de blir onormalt tjocka enbart för att vi ska ha något att skryta om när historierna går igång runt elden? Vi är konsumenter, så länge vi visar att vi är villiga att betala pengar för något som jag anser är djurplågeri så kommer det att fortsätta. Just därför betalar jag hellre några hundralappar extra för att fiska i ett vatten som Lungsjöån, där känslan säger mig att fisken är välmående.
Lungsjöå öring
En välmående öring från Lungsjöån som har fått friheten åter.      Fotograf: Jonas Hagborg

Eftersom det finns chans på sightfishing så glöm inte bort de polalariserande solglasögonen. Vadare är inget måste, men det kan vara en klar fördel med tanke på att det är en del myrmark i området.
Du tar dig lättast till Lungsjöån med bil, åk till Bjursås som ligger några minuter norr om Falun. Sväng vänster in vid macken Bilisten och följ sedan skyltarna mot Rog och därefter Finnbo och Lungsjöån.

För vidare information angående bokning, kontakt, kurs/guidning och boende gå in på hemsidan -> Flyfisher


// Daniel Ewald +FishecoDela denna artikel...

   


Kommentarer

11 kommentarer...
Vattenfall AB skrev...
Kraftverk
Det ska byggas ett kraftverk i stil med det i Tjernobyl. Stort och brett som ska suga musten ur ån- Alla fiskar kommer att bli färs i turbinerna.
Klockan 23:45, 09 April 2011

Pontus Eriksson skrev...
Korrekt!
Helt korrekt angående odlad fisk. Vi ska satsa mer på kvalitét och fiskens trivsel än kvantitet som ofta leder till sjukdomar..
Klockan 21:10, 26 Dec 2010

Stefan Eriksson skrev...
....
Fruktansvärt tråkigt om det planeras ett vattenkraftverk i ån, jag hoppas att det inte kommer att bli så. Jag har bekanta som varit utan täckning på telefon innan de ens kom in på små vägarna så nog tror jag att det kan vara som Daniel säger att det kan vara beroende på vad man har för operatör. Martin: jag tycker att du ska låta bli att kommentera med en negativ tonart, var istället glad över arbetet killarna lägger ner på denna sida och levererar nyheter/artiklar 24/7. Jag uppskattar det mycket i alla fall.
Klockan 00:53, 22 Dec 2010

Daniel Ewald skrev...
Martin:
Jag har också hört talas om vattenkraftverk, vad jag vet är det i nuläget inget bestämt... Angående täckningen på telefonen så kan det ha att göra med vem man har som operatör, jag var nämligen inte ensam om att vara utan täckning.
Klockan 00:21, 22 Dec 2010

Martin skrev...
Kraftverk
Det är prat om att det skall byggas ett kraftverk i den ån. Sedan är det ju lätt överdrivet med mobil täckningen. Jag har aldrig problem där.
Klockan 00:15, 22 Dec 2010

rblom skrev...
Lungan
Lungan äger min själ om vintern.
Klockan 19:38, 21 Dec 2010

Daniel Ewald skrev...
Tack.
Tack ska ni ha, kul att det uppskattas. Stefan: Helt rätt tänkt, jag håller med dig om att bojkottning av Put & Take anläggningar som håller dålig kvalité är ett steg i rätt riktning.
Klockan 15:08, 21 Dec 2010

Jan O skrev...
riktigt bra...
Det här gjorde du riktigt bra Daniel, man vill verkligen plocka fram stången o önska öppet vatten :) la in det här, verkligen mysigt http://fisheco.se/index.php?modulID=9&id=57
Klockan 10:48, 21 Dec 2010

Timo Kanerva skrev...
Toppen!
Det låter som ett lyckat projekt det där! Och det skulle inte förvåna mig om jag dyker upp någon gång i början av juni med asken full av vulgataimitationer! Kanonbra jobbat, det här är precis vad som behövs! /Timo
Klockan 10:02, 21 Dec 2010

Stefan Eriksson skrev...
bra artikel
Håller fullständigt med dig i vad du skriver angående hur viktigt det är att ta ansvar och inte betala för fiskar som ser ut som Skit. Om alla sportfiskare hade bojkottat put & take fiske anläggningar som har dålig kvalité på sin fisk, så hade de varit tvingade att rycka upp sig. Kul läsning såhär på kvällskvisten så att jag kan somna gott. Ps. Väldigt jobbigt att skriva allt på en n telefon ;)
Klockan 00:08, 21 Dec 2010

Erik.. skrev...
Bra!
En mycket trevlig läsning med vackra bilder. Ceep up the good work! /Erik
Klockan 23:39, 20 Dec 2010

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaSportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Sportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Eko/ Miljö Det är självklart att fler aktörer än samer ska få ingå i den sk. Girjasutredningen! Det är många som är berörda och intresserade av jakt och fiske och övrigt friluftsliv och hur den sk. Girjasdomen påverkar framtiden...

Inga kommentarer
Fiska i stan - så gör du!

Fiska i stan - så gör du!

Notiser Fiska i stan från land? Här får du tips från mitti om hur du hittar fisken i Stockholm...

Inga kommentarer
Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Blogg 2013 Vissa arter engagerar mer än andra. Tex säl och skarv! Här finns massor med info om just sälen för den som vill vara påläst kring problemen...

Inga kommentarer
Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.