+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Skarp kritik mot Kustbevakningens agerande mot Sportfiskare!
Skarp kritik mot Kustbevakningens agerande mot Sportfiskare signerad Sportfiskeguiden Hans Nordin!
Fotograf: Privat

Skarp kritik mot Kustbevakningens agerande mot Sportfiskare!

Skarp kritik mot Kustbevakningens agerande mot Sportfiskare!
Foto: EDE/ Wiki.

Sedan dåvarande Sjöfartsverket – nu Transportstyrelsen – för några år sedan uppdrog åt kustbevakningen att sköta kontrollen av våra fiskevatten har en radda felaktigheter och närmast rena övergrepp begåtts mot den allmänhet som sportfiskar i Stockholms skärgård och Mälaren.

Exemplen på något som liknar myndighetsmissbruk satt i system har accelererat och kan göras beklagligt lång. Därför är det skönt att någon nu äntligen sätter ner en fot. Förhoppningsvis kan detta på sikt leda till att vi får ett stopp på eländet med skamligt okunniga och nonchalanta tjänstemän i myndigheten. Här får sig även Transportstyrelsen en känga. Kanske det redan från början var fel att plötsligt ge en outbildad kår nya uppdrag och polisiära befogenheter? Något den uppenbarligen inte varit riktigt mogen för om man ser till med vilken attityd och oskicklighet man gripit sig verket an.

Av våra myndigheter förväntar vi oss ju att de ska tjäna allmänheten på ett sätt som inger förtroende, och känsla av respekt för hur skattepengarna brukas. Poliser sätter inte demonstrativt händerna på pistolen i sämsta machostil när de närmar sig en allmänhet för att utföra t e x en rutinmässig trafikkontroll. Varför måste Kustbevakningens personal kaxigt demonstrera sina pistoler i tid och otid? Och varför svarar en Kustbevakare på relevant fråga om detta att – ” det är för att du inte ska få för dig något!” En förbluffande kommentar minst sagt. På senare år har jag fått höra den ena mer märkliga historien efter den andra från sportfiskares möten med kustbevakning på ”pinnjakt” - i tjänsteutövande. Mycket skulle man kunna säga om de historierna – men inte att de präglas av smidigt och skickligt eller förtroendeingivande myndighetsutövande. Vad säger man t e x om att fiskare på is tvingades blåsa i alkotest i samband med besiktning av fiskekort!? Denne sportfiskare var spik nykter och medförde för övrigt inget fordon. Ren och skär förödmjukelse alltså. Eller vad säger man om fiskekortskontroller i bästa kommandostil; Om den välordnade fisketävling – också på is – där både spaningsflyg och svävare sattes in för att lokalisera och understödja den landbaserade plutonen av tjänstemän - när 30-talet seriösa sportfiskare noggrant skulle kontrolleras om de innehade fiskekort (vilket samtliga hade). Hur många tiotusentals skattekronor hade man inte kunnat spara in bara den dagen på ett enkelt telefonsamtal till den välrenommerade organisatören av catch & release-tävlingen istället? Denne hade nämligen kunnat gå i god för att samtliga deltagare löst kort. Det är lättare att acceptera en myndighets taffligheter om den så att säga är klantig i utförande men rent sakligt är korrekt ute. Så är tyvärr allt för sällan fallet när kustbevakningen a la fjärdingsman i bästa Knolhultanda jagar efter Åsa-Nisse. Man brister i alla avseenden. Frågan är när inkompetensen ska få ett slut? Kustbevakningen behöver sättas på skolbänken. Få en grundlig utbildning i världen Sportfiske, och kunskap om när och om det är befogat att efterfråga fiskekort.

Man bör också skaffa nya rutiner, och få lära sig hur man som myndighet ska bemöta allmänhet – och för den delen även yrkesfolk vilket jag själv har haft många anledningar undra kring. Det får bli ett slut på att närma sig allmänheten med utgångspunkten att man jagar tjuvar och banditer. Slut med ett bokstavligt smygande bakom buskar i spaning på en eventuell Åsa-Nisse. Slut med att uppehålla folk – stjäla folks fritid - på oändliga osmidiga och omständliga kontroller där man inte har en aning om vad man kontrollerar men gärna ändå gör anmälningar om allt möjligt och sedan – värst av allt - överlämnar till domstolen att avgöra om man var ute i skäligt och laga ärende eller inte. Hur kan en myndighet – STATLIG MYNDIGHET - överhuvudtaget tillåta sig att avkräva folk kunskaper om lagar och förordningar som man inte ens själv har den mest grundläggande koll på!!?? Fullständigt obegripligt att detta fortgått i många år. Det råder tyvärr ett löjets skimmer över kustbevakningen i region Stockholm. Som man skulle kunna skratta lite åt om det inte vore för att det är vanliga troskyldiga, ibland skyldiga, men oftast vanliga hederliga människor med en relativt grundmurad myndighetstillit som på fullt allvar drabbas av klantigheter trakasserier och felaktiga anmälningar. Kustbevakningen har definitivt gjort sig förtjänta av sin JO-anmälan. Inte en dag för tidigt. Heja sportfiskeförbundet.

//Hans Nordin Sportfiskeguide Dela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Heja Sverige skrev...
För mycket Pinn & Statestikjakt!!
Hej! Håller med Hasse och co! Kustbevakningen (KBV) har gått för långt med sin \"statestikjakt\" och \"pinnjakt\"! T.o.m sjöpolisen är less på KBV då de får ta hand om alla patetiska anmälningarna: \"KBV gör en massa konstiga/onödiga anmälningar som vi sedan får reda ut\" - enl sjöpolisen själva! JO-anmälningen som Sportfiskeförbundet gjort mot \"lapplisorna\" (KBV) är varmt välkommen då KBV bordade 3 laxtrollingbåtar på öppet hav (utan gilltigt skäl), men det finns mer att JO-anmäla KBV på! KBV hävdade att man bara fick fiska med max 6 spön samtidigt, sanningen är att man får fiska med hur många spön man vill på öppet hav! Det vanligaste är dock 10-12 spön! Inte konstigt att folk ruttnar och startar hemsidor som www.hejakustbevakningen.se! Heja Sverige säger jag!
Klockan 00:41, 15 Okt 2012

Absolut skrev...
Promillemax
Krånliga lagar gäller alla, Men bara KBV som lyckas vara så satans Nitiska i sin utövning, man lyckas tom göra massvis med kvalificerade bedömningr vilket dom INTE kunde i förra lagen. Men det är nog kul för KBV som plötsligt får leka poliser, och som tar varje chans dom får att jävlas med någon medborgare
Klockan 12:54, 26 Sep 2012

Josef skrev...
Konstruktiv kritik
Rent spontontant, så förstår jag att kbv gör fel. Detta för att lagarna inom fiske och sjöfart är krångliga och framför allt omfattande. Gå in på Havs sida och läs själva, det finns hur mycket lagar som helst. Utspridda överallt dessutom. Vanliga lagar, föreskrifter och därtill Eu skräp som ingen verkar vilja kännas vid och hittar. Plus att transportverket har en lunta. En del av ansvaret till denna soppa måste nog de som skriver lagarna ta på sig. Man kan ju fundera på hur yrkesfiskare som även måste ha ett vanligt arbete skall klara av att ha koll på lagarna när inte ens kbv klarar av det...... Förslag till kbv: Lägg lite mer tid på bara synas på havet. Tror att närvaron gör mer nytta än själva kontrollen. Och om ni bara måste vifta med puffrorna, passa på att skjut en säl.
Klockan 18:00, 24 Sep 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaSkatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

4 kommentarer
Ståstorpsån restaureras!

Ståstorpsån restaureras!

Eko/ Miljö En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Planen är att hela vattendraget ska återställas genom...

Inga kommentarer
EU kräver åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön!

EU kräver åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön!

Eko/ Miljö Östersjöns enda valsort, tumlaren, får bristande skydd i Sverige anser EU-kommissionen, som kräver att Sverige vidtar omedelbara åtgärder...

Inga kommentarer
Sportfiskarna projekterar dammutrivning i Örekilsälven!

Sportfiskarna projekterar dammutrivning i Örekilsälven!

Eko/ Miljö Fina Örekilsälven ska bli ännu finare! Även om laxbeståndet är välmående bedöms att vattendragets ekologiska status ska förbättras, inte minst på grund av de dammar som hindrar fisk och andra vattenlevande fauna att vandra i vattensystemet...

Inga kommentarer
Lyckad dag med Livlinanvinnarna!

Lyckad dag med Livlinanvinnarna!

Notiser Igår hade vi Anders Nilsson och hans kamrat Niklas Edmark i FishEcobåten. Anders budade hem en fiskedag med Jan O på Livlinans auktion för Barncancerfonden förra året och nu var det dax...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.