+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Sikbonanza i Skräbeån...
Sik, fina lilla Skräbeåns silver...
Fotograf: Pontus Bentzer

Sikbonanza i Skräbeån...

Sikbonanza i Skräbeån...
Skräbe i vinterskrud, klicka...
Foto: PB
När man stiger ur bilen på morgonen, känner den kalla brisen av den tidiga vintern och den där speciella lukten som har en smula pappersfabrik i sig, då vet man att man hamnat rätt. Vart har jag då hamnat? Jo, i Skräbeån, och det är dags för sikfiske! Skräbeån, som är vida känt inom metekretsar, ligger nästan precis på gränsen mellan Skåne och Blekinge. På internet och i tidningar, är det inte så ovanligt att se sikar på över tre kg, ja till och med över fyra kg tagna i Skräbeån.  

Ån kan även stoltsera med det svenska sportfiskerekordet på sik, hela 5,394 kg! Denna praktfisk fångades av Allan Englund. Det var ett antal år sedan, kanske förblir det den största fisken ifrån ån. "Fisket var bättre förr" är det säkert många som hört, detta gäller tyvärr även sikfisket, man blir lika fascinerad varje gång man hör gamla bekanta prata om hur det var förr, vilket fiske!

Fisket i ån bedrivs i zoner uppdelat i 3 sådana. Zon 1 är den zon som anses som den "bästa" av alla, anledningen är att den sträckan har flest lekbottnar för siken. Därav blir det också den dyraste av alla 3 zoner. Zon 2 är lite konstigt uppdelad, den börjar före Zon 1 och fortsätter sedan efter att Zon 1 slutat. Zon 2 kan ses som "mellanklass", alltså varken sämst men inte heller bäst. Zon 3 är den längsta och anses generellt vara den sämsta, men haka inte upp dig på hur fisket är i de olika zonerna, hur mycket fisk det kommer upp i de olika zonerna beror helt enkelt på hur mycket fisk som är uppe i ån. Förra säsongen var det tex ett riktigt kanonfiske i Zon 3! Vattnet ser väldigt olika ut på dessa platser, blandat ganska turbulent och starkt strömmande vatten för att sedan avta och tillslut bli sakta strömmande vatten, alla typer av ström med andra ord.

Flöten, Crystal Avon är bra


I utrustningsväg är det
flera som kör med långa matchspön, liten haspelrulle laddad med tunn nylonlina kring 0.18-0.20, skarvat med en flourcarbontafs runt 0.16. Kamasan Widegape B983 i storlek 10 är riktigt populärt agnat med mask eller maggots, eller en kombination. Vissa kör med en lite lyspärla ovanför kroken, om det funkar vet jag inte, men erfarenheten säger att det inte gör fisket sämre i alla fall. Vad gäller teknik, hur man ska fiska, är det oftast ett kast uppströms, och stenkoll på andra flöten ute i vattnet och all träd som hänger över ån. Man vill helst inte trassla ihop sitt mete med tunna linor med andras meten, kastar du över någons tackel är det med 69% chans att de blir lite småsura och börjar blänga på dig, men håll ögonkontakt och kom överens vem som ska veva in och lösa trasslet. När flötet väl dyker ska mothugget sitta där direkt och distinkt, hårt men ändå mjukt! Ta det lugnt vid drillningen och låt fisken bli trött, fiskarna är inte speciellt starka och honorna kan upplevas som riktigt slöa. Observera att detta är ett fiske för alla, det ställer egentligen inga höga krav på dyra specialgrejor, jag kör med mitt vanliga spö jag använder på kusten, men tänk på att nylonlina är att rekommendera. När man går längs den smala och hala stigen(det rimmade!) och tittar neråt och ser den första fisken drillas, får man stora förhoppningar! Detta fisket ligger mig extra kärt, även fast detta bara är andra säsongen för mig. Jag vet inte vad, men det är som en "dragning" inombords, jämfört med Jack London's "Varghunden", en sådan dragning. Platserna längs ån kan vara trånga, men så länge man har bra balans brukar det ofta gå bra, annars finns det ju även vissa platåer och bryggor att stå på.

Vacker...


Åter till dagens fiske.
Denna gången var det blixthalt och massor med snö så jag valde att börja fisket på en trygg brygga. Eftersom jag gjort allt redo hemma var det bara att börja fiska direkt, i med grejerna och så började det. Kast efter kast stirrande på ett flöte, ibland undrar jag själv hur man kan stå ut? Kanske just det som gör fisket så roligt? Nåväl, för mig tog det inte så lång tid att få napp, 10 minuter gick sen satt den där! Drillningen gick perfekt och den nya håven gjorde sitt jobb bra, en fet romstinn hona på 2,2kg och 58cm fisk, ett personbästa var ett faktum! Vilken fisk alltså, tjock och glad. Kroken satt perfekt, flötet dök ordentligt så det var inget försiktigt hugg som siken kan vara kända för. Kvoten är 3 fiskar per dag, och rökt sik är uppskattat för mig och släktingar, perfekt på julbordet, och ibland får man faktiskt ta en matfisk. Fisket fortsätter, yrsnön gör det allmänt jobbigt men jag blev så glad över första fångsten så det var bara att bita ihop! Så här års blir det mörkt ganska snabbt, men snön gjorde det ganska mycket ljusare en längre tid. Oj, där dök flötet igen! Ännu en romstinn hona, lite mindre dock men kroken satt perfekt. Egentligen är fisket ganska simpelt, det gäller bara att ha varma kläder på sig och ett riktigt stort tålamod, vem som helst kan fiska sik, det är inte bara något för specimen-metarna. Visst, ibland är fisket trögt, men det är fisken och inte fiskarna som gör det! Även en tredje fisk ville nappa för mig denna dag. Denna gång kände jag direkt att det var en hanne på kroken, de brukar vara lite mer vilda och starkare än honorna, kan även ha lita gula nyanser på magen.

Beten


Detta blev tredje fisken
för mig och min kvot var fylld, mörkret hade redan börjat falla in, och jag kunde åka därifrån med ett leende på läpparna och ett gott samvete, ännu en lyckad Skräbeåtur! Jag vill verkligen rekommendera fisket i Skräbeån, för alla! Men hur bär man sig då åt ifall man vill fiska där? Jo, systemet är så att under vissa dagar innan säsongen börjar får man ringa in till Fiskevårdsföreningen för att boka kort, vilket kan vara riktigt jobbigt. Många fiskare i landet ringer samtidigt och det är ofta upptaget. Har man tur kommer man fram, men det brukar inte vara några problem, så länge man inte ger sig. Korten är begränsade i de olika zonerna, så när man väl kommit fram borde man redan planerat vilka dagar, hur många dagar och i vilka zoner man vill fiska i, boka några dagar, det lönar sig, för ibland kan fisket vara segt. Planera redan nu för nästa säsong, det har jag gjort ;) 

//Pontus Bentzer

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
SST skrev...
Tog du med dig fiskar hem?
Ooooojj, Oooojjj nu går väl alla sanna specimen igång!!
Klockan 14:27, 19 Dec 2010

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 149 Nästa SistaFiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Eko/ Miljö Marina skyddsområden finns bland annat för att skydda de fiskarter som lever i områdena. Men hur effektivt är egentligen skyddet? Nu ska Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten kartlägga fiskars rörelser och beteende för att ta reda på just detta...

Inga kommentarer
Ny ranking i Swedish Pike League - Mälaren Cup avgord!

Ny ranking i Swedish Pike League - Mälaren Cup avgord!

Tävling Då får vi presentera ännu en ny ranking i Swedish Pike League! Stort grattis till segrarna Team PKJ som tyvärr inte är med i SPL. Dom som tog hem 1200 poäng blev tvåan, Team D-bandzfishing som med det...

Inga kommentarer
Förlängd fiskesäsong i Nyköpingsån!

Förlängd fiskesäsong i Nyköpingsån!

Notiser Möjligheten till fiske förlängs i Nyköpingsån. För att utnyttja den potential som ån besitter angående fiske, turism och fritidsaktiviteter har Sportfiskarna beviljats dispens från länsstyrelsen i Södermanland för förlängning av fisket i ån till och med senast 15 oktober 2020...

Inga kommentarer
Häng med på SM i flugfiske 2020!

Häng med på SM i flugfiske 2020!

Tävling Välkomna på SM i flugfiske som arrangeras av SFK Atletfiskarna i Hallstahammar/Surahammar den 2–4 oktober 2020...

Inga kommentarer
Nya FishEco Buster Jerks igen!

Nya FishEco Buster Jerks igen!

Notiser Buster Jerk Fyra små Rätter utvecklas och så smått håller det på att växa upp en liten samling av drycker också... kolla in dom nya betena...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.