+FishEco
fiskesnack.com
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Bornholm Trolling Masters. Reaktionerna kom fort...
Hur ser vi på vårt eget Sportfiske?
Fotograf: Eliel

Bornholm Trolling Masters. Reaktionerna kom fort...

Bornholm Trolling Masters... Första dagen 125 fångade rödflaggade laxar, sedan är det svårt att utläsa hur många fler, 400, 600, 1000?... Hur många var vilda och hur många var fenklippta? Bästa resultatet på 8 år! Ja, nog är det värt att debatteras, hur ser vi på vårt sportfiske egentligen. En infekterad men viktig fråga. Förra året utbröt en mycket hätsk diskussion, den har redan tagit fart igen, på facebook och på andra ställen. Vad tycker du? 

Läs mer här -> Bornholm Trolling Masters 

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

22 kommentarer...
The Grappler skrev...
Slakt!
Skulle inte reglerna ändras till i år pga all dålig publicitet tävlingen fick i fjol och det skulle bli mer catch and release? Om inte så är det en ren och skär slakt som bedrivs på framför allt vild lax och dessa tävlingar borde förbjudas helt och hållet! Vart är tanken i att rädda den spillra av vild lax som finns? Inte nog med det de ska skicka in ett tv team och filma slakten med. Helt bedrövligt!
Klockan 11:21, 29 April 2013

Kenneth skrev...
Trollingfiske
Östersjötrolling! Vore kul om fler debattörer var medvetna om att det är långt ifrån all utplanterad fisk i Östersjön är fenklippt, långt ifrån all fisk med fettfenan kvar är vildlax. Jag tycker absolut att det kan införas en baglimit per båt/person men det måste ske i samförstånd med de andra länderna. I övrigt så måste nog HaV i synnerhet inrikta sig på att få bort laxfällor m.m vid älvmynningarna så att vildlaxen får möjlighet att vandra upp till sina lekområden. Organistationen "sportfiskarna" borde kanske fundera på både det ena och det andra innan de hoppar i säng med t.ex Fortum.Projekt som dessa med fångstrapportering borde kanske göras i samarbete med någon part som inte är ett vinstdrivande bolag och part i målet. Eller att man betämmer sig för att inte sanktionera Trolling SM, Ett litet tips i all välmening! Ps.Under Bornholm Trolling Masters togs det upp ca 1000 laxar på 622 personer det ger ca 1.6 fiskar/pers. Till saken hör att tävlingen var 3.5dag vilket ger 0.45 lax om dagen per person. Snittlängden på dagrna var ca 9 timmar!!! /Kenneth
Klockan 08:15, 29 Maj 2012

Fredrik skrev...
1 spö
När det gäller att fiska trolling med 1 spö så ska alla veta att du har bara 1 chans att laxen ska hugga när du kör i 2-2,5 knop. Det är ungeför samma som att om du sitter vid en å och ser ett vak så får du bara kasta ett kast mot den fisken och sen gå och fiska 10 meter nerströms fisken innan du får kasta nästa gång.Gör ni så ? ni som tycker det är fel med fler än 1 spö . Har du 1 krok på sillahäcklan ?
Klockan 18:51, 06 Maj 2012

Fredrik skrev...
Fettfeneklippning
Det sätts ut 1,7 miljoner smolt i Norrlandsälvarna. Man har dispans att slippa klippa fettfenan på alla 1 åringar ,men man klipper alla 2 åringar. Det vore bättre att klippa all odlad lax och freda oklippt lax både på trolling och spinn/fluga i älvarna . Så tror jag att vi ska rädda laxen .
Klockan 18:43, 06 Maj 2012

B skrev...
bara älvar
Fiska bara i älvarna, då vet man hur mycket fisk som tas upp och då kan fisket regleras på ett bra sätt för laxen.
Klockan 14:58, 03 Maj 2012

Q skrev...
Antal fisk per person!
Räkna 700 Pers / 1000 laxar = 0,7 fisk/person. Det är inte mycket.
Klockan 13:25, 03 Maj 2012

Johan P skrev...
Förbud...
Förbjud fisket i älvarna efter lekfisk...
Klockan 22:15, 02 Maj 2012

Henkka skrev...
Baglimit
251 båtar,ca.6-700 personer x fyra dagars fiske=1000 laxar.Ganska passlig "baglimit"
Klockan 15:48, 02 Maj 2012

BB skrev...
Fjällprov för analys
För kännedom: 550 laxar i TMB togs det fjällprov på och dessa kommer att analyseras för att fatställa vild alt. odlad fisk samt från vilken älv de kommer från.
Klockan 11:48, 02 Maj 2012

Magnus K skrev...
Begränsningar.
Tycker de ska få fortsätta och trolling fiska, men använd ett spö per gubbe!!
Klockan 21:38, 01 Maj 2012

Anders E skrev...
Tråkig utveckling
Undrar hur yrkesfiskarna känner som av kvoterade skäl får sitta vid kaj och rulla tummarna och "sportfiskarna" slår ihjäl 1000 laxar. Bästa läget för yrkesfiskarlobbyn att ta med sig till nästa förhandling. Hoppas verkligen på ett trollingstopp, i alla fall någon form av begränsning. 1000 laxar borde väl bli ca 6-7 ton fisk. Vart hamnar dessa laxar med tanke på dioxinrisken i feta fiskar.
Klockan 14:28, 01 Maj 2012

Henrik skrev...
TMB 2012
Trolling Master Bornholm var en "händelse av världsklass"Vilka enorma möjligheter fisketurismen har i Norden.Reglerna går lätt att ändra,så att "baglimit"passar bättre under rubriken "sportfiske" http://www.tv2bornholm.dk/nettv/nyeste.aspx?videoID=29558&vidLoc=NewDB
Klockan 07:32, 01 Maj 2012

ML skrev...
SUCK!
Yrkesfiskarna jublar alla fall, Sportfiskarnas kamp för stopp på laxfisket på blandbestånd känns inte så trovärdigt nu när sportfiskarna själva slaktar ton efter ton på samma blandbestånd vi skulle styra fisket i från! Blir intressant att se hur organisationen Sportfiskarna reagerar på denna organiserade laxslakt!
Klockan 20:31, 30 April 2012

Ante skrev...
Begränsa trollingfisket omgående
Personligen tycker jag det är fruktansvärt hur vi sportfiskare kan tillåta oss själva att slå ihjäl 1000 laxar med tanke på att vildlaxen är utrotningshotad!Vi skäller på yrkesfiskarna att de fiskar upp laxen, men vi sportfiskare är tydligen inte ett dugg bättre på att värna och förvalta vår lax.Hoppas att myndigheterna begränsar trollingfisket omgående, då vi tydligen är så pass giriga och inte kan begränsa oss själva.
Klockan 17:56, 30 April 2012

Daniel Ewald skrev...
Henrik...
Tack för informationen. :)
Klockan 12:31, 30 April 2012

Henrik skrev...
Kvoter
Förtydligande: Danmark/17 549 Sverige/15 636 Finland/4 020 Polen ca.15 000
Klockan 12:01, 30 April 2012

Henrik skrev...
Kvoter
http://webfd.fd.dk/stat/kvoter_x/lksx12.html/ Lax/ Östersjön/Delområde 22-31 34 327 (15 636)Sverige http://snadi.mmm.fi/kiintiotilanne/ Polen har fiskat ca.15 000,med det är svårt att få eksakta siffror!
Klockan 11:50, 30 April 2012

Daniel Ewald skrev...
Källa
Henrik, har du någon källa på att det fångats ca 50.000 laxar i år? Tyckte det lät mycket...
Klockan 11:36, 30 April 2012

Jan O skrev...
rätt
Rätt, sportfiske får aldrig "bara" handla om att sätta tillbaka fisk. Återigen, detta är en trovärdighetsfråga. Hur ska vi kunna på ett bra sätt värna om laxen och kritisera fiske från andra intressenter som kan skada bestånden om vi inte själva visar god vilja? Baglimit på charterbåtar är bra, men det här handlar om tävlingsfisket...
Klockan 08:18, 30 April 2012

Henrik skrev...
Kvoter
Man måste komma ihåg,att med långlinor är fångsten ca. 50 000 laxar(swe,dan,fin,pol) redan i år.Hur många laxar har blivit uppätna från krokar av sälar osv. Sverige producerar ju största delen av all lax i huvudbasängen.Nu har Svenska trollingfiskare all rätt att fiska en del av "egna"laxar.Som alla vet så är danaskarnas del av laxsmolt,lika som noll. Debatten är viktig.Det går bra att retunera lax,även med trollingfiske. Svenska charterfiskebåtar har redan ifört en "baglimit" en lax per kund!
Klockan 07:47, 30 April 2012

Jan O skrev...
Trolling
Det viktiga är att debatten handlar om hur vi ser på vårt fiske, hur vi vill uppfattas av omvärlden i debatt med yrkesfisket mfl intressenter....
Klockan 07:15, 30 April 2012

Harri Nyman skrev...
C/R
Synd och ta upp allt,det går ju faktisk att retunera Lax lika bra som något annat i fisk väg.Mät vektyg finns ju i en uppsjö varianter.
Klockan 23:14, 29 April 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 77 Nästa SistaEpperlein - Efterleksfiske under påsk….med PB ….

Epperlein - Efterleksfiske under påsk….med PB ….

Spinn Mattias Epperlein med kamrater tog sig tid till gäddfiske under påsken...

Inga kommentarer
Lillminken - Stora öringar på hugget ikväll!

Lillminken - Stora öringar på hugget ikväll!

Fluga Lillminken fiskar bra och berättar om helt galet fiske ikväll med en grym snittvikt på över 3 kilo!

Inga kommentarer
LIVEfisketävling - Vinn ett tiopack Svartzonker Zazaa havsöringsdrag!

LIVEfisketävling - Vinn ett tiopack Svartzonker Zazaa havsöringsdrag!

Livefiske Imorrn kommer fem personer att vinna varsin uppsättning om 10 st Zazaa havsöringsdrag by Svartzonker....

3 kommentarer
Flugfiskelandslaget - Träningsläger i Baltak Hökensås...

Flugfiskelandslaget - Träningsläger i Baltak Hökensås...

Fluga Flugfiskelandslaget ligger i hårdträning. Nu ska teknik och taktik finslipas inför tävling...

Inga kommentarer
Håkan Fransson - \

Håkan Fransson - "Ich habe schwer hecht angst"!

Trolling Håkan Fransson har inte riktigt lyckats med årets fiske efter som riktigt stora sjövargarna. Hur ska det gå.....

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på nyhetsbrevet från +FishEco. På så sätt får jag ta del av erbjudanden och nyheter.

Ta bort mig från listan
Get Adobe Flash player