+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Svenska Greenpeace sviker våra strömmande vatten!
Svenska Greenpeace sviker våra strömmande vatten!
Fotograf: Älvräddarna

Svenska Greenpeace sviker våra strömmande vatten!

Nu blev det väl ändå fel Greenpeace! Miljöorganisationen Greenpeace listar och rankar även i år ett antal elproducenter utifrån ett miljöperspektiv och andel förnyelsebar energi. Men, tyvärr visar Greenpeace lista inte hela sanningen.

Greenpeace har enbart fokuserat på hur bolagens energi producerats i förhållande till om energin är förnyelsebar eller ej och framhåller ett flertal bolag med stor andel vattenkraft som föredömen. Detta trots att flera av bolagens vattenkraftsintressen finns i strömmande vatten som helt eller delvis saknar fiskvägar! Hur går detta ihop med miljövänlighet? Att vattenkraft må vara "hyfsat" ur ett klimatperspektiv kan vara sant, även om även detta idag ifrågasätts. Hur förnyelsebar är en laxstam, ett flodpärlmusslebestånd eller en lokal aspstam, när den väl har slagits ut av vattenkraftsbolagen?

Nej, Greenpeace, det här håller inte! Det är också extra olyckligt att just Greenpeace gör ett sådant här klavertramp och agerar utifrån ett miljötänk som varit inaktuellt och passé i flera år. Det skadar organisationens rykte. Greenpeace framgång kommer från att ständigt ligga i framkant genom miljöaktioner och skarp kritik i miljödebatten. Man måste faktiskt fråga sig om detta verkligen är något som hela Greenpeace står bakom, eller om det är en produkt av "tjänstemän" som gått fel? 

//Jan O +FishEco 

Läs mer här -> Greenpeace 

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

8 kommentarer...
Janne skrev...
@Lisa
Visst,Greenpeace är fantastiska som inte ser till helheten utan går på de enkla populistiska frågorna.....när klimatmålen är på tapeten är det full fokus på det,skit i allt annat så länge.Allt för att ragga medlemmar med enkla medel? Eller är det \"bara\" mera hjärta än hjärna? Vem vet... mitt förtroende för GP som miljöorganisation är iaf inte stort.Kan dom som Husky skriver medvetet vilseleda allmänheten är det riktigt illa.Det den organisationen verkar trakta efter mest är stora rubriker i tidningarna! Så ni som verkligen bryr er,satsa era pengar på Älvräddarna och Naturskyddsföreningen istället,det är seriösa organisationer!
Klockan 02:38, 30 Dec 2011

Husky skrev...
Klargörande
Lisa har inte förstått vad artikeln handlar om. Den handlar INTE om kritik mot att vattenkraft listas högst upp, utan att det finns elbolag i toppen som struntar i närmiljön(fiskvägar, ålgaller, minimtappning, ålledare osv) och gör allt för att slippa göra det. Den informationen har Greenpeace fått för länge sedan men har valt att publicera utan dessa uppgifter. Utan dessa uppgifter vilseleds konsumenten att tro att klimat är viktigare biologisk mångfald. Dessutom kan elbolagen fortsätta profitera på folks kunskapslucka om fiskvägar och miljöanpassande åtgärder. Jag tycker Greenpeace har agerat mycket oansvarigt i frågan.
Klockan 17:11, 25 Dec 2011

Lisa skrev...
Go Greenpeace
Visst är vattenkraft inte den bästa energikällan men å andra sidan står ju Greenpeace för att de vill ha kvar de vattenkraftsverk som finns idag men inte bygga ut nätet. Då är det väl inte så konstigt att de tar med vattenkraften som en förnybar energikälla i bedömningen? Jag tycker personligen att Vattenkraften ska fasas ut (och det tror jag väl också att Greenpeace tycker?) men det räknas ju ändå till en förnyelsebar energikälla. Det är fantastiskt att de har gjort de här tydliga tabellerna så att vi lätt kan se vilka elbolag som använder förnybar energi. Sen är det inte så svårt att gå in på elbolagens hemsidor och kolla om energin kommer från vattenkraft. Man kan inte räkna med att få allting serverat. Lite kan vi väl kolla upp själva? Tack Greenpeace!
Klockan 00:10, 24 Dec 2011

Peter skrev...
Skämtar de?
Stämmer detta kan de glömma mitt stödmedlemskap. Då är det bättre att skänka pengarna till de projekt man brinner för och vet hur de sköts!
Klockan 00:33, 22 Dec 2011

Fredrik Palm skrev...
Icke-fungerande länk
Dessutom fungerar inte länken till redogörelsen för hur de genomfört bedömningen... illa illa.
Klockan 20:05, 21 Dec 2011

Fredrik Palm skrev...
Olustig känsla...
Känns verkligen olustigt... och förlegat. Är det verkligen möjligt?
Klockan 20:00, 21 Dec 2011

Erik skrev...
knäppt
Det här kan inte stämma står verkligen Grenpeace bakom detta. Undrar verkligen det
Klockan 16:30, 21 Dec 2011

Mattias skrev...
GRRR!
Där sjönk Greenpeaces trovärdighet till NOLL!!!!!
Klockan 16:21, 21 Dec 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaKung Tommy Blomander med ny plussare!

Kung Tommy Blomander med ny plussare!

Vertikalfiske Vår egen kung av gösfisket, Tommy Blomander, har lagt ännu en "plussare" till sin redan grymma svit SuperSizegösar!

Inga kommentarer
Förstudie om att restaurera utdikad sjö!

Förstudie om att restaurera utdikad sjö!

Eko/ Miljö Sportfiskarna region syd har nyligen beviljats LOVA-medel från Länsstyrelsen Kronoberg för att undersöka förutsättningarna att återskapa en utdikad grund sjö i Helgeås avrinningsområde...

Inga kommentarer
Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Spinn Betesbyggaren och redskapsutvecklaren Steve McVey slår till med en magnifik abborre! Hela 50 cm och 2430 gram tung...

Inga kommentarer
Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Eko/ Miljö Under en vecka i höstas trotsade skolklasserna på Öregrunds skola både regn och snålblåst för att röja vass vid Kavaröbro i Öregrund. Målet var att skapa en blå bård där gäddorna kan leka under våren...

Inga kommentarer
Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Eko/ Miljö 23 mars arrangerade Sportfiskarna ett digitalt skarvseminarium med särskilt fokus på skarvens predation av havsöring och lax i södra Bottenhavet. Exakt hur stor påverkan skarven har är oklart men lågt räknat försvinner årligen tusentals öring- och laxsmolt ner i skarvmagarna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.