+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Isfisket lockar - men ta inga risker på isen!
Ta på isdubbar och ta det försiktigt därute!
Fotograf: Sportfiskarna

Isfisket lockar - men ta inga risker på isen!

Kommande dygn ser väderprognosen mycket lovande ut för isfiske i stora delar av landet, det kan faktiskt bli isfiskepremiär långt i syd om kylan håller i sig. Förbered dig rätt och följ våra råd så kan du känna dig trygg på isen.

Just nu är det stort fokus på det kalla vintervädret i media. Kommande helg ser det enligt SMHI ut att kunna bli minst ett så kallat nationellt isdygn. Ett nationellt isdygn innebär att temperaturen är under noll grader i hela landet under ett helt dygn. För isfiskare i södra delen av landet är detta mycket goda nyheter, särskilt som vintern 2019 var så mild att det då inte fanns någon is alls i syd.

Men det finns all anledning att ta det försiktigt även om man är väldigt sugen på att äntligen få pimpla abborre. Ett generellt råd för den som är nybörjare och som inte har så god kunskap om is är att isen ska vara 10 cm tjock och bestå av ett fast sammanfruset skikt, så kallad kärnis. Minst 10 cm kärnis är även den gräns som Sportfiskarna använder för att få arrangera aktiviteter på is. 

Generellt för hela landet gäller att mindre sjöar i regel har bättre is än stora sjöar. Undvik vatten där det är strömt, där är isen alltid sämre. Viktig säkerhetsutrustning är: isdubbar, ispik, kastlina och gärna flytplagg, till exempel en flytoverall. Följer man även följande enkla råd kan man isfiska tryggt och undvika olyckor:

Tänk på att:
Ta med minst en fiskekompis. Då man kan hjälpas åt vid en olycka.
Ta på isdubbar och flytplagg innan ni går ut på isen.
Kontrollera att isen är tillräckligt tjock. Borra exempelvis ett hål nära stranden och mät.
Undersök isen med en ispik under förflyttningar, då upptäcks svaga partier som man ska undvika.
Gå aldrig rakt ut på okänd is, snö på isen innebär inte att den är säker. 
Ta aldrig onödiga risker! 

balanspirk_600
Foto: Bengt Olsson / Nu väntar härliga tider ute på isen!

Om isläget i norr:
Trots krigsrubriker i media om arktisk kyla är denna vinter ingen bra isvinter i norr. Orsakerna är bland annat att inledningen av vintern varit mycket mild, det har varit blåsigt och höga vattenflöden och i samband med kylan har det kommit stora snömängder som nu tyvärr isolerar och hindrar att isen växer till sig. Dessutom gör de stora snömängderna att vatten trycks upp genom isen så att isen täcks av både snö och slask. Fortsätter den starka kylan kommer isläget långsamt att förbättras men isarna är generellt mycket tunnare än vanligt i år.

Från Gästrikland, Dalarna, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland och norrut har det sedan en tid gått att fiska på många mindre vatten. Många put&take-vatten har kunnat öppna men isarna är alltså tunnare än vanligt. I Västerbotten och Norrbotten är isen enligt färska rapporter ungefär häften så tjock som den brukar vara, omkring 30 cm på många sjöar. Skoterföreningar avråder bestämt från att ge sig ut på älvarnas isar som är väldigt tunna och direkt livsfarliga. Även i fjällkedjan är isen väldigt dålig på många större vatten. 

Generella råd för säkert isfiske i norr:
Fiska på mindre skogsvatten. Där är isen tjockast nu. 
Undvik okänd is på större sjöar.
Undvik helt isen på alla älvar.
Kör du skoter ut på isfisket ska du inte avvika från en markerad led.
Fiska inte ensam. Ta på isdubbar och gärna flytplagg.

Mer info om issäkerhet:
Sportfiskarnas film ” Tips för säkrare isfiske”
Issäkerhet.se - samlad info om issäkerhet

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 162 Nästa SistaÖppet vatten ger riktigt stora gäddor!!!

Öppet vatten ger riktigt stora gäddor!!!

Spinn Säsongen för spinnfiske har börjat! Det tog inte lång tid av öppet vatten för att de riktigt stora fiskarna började hugga...

Inga kommentarer
Nya flotta fiskar godkända i Swedish Ice Pike Open!

Nya flotta fiskar godkända i Swedish Ice Pike Open!

Tävling Ny uppdatering i Swedish Ice Pike Open! I toppen finns nu sexton lag över 500 cm med Team Andy & Snabel fortfarande i topp på grymma 577 cm...

Inga kommentarer
Ökade möjligheter till skyddsjakt på skarv i Västra Götaland!

Ökade möjligheter till skyddsjakt på skarv i Västra Götaland!

Eko/ Miljö I ett färskt beslut tillåts nu skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag...

Inga kommentarer
Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!

Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!

Press/ reklam Nappar det bättre när det regnar? Mår gäddan bra om jag släpper tillbaka den? När nappar abborren som bäst? Ny forskning ska ge svaret...

Inga kommentarer
Film - Bivvykaffe på regnbågsfiske med FKP Gear!

Film - Bivvykaffe på regnbågsfiske med FKP Gear!

Vinter Andreas från Bivvykaffe hälsar på Lubbe på Fkp-Gear. Det utlovas tramsigheter, fisketips, och hur du kan tillaga en regnbåge. Håll till godo! Ps, var riktigt försiktig på isen!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.