+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Skellefteå Kraft vilseleder om Hednäs kraftverk!
Döda laxar har under åren varit en vanlig syn nedanför Hednäs kraftstation.
Fotograf: Thomas Johansson

Skellefteå Kraft vilseleder om Hednäs kraftverk!

Sportfiskarna bemöter här ett antal påståenden från företaget om det ökända kraftverket vid Hednäs som dödat laxar i över tjugo år.

Skellefteå Kraft är ägare till ett flertal vattenkraftverk som har tydlig negativ påverkan på vattenmiljö och fiskbestånd. Ett av de värsta exemplen är Hednäs kraftstation i Åby älv. Anläggningen vid Hednäs har under mer än 20 år hindrat laxbeståndet i Åby älv från att kunna öka då laxen har mycket svårt att passera och nå de omkring 170 kilometer av vattensystemet som ligger uppströms. Döda laxar nedströms kraftverket har rapporterats frekvent i fiskemedia och även exempelvis i Uppdrag granskning.

Sportfiskarna och andra miljöorganisationer har i många år arbetet för att Skellefteå Kraft ska avveckla kraftverket till förmån för en bättre vattenmiljö, ett ökat laxbestånd och ökad biologisk mångfald. Tyvärr har företaget envist vägrat att arbeta för en avveckling. Detta trots att man går med flera 100 miljoner i vinst årligen och profilerar sin verksamhet som hållbar där biologisk mångfald ska vara ett av företagets viktiga fokusområden.

Med stora vinster finns såklart möjlighet för företaget att konkret arbeta med olika miljöprojekt för ökad biologisk mångfald, vilket en avveckling av det småskaliga vattenkraftverket i Hednäs otvetydigt skulle ge...

Läs mer här -> Sportfiskarna
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 152 Nästa SistaFiskevårdsprojekt gav rekordmånga laxar!

Fiskevårdsprojekt gav rekordmånga laxar!

Press/ reklam Roliga laxnyheter denna gång och för engångsskull . Antalet laxar som passerar fiskvägarna i Jockfall och Linafallet i Norrbotten har ökat rejält på senare tid...

Inga kommentarer
Miljoner i stöd för storskaligt vattenbruk i Sotenäs!

Miljoner i stöd för storskaligt vattenbruk i Sotenäs!

Eko/ Miljö Fiskodling på hållbart och långsiktigt sätt skall bedrivas på land! Nu får planerad jätteanläggning ekonomiskt stöd för landbaserad odling i Sotenäs...

Inga kommentarer
Lägg mindre tid på att leta och mer tid på att fiska med Garmins nya GT56/36-givare!

Lägg mindre tid på att leta och mer tid på att fiska med Garmins nya GT56/36-givare!

Eko/ Miljö Nytt för ekolodsfantasterna! Med optimerad SideVü-prestanda och flera ekolodsfrekvenser kan dessa nya givare enkelt anpassas för att passa alla olika typer av fiske och vatten. Fiskare kan därmed röra sig över en ännu större yta än tidigare säger Garmin!

Inga kommentarer
Öka jaktmöjligheterna på säl och skarv!

Öka jaktmöjligheterna på säl och skarv!

Eko/ Miljö Nytt förslag gör det enklare för markägare och jakträttsinnehavare att skjuta skarv och säl, något som välkomnas av många...

Inga kommentarer
Mattias Furuskog bänder stort - SuperSizeabborre på liten jigg!

Mattias Furuskog bänder stort - SuperSizeabborre på liten jigg!

Spinn Mattias Furuskog konstaterar att även mindre beten ger stor abborre! En riktigt trög dag slutade med att rätt fisk till slut högg!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.