+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!
Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!
Fotograf: Jan O FishEco

Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Marina skyddsområden finns bland annat för att skydda de fiskarter som lever i områdena. Men hur effektivt är egentligen skyddet? Nu ska Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten kartlägga fiskars rörelser och beteende för att ta reda på just detta.

Marina skyddade områden är viktiga för att skydda och bevara den biologiska mångfalden i havet. Men många av de fiskarter vi vill skydda rör sig över stora områden, mellan sina livsfaser och över säsong.

– Det kan göra att skyddsåtgärder som exempelvis fiskefria områden, skyddszoner eller fredningstider riskerar att bli ineffektiva om fisken befinner sig utanför det skyddade området under stora delar av sina livsfaser eller under kritiska perioder på säsongen, säger Gustav Hellström, forskare vid SLU.

Fiskars rörelser ska kartläggas

I september startar ett nytt projekt där rörelsemönster för harr, sik, abborre och öring ska kartläggas i Örefjärden-Snöanskärgården marina naturreservat i Västerbotten. Totalt ska 160 fiskar utrustas med akustiska sändare för att forskarna sedan ska kunna följa deras rörelser.

– Genom att utrusta fiskar med små akustiska sändare får vi kunskap om deras beteende och rörelsemönster och kan identifiera viktiga lek- och uppväxtområden, säger Gustav Hellström.

I dag saknas tillräcklig kunskap om rörelsemönster och beteende hos flertalet av svenska marina fiskarter. Bättre kunskap behövs för att planering och förvaltning av marina skyddsområden ska kunna göras så effektivt som möjligt. Det riskerar resultera i trubbiga föreskrifter och missriktade skötselplaner.

Målet: förbättrad förvaltning

Med ökad insikt i hur rörelsemönster varierar hos olika fiskarter ökar möjligheten att anpassa förvaltningen för varje population inom ett marint skyddsområde. Kunskap om fiskars rörelsemönster inom och utanför marina skyddade områden ökar också möjligheterna att utvärdera och utveckla funktionella nätverk av sammanhängande marina skyddade områden.

– Målet är att utvärdera och utveckla förvaltningen av fisk i det marina naturreservatet Örefjärden-Snöanskärgården. Vi hoppas att resultaten och området framöver kan fungera som en modell för andra marina skyddsområden i hela Östersjön, säger Johnny Berglund, samordnare för marint skydd vid länsstyrelsen Västerbotten.

Fyr på en stenig lite ö. Foto.
Bonden är Östersjöns nordligaste fågelberg med tusentals häckande tordmular, sillgrisslor och tobisgrisslor. Bonden ingår i Örefjärden-Snöanskärgårdens naturreservat. Foto: Jörgen Wiklund
 
Fakta:

Marina skyddsområden

Marina skyddade områden är havsområden som har ett lagligt skydd i syfte att skydda och bevara havsmiljön, dess ekosystem och arter. Förbud och föreskrifter kan gälla i olika grad, exempelvis gällande fiske, båttrafik och fysisk påverkan. Exempel på marina skyddade områden är naturreservat, nationalparker och Natura 2000-områden (EUs skyddsnätverk av skyddade naturområden).

Örefjärden-Snöanskärgården marina naturreservat i Västerbotten är med sina 47 500 ha Sveriges tredje största marina naturreservat och inom området finns tre delområden som är utpekade som Natura 2000 områden (SCB, Skyddad natur 31 december 2019).
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 152 Nästa SistaFiskevårdsprojekt gav rekordmånga laxar!

Fiskevårdsprojekt gav rekordmånga laxar!

Press/ reklam Roliga laxnyheter denna gång och för engångsskull . Antalet laxar som passerar fiskvägarna i Jockfall och Linafallet i Norrbotten har ökat rejält på senare tid...

Inga kommentarer
Miljoner i stöd för storskaligt vattenbruk i Sotenäs!

Miljoner i stöd för storskaligt vattenbruk i Sotenäs!

Eko/ Miljö Fiskodling på hållbart och långsiktigt sätt skall bedrivas på land! Nu får planerad jätteanläggning ekonomiskt stöd för landbaserad odling i Sotenäs...

Inga kommentarer
Lägg mindre tid på att leta och mer tid på att fiska med Garmins nya GT56/36-givare!

Lägg mindre tid på att leta och mer tid på att fiska med Garmins nya GT56/36-givare!

Eko/ Miljö Nytt för ekolodsfantasterna! Med optimerad SideVü-prestanda och flera ekolodsfrekvenser kan dessa nya givare enkelt anpassas för att passa alla olika typer av fiske och vatten. Fiskare kan därmed röra sig över en ännu större yta än tidigare säger Garmin!

Inga kommentarer
Öka jaktmöjligheterna på säl och skarv!

Öka jaktmöjligheterna på säl och skarv!

Eko/ Miljö Nytt förslag gör det enklare för markägare och jakträttsinnehavare att skjuta skarv och säl, något som välkomnas av många...

Inga kommentarer
Mattias Furuskog bänder stort - SuperSizeabborre på liten jigg!

Mattias Furuskog bänder stort - SuperSizeabborre på liten jigg!

Spinn Mattias Furuskog konstaterar att även mindre beten ger stor abborre! En riktigt trög dag slutade med att rätt fisk till slut högg!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.