+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Två nya svenska rekord - bonito och blålånga!
Fotograf: Storfiskregistret

Två nya svenska rekord - bonito och blålånga!

Det salta vattnets arter har varit föremål för många spännande överraskningar under sommaren. Nu kan vi lägga till ytterligare två svenska sportfiskerekord: den snabbsimmande boniton och den djuphavslevande blålångan.

Blålångan som överraskade
Blålångan, eller birkelånga (Molva dypterygia) är en storvuxen fisk som påminner en hel del om sin något större släkting långan. Likt många andra djuphavsfiskare är den en art som de duktiga havsfiskespecialisterna försöker lokalisera ute på Skagerraks djup. En som lyckades med bravur är Peter Larsson, som den 13 augusti befann sig ute på positionen ”10-gradar’n” i sällskap av Dan Lundqvist. Cirka 440 meter ner, tio meter över bottnen, hängde en makrill och lockade. När det nappade trodde Peter först att det var lubb, men när fisken kom upp över ytan ropade fiskekamrat Dan att det minsann var en blålånga av stort format.
Peter berättar:

– Den var så groteskt stor så att jag egentligen inte ens tänkte aldrig ens tanken att det var en blålånga. Upp med den i båten under ett par glädjetjut och kramar, trots Covid-19-risken. En snabbare vägning visade mellan elva och strax över tolv kg. Vi fiskade vidare en stund, men bestämde oss för att slå följe med de andra båtarna hem för att kunna väga in en korrekt vikt.

Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare sammanfattar:
– Blålångan var 134 centimeter lång, med en omkrets om 58 centimeter. På en krönt våg i land vägdes den till hela 11 400 gram och slår därmed rekordet från 2017 med 1,15 kilo.
 

bonitorekord-2020-1-...
Foto: Storfiskregistret / Niklas Petersson med det nya bonitorekordet på 2 850 gram.

Bonito – en snabbsimmande besökare
Första gången som en bonito, eller ”ryggstrimmig pelamid” (Sarda sarda på latin), som den också heter registrerades i Sportfiskarnas storfiskregister var år 2010. Den är en snabbsimmande art som är vanligare på varmare breddgrader, men som under senare år ibland anlänt svenska Västkusten i stort antal. Den fångas på lättare spinnutrustning, fluga eller trolling och är mäkta populär som sportfisk när den väl dyker upp.

bonitorekord-2020-2-...
Foto: Det nya bonitorekordet mätte 64 cm.

Niklas Petersson är en av de sportfiskare som tidigare fått uppleva snabbheten och kraften hos en krokad bonito. Den 2 september var han åter på plats på klipporna i närheten av Bua i Halland och spinnfiskade med ett skeddrag. Ett par dagar tidigare hade han landat ett par rejäla fiskar, men i ivern glömde han att mäta och väga dem på kontrollerad våg. Nya tag och minsann..
En 2 850 gram tung och 64 centimeter lång bonito hugger hans drag och kan så småningom glida in i nätmaskorna på håven.

– Efter att Sportfiskarna kontrollerat Niklas våg kunde rekordet godkännas. En härlig fisk som även är en delikat matfisk, kommenterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Sportfiskarna gratulerar både de nya rekordinnehavarna till sina respektive storfångster och svenska sportfiskerekord.

Mer information om de nya rekorden och övriga drygt 37 500 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Pressbilder på rekordfiskarna hittar ni här: Pressbilder

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.seDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 152 Nästa SistaFiskevårdsprojekt gav rekordmånga laxar!

Fiskevårdsprojekt gav rekordmånga laxar!

Press/ reklam Roliga laxnyheter denna gång och för engångsskull . Antalet laxar som passerar fiskvägarna i Jockfall och Linafallet i Norrbotten har ökat rejält på senare tid...

Inga kommentarer
Miljoner i stöd för storskaligt vattenbruk i Sotenäs!

Miljoner i stöd för storskaligt vattenbruk i Sotenäs!

Eko/ Miljö Fiskodling på hållbart och långsiktigt sätt skall bedrivas på land! Nu får planerad jätteanläggning ekonomiskt stöd för landbaserad odling i Sotenäs...

Inga kommentarer
Lägg mindre tid på att leta och mer tid på att fiska med Garmins nya GT56/36-givare!

Lägg mindre tid på att leta och mer tid på att fiska med Garmins nya GT56/36-givare!

Eko/ Miljö Nytt för ekolodsfantasterna! Med optimerad SideVü-prestanda och flera ekolodsfrekvenser kan dessa nya givare enkelt anpassas för att passa alla olika typer av fiske och vatten. Fiskare kan därmed röra sig över en ännu större yta än tidigare säger Garmin!

Inga kommentarer
Öka jaktmöjligheterna på säl och skarv!

Öka jaktmöjligheterna på säl och skarv!

Eko/ Miljö Nytt förslag gör det enklare för markägare och jakträttsinnehavare att skjuta skarv och säl, något som välkomnas av många...

Inga kommentarer
Mattias Furuskog bänder stort - SuperSizeabborre på liten jigg!

Mattias Furuskog bänder stort - SuperSizeabborre på liten jigg!

Spinn Mattias Furuskog konstaterar att även mindre beten ger stor abborre! En riktigt trög dag slutade med att rätt fisk till slut högg!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.