+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Politikerna duckar för utförseln av stulna båtmotorer!
Politikerna duckar för utförseln av stulna båtmotorer!
Fotograf: Svedea

Politikerna duckar för utförseln av stulna båtmotorer!

Båtägarna lämnas i sticket när politikerna duckar för utförseln av stulna båtmotorer! När Sveriges gränser nu öppnats upp efter stängningen på grund av coronapandemin, märks en tydlig ökning av antalet båtmotorstölder. Ansvariga politiker har ännu inte lyckats stävja utförseln och lämnar ansvaret helt på båtägarna.

– Vi vill se en snabb lagändring som ger Tullen utökade befogenheter, menar man från Svedea.

Svedea har i många år uppmärksammat problemet med båtmotorstölder. Dels med förebyggande åtgärder för att minska riskerna att bli bestulen. Dels genom att försöka påverka politikerna att förbättra skyddet mot utförsel av stöldgods. Hittills har inte en enda åtgärd som den statliga utredningen* kommit fram till genomförts. De som drabbas är båtägarna.

– Att det i många fall är internationella ligor som ligger bakom båtmotorstölderna i Sverige är känt sedan länge. Den utredning som genomförts har bland annat föreslagit ökade befogenheter att stoppa utförseln av stöldgods. Det är bra, men det finns fortfarande inga beslut om de lagändringar som krävs. Nu ser vi tydliga tecken på att ligorna fått upp farten igen, precis som vi befarat, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkringar på Svedea.

Antalet stölder nu på samma nivå som 2019

Under första halvåret 2020 märktes en kraftig minskning av antalet båtmotorstölder. Anledningen är coronapandemin som ledde till stängda gränser. Men redan i juni – då gränserna började öppnas igen – sköt stölderna fart för att hamna på samma nivå som förra året. 

– Statistik från Brottsförebyggandet Rådet (BRÅ) visar tydligt att de internationella stöldligorna är tillbaka i Sverige. Arbetet inom Båtsamverkan har en avskräckande effekt på båttjuvarna, men leder ofta till att de flyttar verksamheten och inriktar sig på oskyddade båtägare. Antalet båtrelaterade brott totalt för juni, juli och augusti ligger till och med högre än förra året, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för Båtsamverkan på Polisen region Stockholm.

– Nu kräver vi handlingskraft från ansvariga politiker – och vi vet att vi har flera hundra tusen fritidsbåtsägare bakom oss. Se till att Tullen får de resurser och befogenheter de behöver för att sätta stopp för det smörgåsbord vi dukat för internationella stöldligor i Sverige, avslutar Göran Södergren.

* Slutredovisning av regeringsuppdrag i samarbete mellan Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen, februari 2020. Läs rapporten här.
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 149 Nästa SistaHummerfiskets skräpiga baksida - spökfisket!

Hummerfiskets skräpiga baksida - spökfisket!

Eko/ Miljö Varje år förloras över 3000 hummertinor, som blir kvar i havet och fångar fisk och skaldjur i tiotals år och som dessutom blir en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven. Helt i onödan...

Inga kommentarer
Efter mycket tid på vattnet kom drömgäddan!

Efter mycket tid på vattnet kom drömgäddan!

Spinn I dom djupaste värmländska träsken bor det sådana här vackra gäddor! En äkta SuperSizegädda för Linus Eriksson från Örebro...

Inga kommentarer
FishEco på gäddturné i Norrland!

FishEco på gäddturné i Norrland!

Spinn FishEco på turné i Norrland. Det ska fiskas, testas spön, fotas och lite andra hyss som att testa ut vår egen Buster Jerk serie Fyra Små Rätter som Mikael Breding målat...

Inga kommentarer
Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland!

Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland!

Eko/ Miljö Sportfiskarnas nyöppnade regionkontor i Jämtland fortsätter att utöka verksamheten. Under höstterminen kommer sju skolor med omkring 42 skolklasser delta i projekt Skolbäcken...

Inga kommentarer
Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Eko/ Miljö Marina skyddsområden finns bland annat för att skydda de fiskarter som lever i områdena. Men hur effektivt är egentligen skyddet? Nu ska Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten kartlägga fiskars rörelser och beteende för att ta reda på just detta...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.