+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Förbud mot sk. utkast för yrkesfisket i Skagerak...
Förbud mot sk. utkast av fisk i Skagerak. Men det räcker inte...
Fotograf: Alex Hofford

Förbud mot sk. utkast för yrkesfisket i Skagerak...

Utkastförbud inget botemedel mot överfiske. Stockholm, onsdag den 23 november 2011 – Sverige, Danmark och Norge tillkännager idag ett förbud mot att kasta tillbaka fisk i havet, ett så kallat utkastförbud, för fisket som sker i Skagerak. 

Förbudet har inrättats inom ramen för det nya Skagerakavtalet och ska börja gälla från den 1 januari 2013. Utkast är ett av de största problemen i arbetet med att skapa ett hållbart yrkesfiske.

- Det här är ett mycket viktigt steg som de nordiska länderna tar. Men Skagerak är bara ett litet hörn av Europas hav. Nu måste Danmark och Sverige följa upp arbetet och kräva att resten av EU följer efter och gör utkastförbud obligatoriskt som en del av den pågående reformen EU:s gemensamma fiskeripolitik, säger Jan Isakson, ansvarig för havsmiljöfrågor på Greenpeace.

Idag kastar fisketrålarna i Skagerak tillbaka upp till 30 procent av den torsk som fångas, av de 4800 ton som fångas kastas 1400 tillbaka i havet. Forskarna uppskattar att trålfisket totalt skapar 10 gånger mer bifångst än de fasta redskapen som används, oönskade eller för små fiskar som slängs tillbaka döda eller döende. Detta sker i ett område där fiskbestånden generellt är i djup kris på grund av åratal av överfiske.

- Bifångst och utkast är alltid ett misslyckande. Därför är det oerhört viktigt att ministrarna nu tar tag i grundproblemet, den enorma överkapaciteten i trålflottan. Helt befriade från dieselskatt kan trålarna dammsuga haven på liv och slänga tillbaka allt de inte vill ha. Det problemet finns kvar, säger Jan Isakson.

Greenpeace anser att ett utkastförbud inte får ersätta andra åtgärder för att göra fisket mer hållbart som till exempel:

* Minskning av fiskeflottans kapacitet. Idag har EU:s fiskeflotta kapacitet att fånga 2-3 gånger mer än vad fiskbestånden tål.

* Mer selektiva redskap och andra tekniska regleringar för att skapa ett mer hållbart fiske.

* Marina skyddade områden, stängda för fiske, som ger fiskbestånden och den marina miljön en chans att återhämta sig.

- Dagens beslut om utkastförbud visar att grupper av länder kan gå längre än vad EU gör  via regionala avtal som Skagerak-avtalet. Samma metod kan, om den politiska viljan finns, användas för att reglera fisket i marina skyddade områden, säger Jan Isakson.Mer information:
Jan Isakson – ansvarig havsmiljöfrågor, Greenpeace
+46 70 608 74 83
+46 8 702 70 74
Twitter: @JanIsaksonDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 159 Nästa SistaBåtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - striping da boat!

Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - striping da boat!

Notiser Emil Jonsson fortsätter att bygga och fixa på sin lilla fiskebåt! Här kommer del tre i båtbyggarserien...

Inga kommentarer
Sportfiskarna söker restaureringsexpert till Mörrumsån!

Sportfiskarna söker restaureringsexpert till Mörrumsån!

Eko/ Miljö Sportfiskarna Region Syd söker aktör för att genomföra vattenvårds- och restaureringsarbete i Mörrumsån inom projektet LIFE CONNECTS...

Inga kommentarer
Ny multiartstävling - 24H Gäddborren!

Ny multiartstävling - 24H Gäddborren!

Tävling Runt om i Europa är det ganska vanligt med predatortävlingar där flera arter ger poäng, tyvärr inte så vanligt i Sverige! Nu blir det ändring...

Inga kommentarer
Ny succé för Nyårsgäddan!

Ny succé för Nyårsgäddan!

Eko/ Miljö För åttonde året i rad arrangerades Nyårsgäddan i Västervik under parollen "fiska för bättre fiskevård".

Inga kommentarer
Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Installerar Led Lights!

Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Installerar Led Lights!

Notiser Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden rullar vidare, nya grejer ska installeras! Emil Jonsson jobbar på...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.