+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Stiftelsen Voice of the Ocean - Det är illa ställt med våra hav!
Stiftelsen Voice of the Ocean vill informera om Östersjön!
Fotograf: Privat

Stiftelsen Voice of the Ocean - Det är illa ställt med våra hav!

Att ”Försämrad havsmiljö” ligger i topp över svenskens oro inför framtiden kunde vi läsa om i undersökningen ”Svensk samhällsoro 2019”, publicerad av Göteborgs universitet. Trots den utbredda oron har ämnet haft svårt att komma upp på agendan – därför har stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) som ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor i ett samarbete med Lasse Åberg.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring, innan det är för sent, krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

-Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft. Det handlar i grunden om nyfikenhet, inte kanske primärt om att lösa alla problem samtidigt, men att öka kunskapen och intresset för havet. Voice of the Ocean är en kunskapsrörelse, säger Carl Douglas.

Med hjälp av Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har VOTO tagit fram ett underlag för de viktigaste frågorna som man borde veta om havet, med tyngdpunkt på Östersjön. Även om VOTO strävar efter välmående hav i allmänhet har man valt att sätta fokus på Östersjön, då det är ett litet hav med stark påverkan från människan.

-Genom en bättre förståelse för Östersjön kan vi lättare förstå havet i stort. Självklart är värderingen av dessa frågors vikt subjektiv, och det går alltid att hitta fler, men vi anser att det frågor vi valt ut är viktiga att börja med. I en snar framtid kommer vi att fortsätta och också fokusera på saker som gör havet unikt och viktigt, för miljö och ekologi såväl som för människan specifikt, säger Johan Candert, projektledare på VOTO.

Projektet inbegriper tio animerade kortfilmer, tecknade och berättade av Lasse Åberg, som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter, samt till längre artiklar. Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst. Då Lasse Åberg länge har varit engagerad i miljöfrågor, var samarbetet naturligt.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

För mer information om VOTO kontakta:
Johan Candert, Projektledare
jc@voiceoftheocean.org
0708 - 77 95 45

Kenneth Gidlöf, Verksamhetschef
kenneth.gidlof@voiceoftheocean.org
0706 - 60 53 96
voiceoftheocean.org

Kort om stiftelsen:
Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav. Mer information om stiftelsen finns på: voiceoftheocean.orgDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 167 Nästa SistaUtveckla ditt fiske- häng med på Sportfiskarnas föreläsningar!

Utveckla ditt fiske- häng med på Sportfiskarnas föreläsningar!

Notiser Tillsammans med Sportfiskarna anordnar Studiefrämjandet två digitala föreläsningar för dig som är fiskeintresserad...

Inga kommentarer
Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Eko/ Miljö Är du en erfaren vattenvårdare och drömmer om att arbeta för en organisation där passionen för fiske, fiskevård och levande vattenmiljöer genomsyrar arbetet?

Inga kommentarer
Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Notiser Sportfiskarna uppmanar alla fiskeföreningar och FVO:n landet runt att upplåta fiske gratis på första metardagen 13 maj...

Inga kommentarer
Stort fokus på gädda på SVT!

Stort fokus på gädda på SVT!

Eko/ Miljö Man får nog säga att det blev grand slam för gäddan på SVT Stockholm igår, tre inslag om gäddan i Stockholms skärgård...

Inga kommentarer
Joel Cronander tar riktigt flott SuperSizegös!

Joel Cronander tar riktigt flott SuperSizegös!

Vertikalfiske Joel Cronander, som till vardags jobbar på Sportfiskarna, slår till med en riktigt snygg SuperSizegös!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.