+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Uttalande från förbundsstyrelsen om strömmingsfisket i Östersjön!
Uttalande från förbundsstyrelsen om strömmingsfisket i Östersjön!
Fotograf: Privat

Uttalande från förbundsstyrelsen om strömmingsfisket i Östersjön!

Sportfiskarna ställer sig starkt kritiska till det pelagiska fisket på strömming och skarpsill som sker idag i Östersjön.

Omvittnade problem i skärgårdsfisket och omfattande rapporter om bristande tillgång strömming i kombination av varning från flera forskare gör att detta fiske inte kan ses som hållbart.

Vi vill flytta ut gränsen för storskalig trålning till 12 sjömil längs hela den svenska östersjökusten. Detta är ett krav vi drivit under flera år.

Vi kräver vidare att det införs fredningsområden för att skydda strömmingen i dess övervintringsområden.

Att det pelagiska fisket blivit certifierat enligt MSCs standard är djupt olyckligt. Vi kommer snarast att med MSC ta upp en diskussion om deras certifieringsprocess så att vi i framtiden, som sportfiskare och konsumenter, kan förlita oss på att en certifiering av ett fiske verkligen innebär ett hållbart fiske. Här krävs också ett tydligare mandat till ICES för att förvaltningen av olika bestånd verkligen skall fungera.
Vi kommer också att fortsatt driva kravet på en sammanhållen fiskeripolitik där all form för fiske regleras utifrån vad som hållbart och förenligt med god beståndsvård och där uttag sker utifrån vad som ger störst samhällsekonomisk nytta.

Sportfiskarna är den organisation som tydligast tar ställning för livet under ytan och vi kommer i varje läge att fortsätta att driva på i arbetet för livskraftiga bestånd i friska vatten.

Vi står i Sportfiskarna helt eniga i detta arbete.

Vi konstaterar också att Förbundsstyrelsen är demokratiskt vald, inte på politiska grunder utan baserad på kompetens inom vårt område och engagemang för sportfisket och för ett hållbart fiske. 

Kritik har framförts mot att det i Sportfiskarnas förbundsstyrelse sitter en ledamot som arbetar för MSC. Det bör framhållas att alla ledamöter i större eller mindre grad har arbeten eller ideella uppdrag på andra områden. Detta är i grunden en styrka för förbundet och utgör inget hinder för att vi kraftfullt kan besluta om och driva de frågor som är viktiga för oss. Ellen Bruno är en av förbundsstyrelsen mest välmeriterade ledamöter inom fisket. Hon är utbildad marinbiolog och har arbetat med havs- och vattenfrågor i mer än 15 år, bland annat i statlig förvaltning, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och är nu kommersiell chef MSC. Hon är inte överhuvudtaget involverad i certifieringsprocessen och sitter inte i MSCs styrelse.

Vi har i styrelsen fullt förtroende för varandra och respekt för de demokratiska spelregler som är grunden både för tillsättandet av förbundsstyrelsen i Sportfiskarna och för all vår verksamhet. I 100 år har vi företrätt våra medlemmar och det kommer vi också att göra de kommande 100 åren!Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Laxkungen skrev...
Pengar, makt och påtryckningar
Hej Tyvärr så har väl makt, pengar och påtryckningar styrt detta beslut mer än kunskap och sunt förnuft. Men organisationen rensar bort sig själva genom detta beslut då de tappar förtroende! Så nu behöver man inte bry sig om denna lobbyorganisation och deras märkning! Nicklas
Klockan 15:43, 11 Juli 2020

Fredrik roddan Radsby skrev...
Nu blev ja nyfiken..
Inget att göra med denna process? Men som anställd kommersiell Chef på MSC.. ÄR de inte välutbildade och meriterande Ellen. B den som ska alltså både SJÄLV i sitt uppdrag o säga till dem under henne att sälja /promota det MSC anser miljövänligt industri/foder fiske?!? . Där både handeln företagen ja Båtarna kan skylta med deras märkning och isig kanske då öka både sin omsättning och efterfrågan? Eller?! Ja nu är ja ju bara en oduglig men envis gammal gäddfiskare.. Så förklara gärna för mig vad en anställd kommersiell Chef på MSC gör för jag vill verkligen veta! Vill inte ni? Ja är säkert helt ute o cyklar o då ska Rätt ska ju vara rätt..
Klockan 21:48, 09 Juli 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaTestat - Abborrspö Draugen Elite 7-25 gram!

Testat - Abborrspö Draugen Elite 7-25 gram!

Magazinet Det är alltid roligt att kunna presentera tester på svenska spön och produkter! Här kommer ett av de senaste, abborrspöet Draguen Elite....

Inga kommentarer
Unik sportfiskebåt stulen - håll koll!

Unik sportfiskebåt stulen - håll koll!

Notiser Unik båt stulen! Håll ögonen öppna efter denna Mako 19 CPX som nyligen stulits! En av få av denna modell och den enda med en vit Evinrude...

Inga kommentarer
Missa inte Tjejmetet i Göteborg 16 augusti 2020!

Missa inte Tjejmetet i Göteborg 16 augusti 2020!

Tävling Då var det snart dax för en riktig tradition! Tjejmete i Göteborg! Tjejmetet hålls vid Fiskekyrka den 16:e augusti...

Inga kommentarer
Allt om jakten på stora kräftabborrar!

Allt om jakten på stora kräftabborrar!

Notiser Nu och framöver är det pimetime för jakt på stora starka och riktigt vackra kräftabborrar, här hittar du både film och artiklar i ämnet!

Inga kommentarer
Fiskdöd vid Torsviken maj 2020 - analyssvaren har nu kommit!

Fiskdöd vid Torsviken maj 2020 - analyssvaren har nu kommit!

Eko/ Miljö Tidigare i sommar rapporterade Sportfiskarna om fiskdöd vid Torsviken i Göteborg och nu har provresultaten kommit...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.