+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Riksdagsledamot Elin Segerlind kritisk till MSC-certifieringen av sill och strömming!
Riksdagsledamot Elin Segerlind kritisk till MSC-certifieringen av sill och strömming!
Fotograf: https://www.flickr.com/photos/fvnorthwestern/

Riksdagsledamot Elin Segerlind kritisk till MSC-certifieringen av sill och strömming!

Elin Segerlind, riksdagsledamot (V) och medlem i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott samt mycket engagerad i Östersjöfrågor och fiske kommenterar MSC-certifieringen av fisket efter strömming, sill och skarpsill i Östersjön...

Hej Elin!

Som engagerad i miljöfrågor, fiske och Östersjön, hur ser du på att MSC genom denna certifiering faktiskt legitimerar detta fiske?

- Jag blev förvånad och fick läsa ett par gånger innan jag var säker på att jag uppfattat saken rätt. Idag pågår en debatt parallellt med att mer information hämtas kring sillbestånden i Östersjön och hur hållbara de egentligen är. Att mitt i en sådan diskussion och kunskapsinhämtning besluta att MSC-märka sillen är underligt och känns som ett tydligt inlägg i debatten.

- Sillen i Östersjön har varit utan märkning länge, man hade lätt kunnat vänta tills all fakta var på bordet innan man valde att gå vidare med märkningen.

- Jag hör till dem som tro att en märkning av våra livsmedel är viktig, så även för fisken. Men då måste det vara en märkning som är relevant för konsumenten och som hjälper dem att ta ställning för något verkligt hållbart. MSC har redan innan fått kritik och saknar också helt klimataspekten, när de kan märka till exempel fiskpinnar som åkt till Kina och tillbaka. Vi behöver en märkning för fisk men den måste vara starkare och mer trovärdig än vad MSC är idag.

Hur kan vi som sportfiskare agera för att väcka opinion i frågan

- Sportfiskare har den senaste tiden höjt sina röster allt mer och det får genomslag. Som sportfiskare om man är engagerad i frågor som tex politiken kan påverka är det en bra idé att skriva och höra av sig till oss. Sedan är det viktigt att organisera sig, att vara en stark organisation så som Sportfiskarna är, man är alltid starkare tillsammans.

- Sen är det också viktigt att vi pratar om de här frågorna med våra vänner och bekanta. Förklarar att det spelar roll vilken fisk vi köper. Jag tror att vi är många som har en väldigt förenklad bild av att fisk generellt är ett oproblematiskt livsmedel.

Vad sker i riksdagen för att förbättra situationen för Östersjön i sin helhet, fiske, vattenkvalitet, algblomningar, övergödning mm.

- Det är ganska livliga debatter i riksdagen kring fiskefrågorna, men det finns en viss diskrepans mellan vad vi vill uppnå och vad vi sedan faktiskt gör. Vi är i stort överens om problembilden men åtgärderna skiljer sig åt och det märker man särskilt i debatter med regeringen som inte är beredda att vidta åtgärder. Skiljelinjen går också mellan oss som vill se en ny typ av förvaltning där större fokus ligger på det lokala och de som vill se att dagens system fortsätter med några mindre förändringar. Så vi kan helt klart göra mer.

- När det kommer till frågor som rör Östersjön i stort kommer det till vintern att presenteras ett mycket omfattande arbete från Miljömålsberedningen som handlar om just åtgärder för våra hav med ett helhetsgrepp om frågor som övergödning, infrastruktur, förvaltningsplaner och till viss del även fiske. Vad det sedan leder till i praktiken återstår att se.

Tack Elin och lycka till med arbetet för ett levande fiske och ett levande Östersjön!

//Jan O FishEcoDela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Christian (vänsterväljare) skrev...
Det undrar jag med
Ja det undrar jag också, vad menar du Anders Svensson? Är det hennes ställningstaganden om hur märkningen sätts? Är det hennes åsikter om att man borde ha alla fakta och även sätta miljöaspekterna och populationernas hållbarhet till grund för besluten? Vad är det som hon inte har rätt i i artikeln? Om det är så att du anser att MSC gjort rätt i frågan och tycker att de gör ett bra arbete så är det nog snarare så att folk borde begära DIN avgång.
Klockan 18:04, 04 Juli 2020

Erik skrev...
Anders Svensson (v) kan du utveckla?
Hej Anders, kan du utveckla vad i Elins kommentar som saknar grund i forskning?
Klockan 02:30, 03 Juli 2020

Anders Svensson skrev...
Elin Segerlind bör inte uttala sig om saker hon inte har kunskap om
Elin Segerlind och jag är med i samma parti. Hon uttalar sig uppenbart om saker som inte partiet beslutat om och som partiet inte har någon formulerad politik kring. Hon uttalar sig på ett sätt som inte har stöd i forskning och verklighet. Det är olämpligt. Dessutom är hennes ställningstaganden i mångt och mycket helt felaktiga och inte faktabaserade. När pandemin är över kommer jag att driva frågan om hennes avgång internt i partiet.
Klockan 13:54, 02 Juli 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaDrömfiske i Skärgården!

Drömfiske i Skärgården!

Magazinet Skärgården kring bland annat Stockholm kan erbjuda ett fantastiskt abborrfiske, om man har lite tur och lite tålamod...

Inga kommentarer
Norge rödlistar på nytt - fiske ser allt svårare ut!

Norge rödlistar på nytt - fiske ser allt svårare ut!

Notiser Norge är än en gång oroad över Sverige och Coronaviruset! Många ser framemot att åter ta sig till Norge för fiske men det är inte många som får komma, nu vänta sex nya regioner rödlistas...

Inga kommentarer
Swedish Perch Tournament 2020 - Ny tävling i helgen!

Swedish Perch Tournament 2020 - Ny tävling i helgen!

Tävling Passa på att anmäla ditt lag! Nu är det bara några få dagar kvar till den tredje deltävling av Swedish Perch Tournament 2020...

Inga kommentarer
Årets första kräfttjuvfiskare i Vättern tagen!

Årets första kräfttjuvfiskare i Vättern tagen!

Notiser Igår larmades polisen till Vättern för att kontrollera en misstänkt tjuvfiskare! Mycket riktigt kunde en kräftfiskandes man i 75:års åldern uppbringas...

Inga kommentarer
Strömmen gick i kraftverket - laxen vandrade fel!

Strömmen gick i kraftverket - laxen vandrade fel!

Eko/ Miljö Åskan fick strömmen att försvinna i Vattenfalls kraftverk i Älvkarleby, då öppnades automatiskt en lucka som lockade mängder med lax och öring att stiga för att sedan fastna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.