+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
​Fiske av ål i havet stoppas under tre månader!
​Fiske av ål i havet stoppas under tre månader!
Fotograf: Privat

​Fiske av ål i havet stoppas under tre månader!

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) inför förbud för fiske efter ål i svenska havsområden. Förbudsperioden gäller från 1 november 2020 till 31 januari 2021.

– Vi inför också åtgärder för att stärka fiskerikontrollen av ålfisket, säger Sofia Brockmark, utredare vid HaV.

Det blir förbjudet att fiska efter ål i svenska kustområden under samma period som de två senaste åren, 1 november till och med 31 januari. Det är då en stor andel vuxna ålar passerar Öresund på sin lekvandring på väg ut ur Östersjön. Sedan 2007 råder generellt förbud att fiska ål. Endast den som har särskilt tillstånd från HaV får fiska ål. Den som ändå råkar fånga en ål måste försiktigt släppa tillbaka den.

– Fiskestoppet innebär att vi fortsätter skydda den akut hotade ålen, säger Sofia Brockmark.

Bakgrunden till förslaget är att EUs fiskeministrar har beslutat om ett fortsatt tre månaders fiskestopp av europeisk ål. Varje land ska utifrån EUs beslut om fiskekvoter för 2020 införa en stopperiod under tre sammanhängande månader, mellan den 1 augusti 2020 och den 28 februari 2021. Som medlemsland väljer vi själva tidsperioden.

Stärkt fiskerikontroll

HaV ser även behov av att stärka fiskerikontrollen. Yrkesfiskare kommer därför att behöva förhandsanmäla sina landningar av ål. De måste också ange positionerna för de sumpar där ålarna förvaras innan landning. Dessa regler träder i kraft redan 1 juni i år.

– De gör det möjligt för fiskerikontrollen att genom stickprov verifiera hur mycket ål som landas och att de minimått som finns för ål efterlevs. Det är också viktigt att kunna kontrollera att de som fiskar verkligen har tillstånd att fiska ål, säger Elin Hedman, handläggare vid HaV.

Sverige har sedan tidigare infört omfattande fiskeregleringar för att reducera fisket och stärka skyddet för ålen på olika sätt. Det har lett till att fångsterna i ålfisket reducerats med drygt 80 procent i de svenska kustområdena sedan 2007.

Fakta om ålen i svenska vatten

Svenska yrkesfiskare landade 2019 drygt 80 ton ål i Östersjön, en minskning med drygt 40 procent jämfört med 2018. Den landade fångsten i svenska sötvatten är ca 80-100 ton.

Sverige har haft utsättningar av glasål sedan 70-talet, men tidigare var det främst för att stödja fisket. De senaste tio åren handlar det istället främst om att bevara och stärka lekbeståndet.

Läs mer om HaV:s arbete med ålförvaltning

Läs mer om ålbeståndet

Läs mer om Sveriges nationella ålförvaltningsplan

Länk till Jordbruksverket

För mer information, kontakta Elin Hedman, handläggare vid Östersjöenheten för fältkontroll, tel 010-698 61 55, elin.hedman@havochvatten.se, eller Sofia Brockmark, utredare vid enheten för fiskereglering, tel 010-698 65 81, sofia.brockmark@havochvatten.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaSportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Sportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Eko/ Miljö Det är självklart att fler aktörer än samer ska få ingå i den sk. Girjasutredningen! Det är många som är berörda och intresserade av jakt och fiske och övrigt friluftsliv och hur den sk. Girjasdomen påverkar framtiden...

Inga kommentarer
Fiska i stan - så gör du!

Fiska i stan - så gör du!

Notiser Fiska i stan från land? Här får du tips från mitti om hur du hittar fisken i Stockholm...

Inga kommentarer
Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Blogg 2013 Vissa arter engagerar mer än andra. Tex säl och skarv! Här finns massor med info om just sälen för den som vill vara påläst kring problemen...

Inga kommentarer
Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.