+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Skräcken för gäddor ger upphov till syskonarter av sik!
Skräcken för gäddor ger upphov till syskonarter av sik!
Fotograf: FishEco

Skräcken för gäddor ger upphov till syskonarter av sik!

Kan skräcken för farliga gäddor göra att sikbestånden i våra stora sjöar börjar dela upp sig i olika arter? En ny studie av forskare vid SLU och Umeå universitet tyder på det.

– Genom att studera sikbestånden i ett stort antal sjöar och samla in kunskap från lokala fiskare, har vi lyckats kartlägga de miljöfaktorer som leder till att siken delar upp sig i olika "syskonarter" i samma sjö, säger Göran Englund, professor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Det har länge varit känt att arter som sik och röding kan dela upp sig i lokala former som har olika levnadssätt och äter olika typer av föda, trots att de lever i samma sjö. Eftersom de här formerna ofta slutar att få gemensam avkomma brukar fenomenet ses som ett fascinerande exempel på hur bildandet av nya arter kan inledas.

Svår forskningsfråga

Fenomenet har studerats intensivt under flera årtionden, men det har visat sig svårt att svara på frågan hur syskonarterna uppstår.

– Ett problem har varit att det funnits för få sjöar där man känt till om sikbeståndet är uppdelat eller inte, vilket har gjort det svårt att på ett enkelt sätt jämföra de här sjögrupperna för att förstå vilka miljöfaktorer som ligger bakom. Ett annat är att man huvudsakligen studerat sjöar där uppdelningen pågått ganska länge. Det har gjort det svårt att räkna ut vilka egenskaper hos syskonarterna som varit viktiga för uppdelningen och vilka som uppstått först efter att populationerna blivit isolerade från varandra, säger Gunnar Öhlund, forskare vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö.

För att söka lösa problemen har forskarna fokuserat på sjöar i Norrlands inland, där svenska forskare redan under 1900-talets mitt dokumenterade många sjöar med uppdelade sikbestånd. Genom att inventera ytterligare ett stort antal sjöar med både unga och gamla sikpopulationer tror sig forskarna bakom studien nu ha hittat gåtans lösning.

– Våra data visar att det är gäddan som driver artbildningsprocessen och nyckeln verkar ligga i att den ökar storleksvariationen i sikbeståndet. När det finns gädda kommer många sikar att hålla sig undan och växa ganska dåligt i de delar av sjöarna där det finns få gäddor. Andra individer kan lyckas nå en säker storlek i de födorika delar av sjön där det finns många gäddor, och när de väl gjort det kan de fortsätta att växa sig ordentligt stora. På det här sättet ger gäddan upphov till "dvärgar" och "jättar" i sikpopulationen, och det verkar sedan sätta i gång den fortsatta artbildningsprocessen, säger Gunnar Öhlund.

Studien, som finansierats av FORMAS, Vetenskapsrådet och Göran Gustafssons stiftelse för natur och miljö i Lappland, är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Evolution Letters.

Originalartikel

Öhlund, G., Bodin, M., Nilsson., K., Öhlund., S-O., Mobley K., Hudson. A.G., Peedu, M., Brännström, Å., Bartels, P., Præbel, K., Hein, C.L., Johansson, P. and Englund, G.: Ecological speciation in European whitefish is driven by a large-gaped predator. Evolution Letters 2020.
https://doi.org/10.1002/evl3.167

För mer information, kontakta gärna

Gunnar Öhlund, Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU i Umeå
Mobil: 070-213 10 06
E-post: gunnar.ohlund@slu.se


Göran Englund, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet
Mobil: 070-245 10 38
E-post: goran.englund@umu.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 149 Nästa SistaFishEco på gäddturné i Norrland!

FishEco på gäddturné i Norrland!

Spinn FishEco på turné i Norrland. Det ska fiskas, testas spön, fotas och lite andra hyss som att testa ut vår egen Buster Jerk serie Fyra Små Rätter som Mikael Breding målat...

Inga kommentarer
Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland!

Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland!

Eko/ Miljö Sportfiskarnas nyöppnade regionkontor i Jämtland fortsätter att utöka verksamheten. Under höstterminen kommer sju skolor med omkring 42 skolklasser delta i projekt Skolbäcken...

Inga kommentarer
Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser!

Eko/ Miljö Marina skyddsområden finns bland annat för att skydda de fiskarter som lever i områdena. Men hur effektivt är egentligen skyddet? Nu ska Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten kartlägga fiskars rörelser och beteende för att ta reda på just detta...

Inga kommentarer
Ny ranking i Swedish Pike League - Mälaren Cup avgord!

Ny ranking i Swedish Pike League - Mälaren Cup avgord!

Tävling Då får vi presentera ännu en ny ranking i Swedish Pike League! Stort grattis till segrarna Team PKJ som tyvärr inte är med i SPL. Dom som tog hem 1200 poäng blev tvåan, Team D-bandzfishing som med det...

Inga kommentarer
Förlängd fiskesäsong i Nyköpingsån!

Förlängd fiskesäsong i Nyköpingsån!

Notiser Möjligheten till fiske förlängs i Nyköpingsån. För att utnyttja den potential som ån besitter angående fiske, turism och fritidsaktiviteter har Sportfiskarna beviljats dispens från länsstyrelsen i Södermanland för förlängning av fisket i ån till och med senast 15 oktober 2020...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.