+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Utmärkelse från Sportfiskarna - Tre tungt meriterade fick guldnålen!
Finansmannen Björn Carlsson startade stiftelsen Baltic 2020 med en halv miljard svenska kronor ur egen ficka...
Fotograf: BalticSea2020

Utmärkelse från Sportfiskarna - Tre tungt meriterade fick guldnålen!

I samband med Sportfiskarnas digitala kongress utdelades även förbundets högsta utmärkelse i guld till tre mycket meriterade kandidater.

Mottagare av hederstecknen var finansmannen Björn Carlsson, forskaren Erik Degerman, samt ekologen och fiskevårdaren Ingemar Alenäs.

Motiveringar för förtjänsttecken vid kongressen 2020:

Björn Carlsson, Stockholm
Finansmannen Björn Carlsson växte upp i Stockholms skärgård och har med egna ögon bevittnat hur miljön i Östersjön försämrats. När han en dag ställde sig frågan vad man gör när man har mera pengar än man kan göra av med blev svaret att starta en stiftelse för att vända den negativa utvecklingen för miljön i Östersjön.
År 2005 grundade Björn Carlsson stiftelsen Baltic 2020 genom att skänka en halv miljard svenska kronor ur egen ficka. Syftet var att under 15 år bidra till att vända utvecklingen och bidra till en friskare Östersjön.

Sammanlagt har mer än 600 miljoner kronor runnit ner i Östersjön genom stiftelsen. Björn Carlsson har visat på en extraordinär framsynthet och ödmjukhet i en av samtidens svåraste framtidsfrågor och han har själv också bidragit aktivt såväl i enskilda frågor som anläggning av gäddfabriker som att skriva debattartiklar i ledande dagspress i Sverige. Genom sina insatser har Björn Carlsson sällat sitt namn till de i Sverige fåtaliga kapitalister som på ett oegennyttigt sätt valt att investera i en framtid för kommande generationer runt Östersjön och därigenom också visat vägen för andra resursstarka personer att genomföra liknande satsningar i framtiden.

För dessa insatser tilldelar vi Björn Carlsson Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds högsta utmärkelse: Hederstecknet i guld.

 

degerman-800

Erik Degerman, Örebro
Erik har sedan slutet av 1970-talet varit anställd på Fiskeriverkets forskningsavdelningar och Sveriges Lantbruksuniversitet. Han har forskat om och uppmärksammat viktiga miljöfrågor om våra vattenekosystem och fiskbestånd. Eriks stora insats har varit att på ett unikt pedagogiskt sätt förklara komplicerade samband i ekosystemen, hur miljöpåverkan och fiske påverkar de känsliga ekosystemen och vad som kan göras för att återställa dessa genom åtgärder som förbättrar vattenkvalitén, den fysiska miljön i och runt våra sjöar, vattendrag och kustområden samt hur bestämmelser för fiske bör utformas.

Erik har även varit en av Sveriges mest produktiva forskare i alla tider i framtagandet av vetenskapliga artiklar, rapporter och böcker. Hans unika pedagogiska fallenhet för att förklara svåra samband på ett enkelt sätt och det personliga engagemanget har gjort honom till en av Sveriges mest uppskattade föredragshållare och författare till populärvetenskapliga rapporter och böcker inom området sportfiske och fiskevård.

För dessa insatser tilldelar vi Erik Degerman Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds högsta utmärkelse: Hederstecknet i guld.

alenas-ny-800
Ingemar Alenäs, Vessigebro
Ingemar påbörjade sin forskning i försurade vattenområden i Göteborgsområdet och studerade kalkningens effekter redan under 1970-talet. Han var en av de viktigaste personerna för ta fram, följa upp och utveckla kalkningsplaner för vattensystemen på västkusten.
Ingemar har varit en av de ledande personerna för att utveckla fiskevården inom sportfiskarnas organisation såväl i sportfiskeklubbar, distrikt som på förbundet.  Han var en av initiativtagarna till Sportfiskarnas första skolmaterial om fiskevård och livet under vattnet.

Höjdpunkten i Ingemars långa karriär har varit arbetet för att bevara och restaurera laxbeståndet i Ätran. Kalkningsverksamheten har effektiviserats, datainsamlingen om laxbeståndet har utvecklats och Ätran är idag det viktigaste vattendraget för forskning om atlantlaxen. Ingemar var initiativtagare till utrivningen av kraftverket i Herting i Ätrans nedre del. Den tidigare forsen har återskapats och utvandrande smolt, besor och ålar kan nu passera kraftverket utan att hackas sönder i turbinerna.

För dessa insatser tilldelar vi Ingemar Alenäs Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds högsta utmärkelse: Hederstecknet i guld.
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 141 Nästa SistaGotländsk öring sätts ut i Trödjeån!

Gotländsk öring sätts ut i Trödjeån!

Eko/ Miljö Den Gotländska öringen är smart, har koll på om bäckarna torkar ut och lämnar då sina vatten. 20 000 avkommor från dessa har satts ut i vattenkänsliga Trödjeån som mynnar norr om Gävle...

Inga kommentarer
Extremvädret 2018 gav rekordlåg måluppfyllelse i kalkningen!

Extremvädret 2018 gav rekordlåg måluppfyllelse i kalkningen!

Eko/ Miljö Havs och vattenmyndigheten har nyligen publicerat sammanställningen av nyckeltalen för kalkningen under 2018 vilket bland annat visar på ovanligt låg måluppfyllelse...

Inga kommentarer
Miljarder liter kloakvatten ut i Öresund!

Miljarder liter kloakvatten ut i Öresund!

Eko/ Miljö Nu avslöjas att vansinniga mängder avloppsvatten från Köpenhamn har runnit rätt ut i Öresund, det stannar inte där...

Inga kommentarer
ABU-lägren i Forshaga tvingas ställa in!

ABU-lägren i Forshaga tvingas ställa in!

Notiser Lägerarrangörerna har tyvärr fått fatta det tråkiga beslutet att ställa in årets två fiskeläger i Forshaga. Skälet är nuvarande restriktioner för resande mm under pandemin...

Inga kommentarer
Viktigt sjögräs planteras ut i mängder!

Viktigt sjögräs planteras ut i mängder!

Eko/ Miljö Nu ska stora mängder av det viktiga ålgräset planteras ut på havsbotten i Kosterhavets nationalpark. Många ålgräsängar har försvunnit i Bohuslän, vilket ställt till med problem i havet...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.