+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Haven kan brukas hållbart inom en generation!
Haven kan brukas hållbart inom en generation
Fotograf: https://www.flickr.com/photos/htakashi/

Haven kan brukas hållbart inom en generation!

De förändringar som skett inom det globala fisket pekar åt rätt håll och även om utmaningarna är stora så manar vetenskapen till optimism, enligt en ny vetenskaplig artikel i tidskriften Nature.

– Jag ser denna artikel som ett kvitto på att det arbete vi och våra partners lägger ner på miljömärkningsprogrammet MSC är viktigt för att komma tillrätta med överfiske i världens hav, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Slutsatsen i artikelnär att vi bör ställa om helt och radikalt förbättra för det marina livet i linje med FN:s hållbarhetsmål 14, fram till år 2050. Vidare pekar forskarna på vikten av omedelbara insatser för att minska fisketrycket och andra påfrestningar på havet så som klimatförändringar och samtidigt öka andelen marina skyddsområden och återställa utarmade bestånd och ekosystem.

– Vi tar FN:s hållbarhetsmål på största allvar och tillsammans med alla våra partners jobbar vi konkret mot både mål 14 som handlar om levande hav, men även andra FN mål, säger Linnéa Engström.

Forskarna har kunnat visa att fiskbestånd där vetenskapliga beståndsuppskattningar finns i ökad grad driver på mot hållbarhet. Men även att delar av södra halvklotets fisken, där data ofta saknas, måste växlas upp mot en hållbar förvaltning för att säkra mat till miljoner och ett hållbart uttag.

– Det är dags att driva på förändring för fisken i globala syd. Här spelar MSC en viktig roll och det är bara genom samarbete och engagemang vi kan lyckas med att leva i samklang med haven och naturen, och som också så uppenbart pekas ut av forskningen, säger Linnea Engström

Forskarna understryker vidare att optimism alltid ska balanseras med transparent och kraftfull kommunikation av riskerna med nuvarande utmaningar som finns inom vissa fisken.

Hittills har MSC:s program levererat 1600 förbättringar i 361 certifierade fisken globalt. Det är de väl förvaltade fisken i norr som lätt kunnat bli certifierade, nu satsar MSC stort på att stötta fisken i globala syd på deras hållbarhetsresa. Genom MSC:s Ocean Stewardship Fund kan småskaliga fisken i både nord och syd söka medel och få stöd för att bygga upp data, förvaltning och möjligheter för tillgång till marknader. 

Om Marine Stewardship Council (MSC)

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation vars vision är ett levande hav med fisk för både denna och kommande generationer. Därför har MSC ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bidrar till att skapa en hållbar marknad för fisk och skaldjur.

MSC:s miljömärke på en produkt innebär att fisken eller skaldjuret kommer från ett fiske som certifierats av en oberoende certifierare enligt MSC:s vetenskapligt baserade miljöstandard för hållbart fiske. Fisken eller skaldjuret ska även vara fullt spårbar till ett hållbart fiske.


Fler än 300 fisken i över 30 länder är certifierade enligt MSC:s standard. Dessa fisken fångar runt 15 procent av den årliga globala fångsten av fisk och skaldjur. Mer än 36 000 fisk- och skaldjursprodukter världen över bär MSC:s miljömärke. För mer information besök www.msc.org/se.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 141 Nästa SistaGotländsk öring sätts ut i Trödjeån!

Gotländsk öring sätts ut i Trödjeån!

Eko/ Miljö Den Gotländska öringen är smart, har koll på om bäckarna torkar ut och lämnar då sina vatten. 20 000 avkommor från dessa har satts ut i vattenkänsliga Trödjeån som mynnar norr om Gävle...

Inga kommentarer
Extremvädret 2018 gav rekordlåg måluppfyllelse i kalkningen!

Extremvädret 2018 gav rekordlåg måluppfyllelse i kalkningen!

Eko/ Miljö Havs och vattenmyndigheten har nyligen publicerat sammanställningen av nyckeltalen för kalkningen under 2018 vilket bland annat visar på ovanligt låg måluppfyllelse...

Inga kommentarer
Miljarder liter kloakvatten ut i Öresund!

Miljarder liter kloakvatten ut i Öresund!

Eko/ Miljö Nu avslöjas att vansinniga mängder avloppsvatten från Köpenhamn har runnit rätt ut i Öresund, det stannar inte där...

Inga kommentarer
ABU-lägren i Forshaga tvingas ställa in!

ABU-lägren i Forshaga tvingas ställa in!

Notiser Lägerarrangörerna har tyvärr fått fatta det tråkiga beslutet att ställa in årets två fiskeläger i Forshaga. Skälet är nuvarande restriktioner för resande mm under pandemin...

Inga kommentarer
Viktigt sjögräs planteras ut i mängder!

Viktigt sjögräs planteras ut i mängder!

Eko/ Miljö Nu ska stora mängder av det viktiga ålgräset planteras ut på havsbotten i Kosterhavets nationalpark. Många ålgräsängar har försvunnit i Bohuslän, vilket ställt till med problem i havet...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.