+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Vänerns unika laxbestånd ska värnas!
Gullspångslax och Klarälvslax är unika fiskar som måste skyddas!
Fotograf: FishEco

Vänerns unika laxbestånd ska värnas!

Överlevnaden för Vänerns vilda laxbestånd ska tryggas i ett projekt där EU nu satsar 5,5 miljoner kronor. Under tre år kommer länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland samla in och analysera data om Vänerlaxens livsmiljöer. Det ska sedan utgöra underlag för en långsiktigt hållbar plan.

Vänern har fyra helt unika stammar av lax och öring. De använder sedan sista istiden Vänern, i stället för havet, för att äta och växa sig stora. Tyvärr hotas laxen idag av bland annat klimatförändringar och hotade och skadade livsmiljöer.

- Vi är glada att det här viktiga projektet kommer igång. Det behövs en tydlig plan för att trygga Vänerlaxens överlevnad, säger Anna Hagelin, projektledare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Länsstyrelsens ambition med projektet är att skapa en anpassningsbar plan för att bevara och förstärka de stammar som förökar sig naturligt i Vänern i dag.

Projektet ska också verka för ett hållbart fiske där den vilda laxens långsiktiga överlevnad inte hotas. Det kan innebära kraftfulla åtgärder som även påverkar fisket. För att öka möjligheten till naturlig reproduktion krävs sannolikt även stora insatser och åtgärder för miljöanpassning och reglering i älvarna.

- För att nå framgång med arbetet att bevara den vilda laxen måste ett helhetsgrepp tas som omfattar utmaningar i både älv och sjö, och som berör såväl vild som odlad lax, säger Anna Hagelin.

Arbetet kommer att drivas i fem olika paket, bland annat specifika planer för Gullspångsälven och Klarälven. Läs mer på Länsstyrelsens webbplats om Fiskevårdsåtgärder. Se Fiskevårdsåtgärder i länet/Vänern/Förvaltningsplan för Vänern.

Följ projektet på Facebook: 
Förvaltning Vänerlax där ny information om pågående projekt läggs ut med jämna mellanrum.
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 141 Nästa SistaGotländsk öring sätts ut i Trödjeån!

Gotländsk öring sätts ut i Trödjeån!

Eko/ Miljö Den Gotländska öringen är smart, har koll på om bäckarna torkar ut och lämnar då sina vatten. 20 000 avkommor från dessa har satts ut i vattenkänsliga Trödjeån som mynnar norr om Gävle...

Inga kommentarer
Extremvädret 2018 gav rekordlåg måluppfyllelse i kalkningen!

Extremvädret 2018 gav rekordlåg måluppfyllelse i kalkningen!

Eko/ Miljö Havs och vattenmyndigheten har nyligen publicerat sammanställningen av nyckeltalen för kalkningen under 2018 vilket bland annat visar på ovanligt låg måluppfyllelse...

Inga kommentarer
Miljarder liter kloakvatten ut i Öresund!

Miljarder liter kloakvatten ut i Öresund!

Eko/ Miljö Nu avslöjas att vansinniga mängder avloppsvatten från Köpenhamn har runnit rätt ut i Öresund, det stannar inte där...

Inga kommentarer
ABU-lägren i Forshaga tvingas ställa in!

ABU-lägren i Forshaga tvingas ställa in!

Notiser Lägerarrangörerna har tyvärr fått fatta det tråkiga beslutet att ställa in årets två fiskeläger i Forshaga. Skälet är nuvarande restriktioner för resande mm under pandemin...

Inga kommentarer
Viktigt sjögräs planteras ut i mängder!

Viktigt sjögräs planteras ut i mängder!

Eko/ Miljö Nu ska stora mängder av det viktiga ålgräset planteras ut på havsbotten i Kosterhavets nationalpark. Många ålgräsängar har försvunnit i Bohuslän, vilket ställt till med problem i havet...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.