+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Det ökande trycket på Vänerns gäddor får konsekvenser...
En värdefull fisk, en Vänergädda...
Fotograf: Privat

Det ökande trycket på Vänerns gäddor får konsekvenser...

Nu startas projektet HåV - Hållbar fisketurism i Vänern. Sportfisket och sportfisketurismen står inför stora utmaningar för att kunna ses som långsiktigt hållbar. Det gäller inte minst det fria handredskapsfisket där gynnsamma restriktioner och regler ofta saknas för att skydda vissa arter från ohållbart nyttjande.

Projektet ska genom planering och information skapa bättre förutsättningar för ett hållbart sportfiske i Vänern. Sportfisket i Vänern är en viktig resurs som lockar besökare och sportfiskare från när och fjärran.

”Att intresset och fisketrycket ökar på vissa arter kan dock påverka både fiskbestånd, sportfiske och besöksnäring negativt på sikt. Det är därför viktigt att vi planerar långsiktigt och främjar hållbart sportfiske” menar Simon Jonsson, projektledare.

Bakgrunden till projektet är till stor del de senaste årens explosionsartade ökning av gäddfiske på Vänern. Projektet ägs och finansieras av Leader - Fiskeområde Vänern, och planeras pågå under knappt två år. Inom projektet ska det bland annat tas fram en handlingsplan med riktlinjer för hållbart sportfiske i Vänern, turistinformatörer och sportfiskare ska utbildas och informeras samt att hållbara fiskeupplevelser ska tas fram i samverkan med entreprenörer.

Slutligen ska bild- och filmmaterial tas fram för marknadsföring och information om de resultat som projektet lett till.

Kontakt: Projektledare: Simon Jonsson Simon@fiskeomradevanern.se 073-093 97 15

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Hans Persson skrev...
Största bifall till senaste inläggen
Barockt att tro att spöfiske med säkert 95% catch and release skulle hota gäddan i Sveriges största sjö. Säsong plus väderförhållanden är ytterliggare avgörande faktorer som omöjliggör ständiga storfångster. Ytan o volymen på sjön en ytterligare ventil. Men naturligtvis ser någon en chans att göra sig en slant på en hitte på risk.
Klockan 02:00, 04 Mars 2020

Trolling skrev...
17st gäddor i snitt per dag
Under det senaste åren har jag gjort misstaget att försöka trollingfiska efter lax och öring i Vänern i slutet av maj och början av juni. Jag fiskade 5 dagar med ett snitt på 17 gäddor per dag som bifångster. Jag fiskade pelagisk på djup mellan 15-50m. 36 gäddor var det en av dagarna. Så att det skulle finnas någon brist på gädda i sjön Vänern är ett rent skämt..
Klockan 20:37, 03 Mars 2020

Brochet skrev...
Europas största bestånd av gädda? Obefintligt uttag.
Det kan väl inte vara arten gädda som någon tror är hotad? Troligen är sanningen närmare att några få enskilda individer som försöker sko sig själva på EU bidragspengar.
Klockan 13:54, 03 Mars 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 137 Nästa SistaKartläggning ska ge mer kunskap om fisk längst Gävleborgs kust!

Kartläggning ska ge mer kunskap om fisk längst Gävleborgs kust!

Eko/ Miljö Sportfiskarna deltar nu i FiskPro-X, en stor kartläggning av fiskbestånd och viktiga kustvattenmiljöer i Gävleborgs län...

Inga kommentarer
En skönhet till SuperSizeabborre för Christer Bramstedt!

En skönhet till SuperSizeabborre för Christer Bramstedt!

Spinn Abborrfisket är verkligen magiskt i år! Näste man att vittna om det är Christer Bramstedt slår till med en riktig skönhet till abborre!

Inga kommentarer
Låna metspön i Nyköping och kom ut i vårsolen!

Låna metspön i Nyköping och kom ut i vårsolen!

Notiser Från och med 26 mars kan du som bor i Nyköping med omnejd låna metspön av Sportfiskarna...

Inga kommentarer
Nu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Nu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Notiser Sportfiskarna har tillsammans med flertalet experter tagit fram ett spännande informationsmaterial om tre svenska arter – gädda, öring och gös. Nu släpps första delen, gädda...

Inga kommentarer
Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Notiser Snart brakar nyheten om en riktig megagädda loss i Europa. Vi pratar alltså 20+. Fisk, fångstman och andra detaljer kring denna drömfisk kommer att släppas imorgon kl 20.00...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.