+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Havs- och vattenmyndigheten ger 437 miljoner till lokala miljöprojekt!
Havs- och vattenmyndigheten ger 437 miljoner till lokala miljöprojekt
Fotograf: Privat

Havs- och vattenmyndigheten ger 437 miljoner till lokala miljöprojekt!

Projekt som rör kalkning, fiskevård, lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) och skydd av hotade arter får i år dela på totalt 437 miljoner kronor. Det är Havs- och vattenmyndigheten som fördelar stödet till länsstyrelserna runt om i landet. I år sker en extra satsning på lokala vattenvårdsprojekt och fiskevård.

Havs- och vattenmiljöanslaget, som i år är 9 procent högre jämfört med 2019, är en viktig nationell satsning för att bevara och skydda våra hav, sjöar och vattendrag. Havs- och vattenmyndigheten fördelar delar av stödet till landets 21 länsstyrelser som i sin tur fördelar medel vidare till kommuner och olika organisationer.

Pengarna går bland annat till fiskevård, kalkning, arbete med vattenförvaltning, åtgärdsprogram för hotade arter samt insatser för att bevara och skydda havs- och vattenmiljöer.

Minska övergödningen

Lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) har sedan 2018 fått ökat stöd. LOVA-bidraget infördes 2009. Det kan sökas av kommuner, ideella organisationer och sammanslutningar i icke vinstdrivande syfte till lokalt vattenvårdsarbete.

– Syftet är i första hand att minska övergödningen och spridning av miljöfarliga ämnen i vattenmiljön, säger Mats Svensson, avdelningschef vid Havs- och vattenmyndigheten.

Skapar nya arbetstillfällen

En nyhet i år är att mer stöd ges till lokala fiskevårdsprojekt. Återställning av livsmiljöer och utsättning av fisk är några exempel på vad som kan göras.

– Det är ett viktigt område och vi är väldigt glada att kunna dela ut mer stöd till just detta. Ett extra plus är att det skapar arbetstillfällen inom turism och sportfiske, säger Mats Svensson.

Totalt fördelas de 437 miljonerna så här:

  • Lokala vattenvårdsprojekt, LOVA-projekt: 230 miljoner
  • Kalkning: 165 miljoner
  • Åtgärder för att skydda hotade arter: drygt 13 miljoner
  • Fiskevård: 29 miljoner 

För mer information, kontakta:

Mats Svensson, chef avdelningen för havs- och vattenförvaltning vid Havs- och vattenmyndigheten. Tel 010-698 63 74, mats.svensson@havochvatten.se

Så här fördelas stödet till länsstyrelserna:

Länsstyrelse Belopp (miljoner kronor)
Blekinge 14,8
Dalarna 15,9
Gotland 7,3
Gävleborg 16,6
Halland 26,7
Jämtland 16
Jönköping 22,8
Kalmar 18,7
Kronoberg 17,6
Norrbotten 10,5
Skåne 30,3
Stockholm 19,3
Södermanland 12,1
Uppsala 13,7
Värmland 39
Västerbotten 29,9
Västernorrland 16,4
Västmanland 9,4
Västra Götaland 70,5
Örebro 12,5
Östergötland 17,6

 

ÄmnenDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaÖver båda drömgränserna för Steve McVey!

Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Spinn Betesbyggaren och redskapsutvecklaren Steve McVey slår till med en magnifik abborre! Hela 50 cm och 2430 gram tung...

Inga kommentarer
Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Eko/ Miljö Under en vecka i höstas trotsade skolklasserna på Öregrunds skola både regn och snålblåst för att röja vass vid Kavaröbro i Öregrund. Målet var att skapa en blå bård där gäddorna kan leka under våren...

Inga kommentarer
Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Eko/ Miljö 23 mars arrangerade Sportfiskarna ett digitalt skarvseminarium med särskilt fokus på skarvens predation av havsöring och lax i södra Bottenhavet. Exakt hur stor påverkan skarven har är oklart men lågt räknat försvinner årligen tusentals öring- och laxsmolt ner i skarvmagarna...

Inga kommentarer
Havsöringsfiske på Öland!

Havsöringsfiske på Öland!

Fluga Peter Svensson bloggen Gälgreppet återvänder till Öland för att jaga silver! Öland är stället för havsöring och den här gången fiskar han med guiden William Kernchen. William driver Sea Trout Adventures...

Inga kommentarer
Nya Gefan-produkter på digital fiskemässa!

Nya Gefan-produkter på digital fiskemässa!

Eko/ Miljö Idag Fredag 9 april öppnar de digitala portarna till SportfiskeSverige Online där Sportfiskarna bland annat säljer nya Gefan-produkter...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.