+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Gäddan i Blekinge ska skyddas!
Nya fredningsområden från 1 april ska skydda den kustlekande gäddan.
Fotograf: Olof Engstedt

Gäddan i Blekinge ska skyddas!

Sportfiskarna stöttar nu ett förslag om att inrätta 18 nya fredningsområden på kusten. Syftet med förslaget är skydda den kustlekande gäddan.

Förslaget innebär i sin helhet att tio fredningsområden inrättas där allt fiske är förbjudet under perioden 1 januari-31 maj, samt att fredningstiden för åtta befintliga fredningsområden i anslutning till åmynningar till skydd för havsöring förlängs fram till 31 maj. Förslaget är nu ute på remiss från Havs- och vattenmyndigheten med svarstid fram till 1 mars. Sportfiskarna region Syd sammanställer nu ett svar i samråd med alla förbundets regioner på ostkusten samt Sportfiskarnas lokala distrikt i Blekinge. Om förslaget går igenom oförändrat kommer alla nya fredningsområden att börja gälla från 1 april.

-Sportfiskarna har sedan länge stöttat arbetet med att inrätta fler fredningsområden för känsliga fiskbestånd på ostkusten. I detta arbete har vi nära kontakt med berörda länsstyrelser som utformar förslagen, säger Anders Karlsson, chef för Region Syd.

Plaskefisket oroar många sportfiskare
Debatten och känslorna har svallat hett på sociala medier på slutet med anledning av det så kallade plaskefisket som bedrivits efter gädda i Blekinge. Plaskefisket är ett nätfiske där man stänger av vikar, eller grunda kustavsnitt och skrämmer in fisken i näten genom att exempelvis plaska eller köra båt. Fisket är en gammal nätfiskemetod som är tillåten enligt nuvarande regelverk. Metoden kan innebära att det lokalt blir ett mycket betydande uttag av gädda. Men enligt ansvariga handläggare på Havs- och Vattenmyndigheten är det i nuläget inte aktuellt att gå in och reglera enskilda fiskemetoder.

- För att skydda känsliga fiskbestånd arbetar vi främst med att freda känsliga och viktiga områden för allt fiske. I detta arbete är förslaget om nya fredningsområden ett viktigt första steg. Vi kommer sedan, tillsammans med länsstyrelsen, att titta på om det finns behov av att ytterligare förstärka skyddet för fiskbestånden på berörda kustavsnitt, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten.

Sportfiskarna driver sedan länge frågan om att flytta ut nätfisket från tremeterskurvan längs alla kuststräckor. Från och med september 2019 infördes exempelvis nya begränsningar i fisket längs kusten från Västernorrlands län till Tierps södra kommungräns. Läs mer om detta här: Striktare fiskeregler införs längs södra Norrlandskusten

-Sportfiskarna vill se ett generellt förbud för nätfiske innanför tremeterskurvan på alla kuststräckor, det är ett mål vi arbetat mot länge. För fiskens del är det bästa skyddet och det gynnar även en hållbar utveckling av sportfiskebranschen, säger Anders Karlsson.

Resultaten av Sportfiskarnas gäddvåtmark riskeras
Under 2018 färdigställde Sportfiskarna en gäddvåtmark i Vambåsa, väster om Karlskrona i Blekinge. Gäddvåtmarken har sedan våren 2018 producerat tusentals gäddyngel ut till omgivande kust. Enligt rapporter bedrivs nu yrkesfiske efter gädda i nära angränsning till gäddvåtmarken. Våtmarken har kostat hundratusentals kronor i statsbidrag. Syftet med gäddvåtmarken är att långsiktigt förbättra gäddans beståndsstatus på kusten, en målsättning som kan äventyras av ett kraftigt uttag av de vuxna gäddor som ska leka i våtmarken.

-Sportfiskarna kommer i vårt remissvar generellt att se över behovet av att ytterligare utöka skyddet för kustgäddan. Exempelvis i angränsning till vår anlagda våtmark och andra viktiga lekområden, avslutar Anders Karlsson.

Läs mer om gäddvåtmarken i Vambåsa här.

Mer info: Anders Karlsson, regionchef Region Syd, 040-685 87 31, anders.karlsson@sportfiskarna.seDela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Saltö skrev...
Rödlistad
Det är beklagligt att inga har nämnt att Gäddan längs Sveriges kuster är Rödlistad av WWF Världsnaturfonden sedan ett antal år , abborren gullistad , och ändå fortsätter utrotningen!
Klockan 18:17, 13 Feb 2020

Scanner skrev...
Info
Den som ser fiskebåtar inne i hamnområdet som håller på med så kallat plaskfiske kan ringa polisen för inne i hamnområdet som är väldigt stort är endast handredskap tillåtet. Dessutom sägs det att deras mindre båt behöver egen licens vilket den inte innehar. Men ni som ser detta måste kunna vittna om det ni sett.
Klockan 12:25, 07 Feb 2020

Josef skrev...
Sportfiskeverket
Jag föreslår att hav och vatten byter namn till sportfiskeverket. Det är tragiskt att se jävet.
Klockan 08:28, 07 Feb 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 137 Nästa SistaKartläggning ska ge mer kunskap om fisk längst Gävleborgs kust!

Kartläggning ska ge mer kunskap om fisk längst Gävleborgs kust!

Eko/ Miljö Sportfiskarna deltar nu i FiskPro-X, en stor kartläggning av fiskbestånd och viktiga kustvattenmiljöer i Gävleborgs län...

Inga kommentarer
En skönhet till SuperSizeabborre för Christer Bramstedt!

En skönhet till SuperSizeabborre för Christer Bramstedt!

Spinn Abborrfisket är verkligen magiskt i år! Näste man att vittna om det är Christer Bramstedt slår till med en riktig skönhet till abborre!

Inga kommentarer
Låna metspön i Nyköping och kom ut i vårsolen!

Låna metspön i Nyköping och kom ut i vårsolen!

Notiser Från och med 26 mars kan du som bor i Nyköping med omnejd låna metspön av Sportfiskarna...

Inga kommentarer
Nu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Nu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Notiser Sportfiskarna har tillsammans med flertalet experter tagit fram ett spännande informationsmaterial om tre svenska arter – gädda, öring och gös. Nu släpps första delen, gädda...

Inga kommentarer
Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Notiser Snart brakar nyheten om en riktig megagädda loss i Europa. Vi pratar alltså 20+. Fisk, fångstman och andra detaljer kring denna drömfisk kommer att släppas imorgon kl 20.00...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.