+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Vad händer i frågan om det pelagiska fisket?
Det storskaliga pelagiska fisket i Östersjön bör bland annat flyttas ut från kusten!
Fotograf: Sportfiskarna

Vad händer i frågan om det pelagiska fisket?

Att minska påverkan från det pelagiska trålfisket i Östersjön är en viktig fråga för Sportfiskarna. Hittills har det saknats en politisk vilja att förändra systemet som bland annat möjliggör kustnära storskalig trålning i ett redan kraftigt påverkat ekosystem.

16/9 2019 rapporterade Sveriges Radios granskande program Kaliber om en till synes systematisk felrapportering av fångsterna av de pelagiska arterna sill och skarpsill från svenska fiskebåtar. Det pelagiska yrkesfisket har sedan 2009 ett system som innebär att fiskerättigheterna fördelats individuellt till de fiskande båtarna. Systemet har inneburit en reducering av fiskeflottan från drygt 80 båtar till ett 30-tal som fiskar pelagiska arter som sill, skarpsill och makrill. Med anledning av att de pelagiska fiskerättigheterna upphörde att gälla den 22 november 2019 var ett nytt förslag nyligen ute på remiss.

Havs- och vattenmyndigheten har nu beslutat om att förlänga systemet i tio år, trots mängder med yttranden från bland annat Sportfiskarna med budskapet att systemet är i ett uppenbart behov av översyn. Beslutet var dock politiskt styrt. I en tidigare budgetproposition kan utläsas att ”Regeringens bedömning är därför att överlåtbarhet av fiskerättigheter fortsatt bör tillämpas i det pelagiska fisket, i enlighet med lagen (2009:866) om överlåtbara fiskerättigheter”. Havs- och vattenmyndigheten bemyndigas dock att ”vid behov korrigera systemet inom ramen för rådande lagstiftning, till exempel avseende hantering av de så kallade kust- och regionkvoterna”.

Landningarna i det pelagiska fisket är både till storlek och värde ojämförbara i svenskt fiske. Den svenska kvoten 2020 av sill/strömming är 51 300 ton i centrala Östersjön och 11 712 ton i Bottenhavet, medan skarpsillkvoten för hela Östersjön ligger på 40 074 ton. Som referens ligger den svenska torskkvoten på 592 ton för det västra beståndet och rödspättakvoten på 372 ton. Går man över till Västerhavet/Nordsjön får svenska fiskare landa totalt 16 602 ton sill, att jämföra med 741 ton torsk och 823 ton rödspätta.

Enligt trålfiskarna själva är andelen bifångster låg. Men bland annat Kalibers avslöjande visar att kontrollen av fångsterna brister och då kvoterna är enormt stora kan mängden bifångst vara mycket stor. Här finns en stor osäkerhet som bör åtgärdas. Men den huvudsakliga diskussionen handlar om att stora industritrålare tillåts gå väldigt kustnära för att fiska på de koncentrationer av sill/strömming som under våren samlas nära kusten för lek. I nuläget saknas kustnära sill/strömming längs stora delar av ostkusten, enligt samstämmiga rapporter från både småskaliga yrkesfiskare och sportfiskare. Att få tillbaka de lekande bestånden av strömming in i skärgårdarna kan vara avgörande för återhämtningen av rovfiskbestånden och ekosystemet i stort.

Det här vill Sportfiskarna förändra:
• En genomgripande miljö- och hållbarhetsanalys av det pelagiska kvotfördelningssystemet och för det industriella fisket bör genomföras.
• Trålgränsen runt hela svenska kusten bör flyttas ut för att skydda känsliga kustekosystem och för att främja och säkra ett framtida småskaligt nyttjande av fiskbestånden.
• En effektivare kontroll och uppföljning av fångster och bifångster i det industriella fisket bör införas. Särskilt fokus ska riktas mot förekomst av lax och öring i det pelagiska fisket.
•  Förbundet vill se en plan för att fasa in mer skonsamma fiskemetoder samt att ytterligare avgränsa miljöskadliga fiskemetoder.
• Fredningsområde bör införas i linje med SLU:s rekommendation om förbud för trålfiske i Ålands hav och sydvästra Bottenhavet i samband med ansamling av stor strömming i djuphålor på vintern samt under strömmingens lektid på våren.
• Slutligen: att staten under inga omständigheter släpper taget om kontrollen och förvaltningen av våra gemensamma fiskresurser!

Läs mer nyheter från Sportfiskarna om det pelagiska trålfisket här:

Strömmingen är vår gemensamma resurs

Omfattande fusk i fisket

Sportfiskarna, SNF och WWF kräver krafttag mot kvotfusk

Sportfiskarna kommenterar systemet med pelagiska fiskerättigheter
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Anders skrev...
Mycket bra!
Bra att detta uppmärksammas! Tack sportfiskarna! /Nöjd medlem
Klockan 19:19, 30 Jan 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 138 Nästa SistaSportfiskarna - Fiska för 1 krona i Stockholm och Göteborg!

Sportfiskarna - Fiska för 1 krona i Stockholm och Göteborg!

Notiser Fiska mer! Sportfiskarna vill ge fler möjlighet att uppleva naturen vid vattnet och sänker därför priset på fiskekorten i Stockholm och Göteborg...

Inga kommentarer
Hemkära laxar har skapat genetiskt unika laxälvar i Västsverige!

Hemkära laxar har skapat genetiskt unika laxälvar i Västsverige!

Eko/ Miljö Det forskas på atlantlaxen! Spännande nya kunskaper visar bland annat att laxarna "felvandrar" oftare än man trott men det är inte bara dåligt...

Inga kommentarer
Senaste nytt från Swedish Pike League!

Senaste nytt från Swedish Pike League!

Tävling Senaste nytt från Swedish Pike League! regelverket kompletterat för pågående Coronapandemi och tips för hur du genomför din tävling enligt nya regler...

Inga kommentarer
Hjälp forskarna - Fånga en sandkrypare i Sagån!

Hjälp forskarna - Fånga en sandkrypare i Sagån!

Eko/ Miljö För en kort tid sedan hittades DNA spår efter arten sandkrypare i Sagån! Något som förbryllar forskare. Nu kommer man att via elfiske försöka hitta ett fysiskt exemplar...

Inga kommentarer
Jenzza Lures - Ett bete med Extra Allt blir till!

Jenzza Lures - Ett bete med Extra Allt blir till!

Notiser Jens Norblad, Jenzza Lures, bjuder här på processen att bygga ett bete med "extra allt". Kolla in en av Sveriges skickligaste betesbyggare in action...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.