+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Regeringen uppdrar åt Havs- och vattenmyndigheten att utreda stopp för bottentrålning!
Regeringen uppdrar åt Havs- och vattenmyndigheten att utreda stopp för bottentrålning!
Fotograf: Jonn Leffmann, CC BY 3.0 wikimedia

Regeringen uppdrar åt Havs- och vattenmyndigheten att utreda stopp för bottentrålning!

Ett stopp för bottentrålning med begränsade undantag skapar förutsättningar att stärka den biologiska mångfalden och utveckla det hållbara fisket. Regeringen har därför gett Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att lämna förslag för att genomföra ett generellt stopp för bottentrålning i svenska marina skyddade områden, med möjlighet till begränsade undantag.

Förutsättningarna för att reglera bottentrålning varierar beroende på om fisket sker innanför eller utanför den så kallade trålgränsen, som ligger tre respektive fyra sjömil från den svenska kusten beroende på kuststräcka. Innanför trålgränsen är trålfiske i dag förbjudet i Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter. I föreskrifterna finns dock flera undantag från förbudet och dessa ska myndigheten sammanställa och beskriva enligt uppdraget.

– Det är viktigt att vi skapar fredade platser i havet, där fiskar kan växa och fortplanta sig. Ett generellt förbud för bottentrålning i skyddade områden bidrar till det och är ett viktigt steg framåt för att skapa livskraftiga bestånd, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin

Utanför trålgränsen krävs att bottentrålningen regleras inom ramen för EU:s gemensamma fiskeripolitik och därmed kommer samråd med Sveriges grannländer och EU-kommissionen att krävas.

– Det är viktigt att förslagen för att genomföra ett generellt stopp för bottentrålning i skyddade områden presenteras i ett sammanhang för regeringen som även tar hänsyn till fiskerinäringens möjligheter till begränsade undantag, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Uppdraget till Havs- och vattenmyndigheten ges i enlighet med januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen som träffats mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I januariavtalet anges att det hållbara fisket ska utvecklas med åtgärder för att minska bottentrålning i känsliga områden i Sverige och EU, samt att ett generellt stopp för bottentrålning införs i skyddade områden. Möjlighet till begränsade undantag kan ges i förvaltningsplanen.

Enligt januariavtalet ska även det hållbara småskaliga fiskets konkurrenskraft värnas, och naturvården stärkas på ett sätt som bygger på legitimitet hos de människor och verksamheter som berörs. Havs- och vattenmyndigheten ska därför samråda med berörda aktörer inom ramen för regeringsuppdraget.

Havs- och vattenmyndigheten ska lämna förslag till ändringar i den nationella fiskelagstiftningen senast den 1 september 2020. Senast den 31 december 2020 ska myndigheten även redovisa hur ett generellt stopp kan tillämpas även på utländska fiskefartyg.

Kontakt

Simon Andersson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-032 60 36
e-post till Simon Andersson

Jakob Lundgren
Pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-206 08 92
e-post till Jakob Lundgren


Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Anders Svensson skrev...
Missvisande bild
Fiskebåten på bilden bottentrålar inte. Den fiskar med flyttrål. Det är nästan bara små båtar som fiskar med bottentrål-
Klockan 08:25, 28 Jan 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 135 Nästa SistaÖstersjöns och Mälarens överlevnad i fokus på Allt för sjön 2020!

Östersjöns och Mälarens överlevnad i fokus på Allt för sjön 2020!

Mässor Intressanta och angelägna teman på allt för sjön med bland annat ”Skit i sjön!”, en unik skräputställning...

Inga kommentarer
Land of Giants - världens bästa abborrfiske del 2!

Land of Giants - världens bästa abborrfiske del 2!

Eko/ Miljö Nu kommer nästa och sista delen i Land of Giants! Om abborrfisket i spanska Perchilla lake, förmodligen världens bästa abborrvatten just ju...

Inga kommentarer
BalticSea2020 - Kampen för en vettig fiskepolitik fortsätter 2020!

BalticSea2020 - Kampen för en vettig fiskepolitik fortsätter 2020!

Eko/ Miljö Organisationen BalticSea 2020 värnar om Östersjön. Storskalig trålning och foderfisket måste upphöra...

Inga kommentarer
VM i mormyskafiske avgjort!

VM i mormyskafiske avgjort!

Vinter VM i mormyskafiske avgjort! Det var tretton lag som kom till start, däribland Sverige...

Inga kommentarer
Inte missa - Älvräddarna i podden Fiskekompisen!

Inte missa - Älvräddarna i podden Fiskekompisen!

Eko/ Miljö I podden Fiskekompisen handlar det om alla vatten som är i fara eller förstörda av vattenkraft och med det såklart Älvräddarnas fantastiska arbete...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.