+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Debatt - Är det ok att räkna vild lax i trollingtävlingar?
Debatt - Är det ok att räkna vild lax i trollingtävlingar?
Fotograf: FishEco

Debatt - Är det ok att räkna vild lax i trollingtävlingar?

Vild lax i Östersjön är fredad för trollingfiske, om man fångar en sådan vilket ofta och regelbundet händer vid trollingfiske, ska fisken omedelbart returneras. Vi pratar om fisk som inte blivit fettfeneklippt. Så säger reglerna...

Frågan som många har ställt sig under en längre period är om en sådan fisk ändå kan räknas vid tävlingsfiske, frågan blir än mer aktuell nu när trollingsäsongen är i full gång och diskuteras rätt hett i trollingkretsar.

Om en vild fisk ska räknas i tävling måste den hanteras på ett sätt som rimligtvis strider mot reglerna, eller?

Vad innebär omedelbar återutättning? Självklart en tolkningsfråga men om fisken ska räknas vid tävling måste den ju hanteras som en tävlingsfisk, fisken måste håvas, vägas alternativt läggas på mätbräda för längd och dessutom dokumenteras fotas filmas.

För att frågan ska få ett definitivt svar måste det sannolikt gå till domstol men rent generellt har tex Sportfiskarna valt att räkna bort vild lax från Vänern och Östersjön i storfiskregistret.

Vad tycker du?

//FishEco
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

8 kommentarer...
Pe skrev...
Norrlänningen
Skillnaden att kunna slå ihjäl fisk i älven är ju att man vet vilket bestånd man fiskar på. Ganska mycket skillnad på att ta en lax i Torne jämfört med Åbyälven. Dessutom så har fisket med fällor upphört utanför vissa svaga älvar då man helt enkelt löst ut yrkesfiskarna. Åby, Byske och Kågeälven tex.
Klockan 23:26, 17 Jan 2020

Daniel 2 skrev...
Självklarhet .....
Någon i tråden nämnde Världens största Trollingtävling ....ja den går på Danskt vatten så där gäller ju inte de svenska reglerna som nån också nämnde. Det behövs ett helhetsgrepp men jag håller med, vild fisk skulle genast tagas bort som tävlingsfisk men man kan också undra varför de ska trolla 4 dgr a 400 båtar och då dra upp en massa vild lax. Ok, nu kanske de har detta pga av att dagar kan blåsa in och att trollingtävlingen ligger avsides och många åker långt .....men ändå!!
Klockan 14:05, 17 Jan 2020

Daniel skrev...
C&R Ja tack !
Om vi är rädda om våra laxartarde fiskar bör vi alla hjälpas åt att promota C&R tävlingar utan att göra regelverket omöjligt. Tänk vilka positiva effekter det kan ge om vi sportfiskare tillsammans säger nej till Bonka / Kg tävlingar. Oavsett om tävlingen sker i sött / salt vatten eller på odlad eller vild fisk. Då snackar vi Fish eco / Hållbara trollingtävlingar. Tänk om... Världens största trollingtävling slutade Bonka.. Då snackar vi ++ För den vilda Östersjölaxen. / Daniel
Klockan 21:30, 16 Jan 2020

Norrlänning skrev...
SJÄLVKLART JA
Sverige har helt insnöade regler, vi som utgår från Svensk hamn skall släppa tillbaka vild lax så yrkesfiskarna utanför Norrlands älvarna kan slå ihjäl den eller att fiskare som utgår från finsk eller dansk hamn kan få ta upp den och äta upp den. Flugfiskarna får ta upp vild lax i älvarna fast trollingfiskare får ej det, det är väl lite finare att fiska fluga. Konsekventa regler skall gälla i denna fråga för alla som fiskar på samma lax oavsett fångstmetod och land Myndigheten HaV är en verklighetsfrånvarande myndighet precis som svenska politiker när det gäller fisket i Sverige Vi i Sverige får finna sig i de korkade reglerna och snabbt/mäta och dokumentera den för varsamt släppa tillbaka den under tävling. Så självklar blir svaret ja på denna fråga
Klockan 18:18, 16 Jan 2020

Karl skrev...
Sakfel
Jag tycker när man skriver en artikel här att man ska skriva sanningen . Vildlax är inte fredad från trollingfiske i Östersjön . Det är bara Sverige som har dom reglerna . Bäst vore om alla länder runt Östersjön kunde enas . Jag tycker laxfiske i älv eller å där man inte planterar ut smolt ska förbjudas då man bara fiskar på vildfisk .
Klockan 13:19, 16 Jan 2020

NoC&R-No Glory skrev...
Så länge vi fiskar C&R funkar allting
Om hanteringen skötts på rätt sätt ska det ju fungera. Jämför Karptävlingar. Gäddtävlingar. Flugfisketävlingar. Svenska Rekord m.m.
Klockan 13:14, 16 Jan 2020

Kristofer skrev...
Fredad av anledning, risk för utrotning
Är tävlingen i fråga godkänd av HaV? Vad är risken dessa tävlande utsätter sig och laxen för? Ingen sportfiskare vill medverka till att utrota eller orsaka extra skada med längre hantering på dom få laxindivider som kan få en unik laxstam att överleva. Några laxälvar mår bättre än andra, men det går inte se skillnad på den vilda laxen. Ta bort vildlax ur tävlingsreglerna och låt dom tävlande fånga fenklippt lax.
Klockan 12:08, 16 Jan 2020

Vänertrollare som bryr sig skrev...
Vild lax - tävling
Att arrangera tävling på vild/fredad lax är fundamentalt fel. Dels lirar det inte med HaVs regler, dels är det inte etiskt att kladda i onödan med vild/fredad fisk. Det är stora problem med svampangrepp både i sött och salt vatten. Vissa vilda stammar är väldigt hotade. Helst bör man kroka av fisken utan att ta upp den i båten, fiskar man i ett område som för dagen håller mycket vild fisk bör man söka sig därifrån...
Klockan 11:05, 16 Jan 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaSportfiskarna - Utveckla ditt fiske häng med på våra föreläsningar!

Sportfiskarna - Utveckla ditt fiske häng med på våra föreläsningar!

Mässor Tillsammans med Sportfiskarna i Jämtland-Härjedalen anordnar Studiefrämjandet Mitt två digitala föreläsningar för dig som är fiskeintresserad...

Inga kommentarer
Leker abborren i Malmö hamn?

Leker abborren i Malmö hamn?

Eko/ Miljö Den frågan har Sportfiskarna tillsammans med Marint Kunskapscenter i Malmö försökt få svar på genom att lägga ut julgranar i en av Malmös hamnar...

Inga kommentarer
Riktigt flott SuperSizegös för Marcus Olsson!

Riktigt flott SuperSizegös för Marcus Olsson!

Spinn Gösar är vackra! Den här flotta SuperSizegösen har kanske lite extra vackra proportioner och färg! Fångad på pelagiskt spinnfiske av Marcus Olsson från Falkenberg!

Inga kommentarer
Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland!

Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland!

Notiser Under påsklovet arrangerade Sportfiskarna i ett nära samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia en havsöringsdag för barn och ungdomar på Gotland...

Inga kommentarer
Predator Fight avsnitt tre - Nu pratar vi gösfiske!!!

Predator Fight avsnitt tre - Nu pratar vi gösfiske!!!

Press/ reklam Inte missa avsnitt tre av Predator Fight! Tävlingen där Söder Sportfiske utmanar andra team i gädda, gös och abborre! Ett riktigt spännande avsnitt!!!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.