+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Stoppa den storskaliga trålningen i Östersjön!
Nu måste det få ett slut!
Fotograf: News Oresund www.flickr.com/photos/newsoresund/

Stoppa den storskaliga trålningen i Östersjön!

Torskens kollaps i Östersjön är ett faktum. Det är det industriella fisket som är problemet. I Öresund, däremot, finns ingen trålning och det vanliga yrkesfisket blomstrar,skriver investerarnestorn Björn Carlson tillsammans med Ragnar Elmgren, Per Larsson och Conrad Stralka, Baltic Sea 2020.

Julen 2016 skrev vi en uppmärksammad artikel om torskens utsatta situation i Östersjön. Frågan då var om det var möjligt att rädda denna unika fiskart. Nu, tre år senare, är situationen så kritisk att det i princip är förbjudet att fiska torsk i Östersjön.

Vår historia börjar i mitten av 1980-talet. Torskfisket i Östersjön blomstrade – ett normalår fångades flera hundratusen ton torsk. Under några år såg allt bra ut, men sedan gick det utför. Under 1990-talet började fångsterna av torsk i Östersjön svaja och från 2000-talet och framåt har de fallit dramatiskt. I dag är allt riktat fiske efter torsk i Östersjön förbjudet, fiskekvoten är noll.

Läs mer här -> DI
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

4 kommentarer...
josef skrev...
Vill bara påpeka
Att den något slitna devisen om att Öresunds yrkesfiske blomstrar kanske inte är riktigt sann. Det är en formidabel sälinvasion i Öresund och man fiskar typ 30% av det man gjorde för några år sedan. Om ett par år kommer förmodligen Öresundsfisket vara lika havererat som övriga ställen i Östersjön. Dock är ju det bebyggelse kring Öresund som kan hålla nere sälbestånden lite.
Klockan 22:16, 15 Jan 2020

Anders Edin skrev...
Herr Svensson
Vilken skit artikel! och så har du mage att kritisera baltic sea! All trålning borde förbjudas! Finns även bevis på hur det sk pelagiska fisket fuskar och botten trålar! Hoppas HAV och regering går in och stoppar detta vansinne!
Klockan 20:26, 15 Jan 2020

Gäddan skrev...
Anders Svensson! Skitsnack!
Fan det dummaste jag läst!!! Felaktigheter och dumheter? Dina påståenden saknar totalt beägg!!! Bla Den så så kallade fiskefamiljen (från västkusten( som tror att det är guds vilja att tömma haven mm.. Har själv sett vad som hänt bla i Norrsundet där all kustnära strömming försvunnit sakta men säkert sen trålning började. Dina ord är så färgade kring yrkesfisket så det är rent löjligt att du ens uttalar dig! Fler fiskarter minskar när deras huvudföda minskar, en fiskebåt tömmer sin last med strömming var 50:e timme och fyller 5-6 lastbilar varje gång! Det finns ingen kontroll av detta fiske alls. Havet töms på fisk!
Klockan 20:16, 15 Jan 2020

Anders Svensson skrev...
Otroliga dumheter
Dumheterna i debattinlägget som länkas är så omfattande att jag fått skriva ett inlägg om saken. http://fiske.zaramis.se/2020/01/15/felaktigheter-och-dumheter-i-di-om-industrifiske/
Klockan 14:23, 15 Jan 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 136 Nästa SistaLiten fisk kan visa hur åldrandet bromsas!

Liten fisk kan visa hur åldrandet bromsas!

Eko/ Miljö En liten fisks förmåga att pausa sin egen utveckling har länge fascinerat forskare. En ny förståelse för hur detta går till kan ge nya svar på hur mänskligt åldrande kan fördröjas...

Inga kommentarer
Mendim Kerim tar drömabborre i Malmö kanal!

Mendim Kerim tar drömabborre i Malmö kanal!

Spinn Malmö kanal är verkligen ett vatten som släpper ifrån sig riktigt flotta abborrar. En som nyligen lyckats rejält är Mendim Kerim!

Inga kommentarer
Odla ditt korallrev...

Odla ditt korallrev...

Eko/ Miljö Allt fler vill bli korall-trädgårdsmästare och hjälpa till att rädda världens hotade korallrev. På många platser arbetar forskare och turistnäring tillsammans för att återplantera skadade koraller...

Inga kommentarer
Succéfiske i Malmö kanal under sportlovet!

Succéfiske i Malmö kanal under sportlovet!

Notiser Under Sportfiskarnas sportlovfiske förra veckan deltog över 100 barn på tre orter i regionen. I Malmö testade runt 50 barn på att fiska och tillsammans lyckades de fånga över 200 abborrar!

Inga kommentarer
Hatet mot Girjas efter jakt- och fiskedomen når nya nivåer...

Hatet mot Girjas efter jakt- och fiskedomen når nya nivåer...

Notiser Flera av Girjas samebys renar har hittats ihjälskjutna i vad som verkar vara en reaktion på domen i högsta domstolen där samebyn får rätten till jakt och fiske på sina områden...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.