+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Gäddans framtid hotad - kustfisket kritiseras!
Gäddans framtid hotad - kustfisket kritiseras!
Fotograf: FishEco

Gäddans framtid hotad - kustfisket kritiseras!

Länsstyrelsen i Blekinge såväl som sportfiskare är kritiska till hur yrkesfisket på gädda just nu bedrivs i Karlskrona skärgård.

Det har den senaste tiden uppmärksammats hur yrkesfiskare lagt nät runt grunda vikar i Karlskronas skärgård och använt sig av så kallat "plaskfiske" där fisken skräms in i nät med hjälp av plaskande i vattnet.

– Gäddbestånden i dag är redan hårt ansatta. Jag tycker att det är extra viktigt att vi fiskar på ett hållbart sätt. Så som jag förstått det fiskar man vik efter vik väldigt systematiskt. Det anser vi på Länsstyrelsen inte vara hållbart, säger Martin Stålhammar som är fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Blekinge.

Läs mer här -> SR
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

7 kommentarer...
Feskarn skrev...
Källkritik Anders Svensson?
Vart är din källkritik i dina artiklar Anders Svensson? Det finns lika många undersökningar sm motsäger dina länkade artiklar!!! Behöver du fler läsare eftersom du gör reklam för dina egna artiklar?
Klockan 19:45, 22 Jan 2020

Anders Svensson skrev...
Håller med Josef
Det kom en rapport för några år sen som visade precis det som Josef skriver. Det är sportfisket som är problemet. Länk till rapporten finns i följande inlägg: http://fiske.zaramis.se/2017/07/16/sportfisket-hotar-gaddbestandet-i-blekinge/
Klockan 08:46, 14 Jan 2020

Josef skrev...
Häxjakt
Anders. När det gäller häxjakt så står ni för det. Ni har dock inte vett att förstå det. Så nej, vi kan inte börja med något som ni redan håller på med.
Klockan 21:28, 11 Jan 2020

Anders skrev...
Iagar?
PIaskfisket har skett i många år? skuIIe det rättfärdiga nåt? Man harpunerade vaI i århundranden tiIIs de var utrotade, men det har man sIutat med i de fIesta Iänder, Man dränkte häxor in på 1900-talet ska vi börja med det också? Så trött på människor som dig Josef... Framtiden känns mörk med en så låg kompetens...
Klockan 17:21, 11 Jan 2020

josef skrev...
GÄddan
Japp, detta är ett sportfiskeforum. Och det syns. Att du inte gillar mina ord kan jag förstå. Men är man en tjänsteman så handlar det inte om vad människor tycker, det handlar om lagar.
Klockan 17:10, 09 Jan 2020

Gäddan skrev...
Lägg ner Josef!
Men lägg ner! varför skriver du om detta här? detta är en plats för sportfiskare! ingen här tycker som du!!! Gå o lägg dig, suck...
Klockan 16:56, 09 Jan 2020

josef skrev...
Störtlöjligt
Här har vi alltså en fiskerikonsulent som hävdar hållbarhet. Han, liksom jag borde vara utbildad biolog och kunna väga fler faktorer än att premiera sportfiskare. Plaskfisket har skett i många år och yrkesfiskets fångster på gädda har gått ner från 1999 på 80 ton till 2019 till 22 ton. Det är inte yrkesfiskets fiske som har ändrats, det är fritidsfisket. Fritidsfiskets helt okvoterarde och okontrollade fiske har kört gäddbestånden i botten, och det får yrkesfisket lida för. Sorgligt nog sitter det en gäng sportfiskare som länsfiskekonsulenter på stort sett alla platser rörande dessa frågor. Detta har flyttat fokus från att ha ett sunt fiske där fiskresursen genererar mat till befolkningen, till ett hobbyfiske där klimathot har hamnat i sista hand. Man utnyttjar de faktum att fritidsfiske och säl har havererat gäddbestånden, för att förbjuda de sista yrkesfiskarna att verka. Detta går helt emot FNs globala klimatmål där småskaligt yrkesfiske skall förfördelas. Sverige har skrivit på detta avtal och som tjänsteman skall detta följas. Följer man inte dessa lagar, är det bättre att byta jobb.
Klockan 16:40, 09 Jan 2020

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 136 Nästa SistaLiten fisk kan visa hur åldrandet bromsas!

Liten fisk kan visa hur åldrandet bromsas!

Eko/ Miljö En liten fisks förmåga att pausa sin egen utveckling har länge fascinerat forskare. En ny förståelse för hur detta går till kan ge nya svar på hur mänskligt åldrande kan fördröjas...

Inga kommentarer
Mendim Kerim tar drömabborre i Malmö kanal!

Mendim Kerim tar drömabborre i Malmö kanal!

Spinn Malmö kanal är verkligen ett vatten som släpper ifrån sig riktigt flotta abborrar. En som nyligen lyckats rejält är Mendim Kerim!

Inga kommentarer
Odla ditt korallrev...

Odla ditt korallrev...

Eko/ Miljö Allt fler vill bli korall-trädgårdsmästare och hjälpa till att rädda världens hotade korallrev. På många platser arbetar forskare och turistnäring tillsammans för att återplantera skadade koraller...

Inga kommentarer
Succéfiske i Malmö kanal under sportlovet!

Succéfiske i Malmö kanal under sportlovet!

Notiser Under Sportfiskarnas sportlovfiske förra veckan deltog över 100 barn på tre orter i regionen. I Malmö testade runt 50 barn på att fiska och tillsammans lyckades de fånga över 200 abborrar!

Inga kommentarer
Hatet mot Girjas efter jakt- och fiskedomen når nya nivåer...

Hatet mot Girjas efter jakt- och fiskedomen når nya nivåer...

Notiser Flera av Girjas samebys renar har hittats ihjälskjutna i vad som verkar vara en reaktion på domen i högsta domstolen där samebyn får rätten till jakt och fiske på sina områden...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.