+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
MSC om missförhållanden inom norskt fiske - Oacceptabelt att människor far illa!
MSC om missförhållanden inom norskt fiske - Oacceptabelt att människor far illa!
Fotograf: https://www.flickr.com/photos/143217171@N07

MSC om missförhållanden inom norskt fiske - Oacceptabelt att människor far illa!

MSC välkomnar att myndigheter startat en utredning och gjort tillslag mot fiskeindustrin i Norge. Enligt norska medier har utredningen startat efter misstankar om grova missförhållanden för framför allt utländska gästarbetare i Lofoten och Vesterålen. Nu efterfrågar MSC en internationell standard för certifiering av arbetsvillkor.

– Det är helt oacceptabelt att människor far illa ombord på båtar och i fiskeindustrin i Norge. Vi välkomnar att norska myndigheter utreder misstänkta lagbrott, och hoppas att det kan bidra till en snabb förbättring av arbetsförhållandena inom det norska fisket, säger Linnéa Engström, programdirektör MSC Östersjöregionen och Skandinavien.

Under de senaste dagarna har norska medier publicerat uppgifter om missförhållanden inom fiskeindustrin, bland annat i form av svart arbetskraft, missbruk och överträdelser mot arbetsrätt, arbetsmiljölagar och lönedumpning. Ärendet utreds av A-krimsenteret i Nordland.

I dagsläget är det oklart om de fisken som omfattas av utredningen är certifierade av MSC. MSC:s certifiering utgår från tre parametrar: fiskebeståndens status, påverkan på ekosystemen och fiskets förvaltning. Standarden omfattar inte arbetsvillkor på fiskebåtar.

– MSC skapades för att komma till rätta med överfisket, men vi vill förstås även göra vad vi kan för att motverka dåliga arbetsvillkor. 2018 införde vi ett system där fisken som ingår i vårt program måste intyga att tvångs- och barnarbete inte förekommer. Vi driver också på för att ta fram en internationell standard för certifiering av arbetsvillkor, säger Linnéa Engström.

MSC är en världsomspännande ideell organisation som genom miljömärkning vill göra det enkelt att välja fisk som kommer från hållbara bestånd och fiskas med hållbara metoder. MSC-certifieringen bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer.

– Dåliga arbetsvillkor är ett problem som fiskeindustrin brottas med över hela världen, som vi bara kan lösa genom att arbeta tillsammans med andra inom och utanför fiskeindustrin. Men i slutändan är det staterna som måste ta ansvar. Därför är det bra att norska myndigheter inlett en utredning, säger Linnéa Engström.


För mer information, kontakta gärna:Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, 0707-33 38 06, linnea.engstrom@msc.org

Om Marine Stewardship Council (MSC)

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation vars vision är ett levande hav med fisk för både denna och kommande generationer. Därför har MSC ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bidrar till att skapa en hållbar marknad för fisk och skaldjur.

MSC:s miljömärke på en produkt innebär att fisken eller skaldjuret kommer från ett fiske som certifierats av en oberoende certifierare enligt MSC:s vetenskapligt baserade miljöstandard för hållbart fiske. Fisken eller skaldjuret ska även vara fullt spårbar till ett hållbart fiske.


Fler än 300 fisken i över 30 länder är certifierade enligt MSC:s standard. Dessa fisken fångar runt 15 procent av den årliga globala fångsten av fisk och skaldjur. Mer än 36 000 fisk- och skaldjursprodukter världen över bär MSC:s miljömärke. För mer information besök www.msc.org/se.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaAbborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer
Ståstorpsån restaureras!

Ståstorpsån restaureras!

Eko/ Miljö En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Planen är att hela vattendraget ska återställas genom...

Inga kommentarer
EU kräver åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön!

EU kräver åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön!

Eko/ Miljö Östersjöns enda valsort, tumlaren, får bristande skydd i Sverige anser EU-kommissionen, som kräver att Sverige vidtar omedelbara åtgärder...

Inga kommentarer
Sportfiskarna projekterar dammutrivning i Örekilsälven!

Sportfiskarna projekterar dammutrivning i Örekilsälven!

Eko/ Miljö Fina Örekilsälven ska bli ännu finare! Även om laxbeståndet är välmående bedöms att vattendragets ekologiska status ska förbättras, inte minst på grund av de dammar som hindrar fisk och andra vattenlevande fauna att vandra i vattensystemet...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.