+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Rovfisket av strömming har fått förödande effekt!!!
Det här måste få ett slut! Rovfisket av strömming har fått förödande effekt!!!
Fotograf: JK-Fotografie-Design-shutterstock.com

Rovfisket av strömming har fått förödande effekt!!!

Strömmingen går inte längre till längs kusten. Det har vi som företräder det småskaliga yrkesfisket, fritidsfisket och mathantverket under flera år slagit larm om. Samtidigt pågår ett storskaligt industriellt fiske ute till havs. Den fångsten mals till stor del ned för att bli foder åt lax i norska odlingar. Det kan inte vara något annat än ett systemfel, skriver Sportfiskarna och nio andra debattörer idag i en debattartikel på Expressen.

Fisket ska ske enligt de kvoter som fastställs, men granskande journalistik har visat omfattande felrapporteringar i det storskaliga fisket. Kontrollerna är uppenbart bristfälliga och ingen verkar ha koll på bifångster av torsk, lax och andra arter. Forskare rapporterar med oro att bestånden inte klarar fisketrycket. Landshövdingarna i Skåne, Blekinge och Kalmar län föreslår ett stopp för storskaligt foderfiske.

I överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är hållbart fiske och biologisk mångfald viktiga områden. Återkommande i även myndigheternas styrdokument lyfts hållbarhet och en levande kust fram.

Allt annat än hållbart fiske
Vår gemensamma uppfattning är att det rådande pelagiska industrifisket i Östersjön och Bottenhavet omöjligen kan kallas hållbart. Att strömmingen tas av industritrålare och processas till fiskmjöl och olja kan inte vara något annat än ett systemfel. Vid ett enda tillfälle kan de största båtarna landa över 1 000 ton. Det är mer än vad det samlade kustfisket fångar med skötar på ett år.

Rättigheterna bör omedelbart dras in för ägare till de fartyg som systematiskt felrapporterat sina fångster.
Samtidigt efterfrågar konsumenter lokalt fångad fisk och marknaden har potential att växa. Mathantverk utgörs av lokala råvaror som förädlas i liten skala. Strömming och annan lokalt fångad fisk är en viktig sådan resurs. Men utan inlagd sill, sotare och böckling måste skärgårdsgäster välja fisk som färdats betydligt längre än gästerna själva.
Våra kuster skulle kunna utgöra bas för fiskebaserad turismnäring. Det är en av myndigheterna utpekad framtidsbransch med stor potential, inte minst på landsbygden. Idag växer näringen främst i inlandet och inte i skärgårdarna som fisketuristiskt är helt unika områden.

Basfödan för rovfiskar försvinner
Parallellt med att det storskaliga industrifisket utvecklats har enorma ekosystemförändringar skett längs kusten. Vi vet i dag att rovfiskens strukturerande effekt på kustekosystemet är lika stark som övergödningens. Vanligtvis är strömmingen motorn i systemet och det som kustfiskbestånden till stor del lever på. I dag är strömmingen ersatt av storspigg längs ostkusten, med förödande effekter som följd.
Regeringen måste nu ta ett helhetsgrepp om en ekosystembaserad förvaltning av våra gemensamma fiskresurser.
Fiskresursen bör i första hand nyttjas för ett småskaligt yrkesfiske, fritids- och sportfiske och som en bas för uthållig landsbygdsutveckling.

Fångsterna felrapporteras
Från Havs- och vattenmyndigheten krävs en effektivare kontroll och uppföljning av fångster och bifångster i det industriella fisket. De pelagiska rättigheterna bör omedelbart dras in för ägare till de fartyg som systematiskt felrapporterat sina fångster.

De negativa följderna på vetenskaplig rådgivning och ekosystem av det senaste decenniets felrapporteringar måste utvärderas.
För att skydda strömmingen och ekosystemen bör Sverige flytta ut trålgränsen längre ut från kusten för det storskaliga industrifisket. En annan viktig åtgärd är att införa fredning i de djupa områden till havs där strömmingen övervintrar.

En hållbar förvaltning kommer att bidra till det viktiga arbetet med att få tillbaka ett hav i balans och en levande kust och skärgård. På köpet får vi tillbaka strömmingen på kroken, i garnet och på tallriken.

Undertecknare:
Sten Frohm, Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund
Bengt Larsson, Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening
Carl-Åke Wallin, PO Kustfiskarna Bottenhavet
PG Nilsson, Yrkesfiskare och krögare på Sturehof
Anders Jansson, Stockholms läns fiskareförbund
Björn Söderberg, Sveriges organiserade fiskeguider
Björn Wolrath, Östra Svealands fiskevattenägareförbund
Janne Olsson, Älvkarleby sportfiske
Stefan Barenfeld, Fishing in the middle of Sweden
Joakim Stenberg, Svensk sportfiskehandel
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Josef skrev...
Hörru Anders
Du levererar även du en hel del dumheter. Jag har ju fiskat sill småskaligt på Västkusten och vet därför hur mycket bränsle kan gå åt vid småskaligt sillfiske. På kanske 20 liter diesel kunde jag få hundratals kg sill som gick direkt till humankonsumtion. Jag var alltså mer bränsleeffektiv än pelagikerna i detta fall. Men du menar alltså att det är mer klimatsmart att köra ifrån Skagen fram och tillbaka. Processera fisken till mjöl. Skicka mjölet till Norge och sedan skicka laxen till Sverige än det vad jag gjorde? Nej. Anledningen till att man fiskar storskaligt är att det är mest lönsamt, inte mest klimatsmart. Sedan är ju lax väldigt gott med.
Klockan 07:22, 24 Okt 2019

Anders Svensson skrev...
Artikeln är full av dumheter
Här är en kommentar http://fiske.zaramis.se/2019/10/23/dumheter-i-expressen-om-sveriges-miljovanligaste-fiske/
Klockan 06:55, 24 Okt 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaNy laxstrategi kan bli dödsstöt för fisket i Forshaga

Ny laxstrategi kan bli dödsstöt för fisket i Forshaga

Eko/ Miljö et mycket populära och fångstgivande lax- och öringfisket i Forshaga kan snart att vara ett minne blott. Detta då länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland har tagit fram en ny strategi för utsättningar av lax- och öringsmolt i Vänern...

Inga kommentarer
Reportagefiske i Norrland!

Reportagefiske i Norrland!

Spinn FishEco på reportageresa i Norrland med Acwafishing! Urstarka gäddor och riiiiktigt stora fiskar som inte vill upp...

Inga kommentarer
Här är bananerna som ska skrämma bort tumlarna!

Här är bananerna som ska skrämma bort tumlarna!

Eko/ Miljö Östersjöns egen och enda lilla val, Tumlaren, måste skyddas! Nu testas nya sätt att undvika att dom går i garnen...

Inga kommentarer
Sportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Sportfisket och jakten bör ingå i Girjasutredning!

Eko/ Miljö Det är självklart att fler aktörer än samer ska få ingå i den sk. Girjasutredningen! Det är många som är berörda och intresserade av jakt och fiske och övrigt friluftsliv och hur den sk. Girjasdomen påverkar framtiden...

Inga kommentarer
Fiska i stan - så gör du!

Fiska i stan - så gör du!

Notiser Fiska i stan från land? Här får du tips från mitti om hur du hittar fisken i Stockholm...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.